Koha duket se kalon shumë.... (Përgatiti Ismail Ismaili)

Koha duket se kalon shumë.... (Përgatiti Ismail Ismaili)
KOHA DUKET SE KALON SHUMË MË SHPEJT NDËRSA PLAKENI, JA PSE
 
Si fëmijë, ditët dukej se zgjasin javë. Tani, është e kundërta... Koha duket se kalon gjithnjë e më shpejt, sa më shumë rritesh! Shkencëtarët kanë shqyrtuar këtë fenomen të çuditshëm. Pse perceptimi ynë është kaq i njëanshëm? Bashkekzistojnë disa teori: plakja e trurit, ngadalësimi i metabolizmit, rutina e thjeshtë e jetës së përditshme, relativiteti i kohëzgjatjes në shkallën e një jete... Shpjegime.
Mbani mend… Si fëmijë, javët para ditëlindjes dukeshin si muaj. Pritja para Krishtlindjeve ishte e pafundme. Dhe pushimet verore dukeshin të pafundme. Disa vite më vonë, është krejt e kundërta: pyesni veten se ku mund të kishte shkuar dita që sapo kaloi! Si një i rritur, koha duket se kalon gjithnjë e më shpejt dhe kjo bëhet më e theksuar me kalimin e viteve. Ky perceptim i njëanshëm i kohës e intrigoi shumë Adrian Bejan, profesor i inxhinierisë mekanike në Universitetin Duke në Shtetet e Bashkuara. Ai donte ta kuptonte më mirë, shkencërisht, këtë fenomen dhe publikoi një studim mbi këtë temë në vitin 2019 në revistën e specializuar European Review . Sipas tij, kjo ndjenjë e kalimit të përshpejtuar të kohës në fakt lidhet me plakjen e trurit tonë.
TRURI
Prandaj, ky shpjegim i parë është cerebral: me kalimin e moshës, rrjetet e nervave dhe neuroneve në tru rriten dhe bëhen më komplekse. Informacioni qarkullon gjithnjë e më ngadalë. Dhe kjo nuk është e gjitha. Me kalimin e kohës, këto rrjete përkeqësohen dhe ngadalësojnë edhe më tej këtë qarkullim. Si rezultat, me kalimin e viteve, truri përpunon dhe regjistron gjithnjë e më pak "imazhe mendore".
Kjo është e rëndësishme sepse “mendja njerëzore ndjen kalimin e kohës kur percepton imazhe të reja”, thekson Adrian Bejan. “Njerëzit e moshuar perceptojnë më pak imazhe të reja gjatë së njëjtës ditë. Prandaj ata kanë përshtypjen se koha kalon më shpejt. Në të kundërt, "ditët dukeshin se zgjasin më shumë kur ishe më i ri, sepse mendja jote merrte më shumë imazhe në një ditë sesa një tru më i vjetër," përmbledh ai.
METABOLIZMIN
Studiuesi nuk është i pari që interesohet për këto dallime në perceptimin e shpejtësisë me të cilën kalon koha. Në vitin 2016, Brian Yates, pedagog i biologjisë matematikore në Universitetin e Bath, në Mbretërinë e Bashkuar, përshkroi disa rrugë për reflektim mbi këtë temë, në një artikull të botuar fillimisht në faqen e specializuar The Conversation . Shkencëtari zhvillon, në veçanti, teorinë e një "degradimi progresiv të orës sonë biologjike, për shkak të ngadalësimit natyror të metabolizmit tonë gjatë viteve".
“Ndërsa plakemi, frymëmarrja dhe rrahjet e zemrës sonë ngadalësohen. Tek fëmijët, përkundrazi, zemra rreh më shpejt dhe mushkëritë janë më aktive, shpjegon Brian Yates. Është ky intensitet më i madh i aktivitetit biologjik që u jep atyre iluzionin e kohës së zgjeruar. » Dhe prandaj e cila rrjedh më ngadalë.
RUTINË
Por shpjegimet e tjera nuk janë as cerebrale dhe as fiziologjike. Brian Yates përmend në veçanti atë të rutinës, fare thjesht. "Kini parasysh mjedisin tuaj të të rriturve: gjithçka është e njohur," shkruan ai, përsëri në Biseda . Ju as nuk i vini re detajet e brendshme apo të zyrës suaj. Ndërsa për një fëmijë, gjithçka është e re dhe e panjohur: bota është plot me përvoja të reja për të pasur. »
Truri i tij i ri po rikonfiguron vazhdimisht perceptimet e tij për botën e jashtme, vazhdon ai, "dhe ky aktivitet intensiv psikik i jep përshtypjen se koha kalon ngadalë, ndërsa për një të rritur të ngecur në rutinën e përditshme, është "e kundërta".
RELATIVITETI
Së fundi, Brian Yates përfundon në Bisedën me një teori tjetër, të bazuar thjesht në relativitetin, të cilën ai e përmbledh si më poshtë: "Për një 2-vjeçar, një vit përfaqëson gjysmën e jetës së tij, gjë që shpjegon se distanca midis dy ditëlindjeve duket e tillë e gjatë për një fëmijë. » Kështu, për një fëmijë 10-vjeçar, një vit përfaqëson vetëm 10% të jetës së tij dhe për një 20-vjeçar është 5% e jetës së tij.
"Kjo është arsyeja pse koha duket se përshpejtohet me moshën," shkruan shkencëtari. Për sa i përket perceptimit të kohës, kalimi nga 10 në 20 vjet, nga 20 në 40 dhe nga 40 në 80 është saktësisht i njëjtë. Që do të thotë – kini kujdes, është pak dëshpëruese – se vitet e jetuara mes moshës 5 dhe 10 vjeç ju duken po aq të gjata sa vitet që ndajnë të 40-at nga të 80-at. »