Valeria Sabater - Sindroma Anna Karenina

Valeria Sabater - Sindroma Anna Karenina

Shumë njerëz vendosin të lënë “gjithçka” për dashuri, marrëdhënie që në fund të fundit shkaktojnë vetëm zbrazëti dhe dhimbje. Ashtu si personazhi i Anna Kareninës.

Sindroma Anna Karenina
Një nga personazhet më klasikë dhe më tragjikë në letërsi është padyshim ai i Anna Kareninës. Kjo grua e krijuar nga Leo Tolstoi, jo vetëm duke na sjellë një histori të largët të shoqërisë së lartë ruse të shekullit të 19-të, të cilën është e vështirë të simpatizohet, skicon me linjat e saj një nga temat më të përsëritura për sa i përket emocioneve me të cilat mund të identifikohemi ne të gjithë : dashurinë më intensive dhe shkatërruese, atë në të cilën ne ofrojmë gjithçka për tjetrin. Për të përfunduar duke u injoruar, manipuluar dhe braktisur.
Për të kujtuar pak historinë e "Anna Kareninës", mjafton të kujtojmë këtë grua që bënte një jetë të qetë me burrin dhe djalin e saj, një grua që papritur bie në dashuri me Vronsky, një ushtar i pashëm për të cilin ajo heq dorë nga gjithçka. verbërisht, e shtyrë vetëm nga sinqeriteti i ndjenjave të saj. Kjo marrëdhënie ka një lidhje në një shoqëri bajate dhe hipokrite, të cilën mund ta gjejmë në çdo kohë, duke huazuar gjithmonë vlera false. Përfundimisht, pasi Anna lë mënjanë gjithçka për pasionin e saj – madje edhe djalin e saj – i dashuri i saj përfundon i mërzitur. Ai me të vërtetë e mori çmimin e tij, duke parë që emocioni për Anën po zhdukej. Fundi i protagonistit është pasqyrimi më klasik dhe më tragjik i dashurisë. Ajo që askush nga ne nuk duhet të arrijë kurrë: vetëvrasja.
Sindroma Anna Karenina sot
"Pa ty unë jam asgjë". Sa herë e kemi dëgjuar apo thënë të njëjtën shprehje? Në shekullin e 21-të, historia e Anna Kareninës përsëritet vazhdimisht. Të shumtë janë ata që nuk ngurrojnë për asnjë moment t'ia lënë gjithçka tjetrit. Ndonjëherë është pothuajse një proces i çmontimit personal, ku vlerat dhe parimet bien, ku vetëvlerësimi dhe madje edhe identiteti ynë hidhen mënjanë.
Ne nuk mund të vëmë veton ndaj këtyre sjelljeve. Dashuria është të ndash, të ofrosh dhe të japësh. Por është edhe të marrim nga tjetri, të jemi pjesë e këtij personi që duam. Reciprociteti me ekuilibër dhe pjekuri është thelbësor. Ne specifikojmë "me ekuilibër" sepse ju duhet të dihet se si të vendosen kufij për gjithçka. Në vend që të ofrojmë gjithçka për tjetrin, duke e projektuar gjithë lumturinë tonë mbi këtë qenie, do të ishte më mirë së pari të vlerësonim veten dhe të jemi të lumtur individualisht. Disa njerëz, për shembull, e konceptojnë lumturinë e vërtetë vetëm kur kanë një bashkëshort. Nga ana tjetër, kur janë beqarë, bien në një impotencë shqetësuese.
Është një rrezik. Ne duhet ta duam veten aq sa të mos biem në një humnerë në ato momente kur, për çfarëdo arsye, marrëdhëniet tona emocionale prishen. Është një tragjedi, ne e dimë këtë. Është një proces nga i cili është e vështirë të dalësh sërish. Por nëse vendosim një kufi mbrojtës për të mbrojtur identitetin tonë, vetëvlerësimin dhe vlerat tona, kjo këputje nuk do të jetë aq tragjike. Sindroma Anna Karenina qëndron pikërisht në këtë proces që ne ndonjëherë bëjmë për "zbrazëtinë emocionale". Ne ia lëmë tjetrit gjithçka që  jemi, gjithçka që kemi. Me rrezikun e nënkuptuar që një ditë të bukur, ky person do të humbasë interesimin për ne.
Dashuria romantike dhe "dashuria e vërtetë e pjekur"
Nuk ka asgjë më romantike sesa të ndihemi të dashuruar, sesa të jetojmë ato faza të para me intensitet të madh ku pasioni, seksualiteti dhe fantazitë e vazhdueshme me tjetrin mbushin vazhdimisht qenien dhe trurin tonë. Por siç thonë ata, nuk ka armik më të madh të pasionit sesa konsumi. Gradualisht, bashkëjetesa, detyrimet dhe rutina e gërryen këtë vërshim të fillimit. Dashuria vazhdon të ekzistojë, sigurisht, ka ende emocion, nuk ka dyshim për të. Por ky intensitet i verbër i fillimit humbet shkëlqimin e tij, duke kaluar nga një dashuri romantike në një dashuri më të pjekur. Aty, pa dyshim, qëndron lakmusi, ku e përditshmja na bashkon me njëri-tjetrin në mënyrë më bashkëfajtore dhe më reale.
Tragjedia e Anna Kareninës zuri rrënjë kur Vronksy, duke marrë atë që donte, më pas përjeton mërzitjen e konsumit. Dhe në atë moment, Anna ishte e zhveshur në krahët e tij, e zhveshur nga jeta e dikurshme, nga pozita shoqërore, nga familja, nga i shoqi dhe, më tragjikisht, nga djali i saj. Ajo kishte lënë gjithçka për këtë pasion të verbër. Çfarë mund të bënte ajo atëherë? E mohuar nga shoqëria dhe e plagosur nga brenda në mënyrën më të dhimbshme, ajo e shihte vdekjen si të vetmen rrugëdalje. Vdekja në këto shina hekurudhore që thurin përgjithmonë legjendën e kësaj historie.
Fatkeqësisht jeta është e mbushur me drama anonime të shënuara edhe nga “sindroma Anna Karenina”. Por duhet të jemi të kujdesshëm dhe të mbrohemi. Dashuria romantike dhe pasionuese është diçka shumë intensive, diçka që na lartëson, na rrethon me magji dhe na bën të ndihemi më të gjallë se kurrë. Dhe, si e tillë, ia vlen të jetohet. Por me pjekuri dhe ekuilibër, gjithashtu duke e dashur njëri-tjetrin dhe pa "çmontuar" plotësisht gjithçka që jemi.
 
Përktheu : Ismail Ismaili