Nga Equipo Editorial - HAPËSIRAT KU BANONI MUND TË NDIKOJNË NË MENDJEN TUAJ

Nga Equipo Editorial - HAPËSIRAT KU BANONI MUND TË NDIKOJNË NË MENDJEN TUAJ
HAPËSIRAT KU BANONI MUND TË NDIKOJNË NË MENDJEN TUAJ
Shkruar nga Equipo Editorial
 
Disa flasin për Feng Shui dhe të tjerë për psikologjinë hapësinore, por përtej gërmimit në këto disiplina, ajo që duam t'ju themi është se mjedisi në të cilin jetoni dhe hapësirat ku banoni mund të ndikojnë negativisht ose pozitivisht në mendjen tuaj.
Psikologjia dhe arkitektura janë dy degë që duken shumë të largëta nga njëra-tjetra, por ato kanë lidhje që mund të ndikojnë në disponimin tuaj. Gradualisht janë studiuar efektet që kanë hapësirat natyrore dhe ato të ndërtuara në psikikën e njeriut. Diçka me përparësi të madhe është kur kërkoni mjedise të rregullta dhe me elementë që sjellin paqe dhe qetësi në mendje.
 
ÇFARË ËSHTË PSIKOLOGJIA E HAPËSIRËS DHE SI TA PËRDORNI ATË NË AVANTAZHET TUAJA
“Psikologjia e hapësirës” është një koncept i studiuar mirë që rëndësia e saj më e madhe u vërejte nga momenti kur, për arsye të shëndetit publik, gjithçka duhej të fillonte të bëhej nga shtëpia. Një metodologji transdisiplinore që studion marrëdhëniet midis karakteristikave të hapësirave në të cilat njerëzit jetojnë me sjelljen e tyre dhe gjendjen e tyre të relaksimit.
Megjithatë, kjo zonë që flet për mënyrën se si dizajni, organizimi dhe dekorimi i shtëpisë tuaj mund të ndikojë në mendjen tuaj, përfshin gjithashtu hapësirat e punës dhe studimit si zyrat dhe klasat. Sot duam të përqendrohemi te shtëpitë sepse vlerësohet se të paktën 75-80% e gjithë jetës sonë zhvillohet në hapësirën ku jetojmë.
Prandaj është e vërtetë se mjedisi ku jetojmë, në një mënyrë apo në një tjetër, ndërhyn në jetën tonë të përditshme. Për shembull, të jetosh në një hapësirë ​​të errët mund të prodhojë ndjesi dembelizmi dhe, nëse shton se është një mjedis i ftohtë, edhe frikë. Përveç kësaj, konfirmohet se mjedisi fizik i shtëpisë mund të jetë një burim potencial stresi duke pasur një cilësi më të ulët jetese.
 
DEKORIMI I HAPËSIRAVE KU BANONI NDIKON NË MENDJEN TUAJ
“Energjia” e hapësirave dhe mënyra se si ajo ndikon në sjelljen e njeriut nuk ndodh vetëm për shkak të çështjes së rendit, por gjenerohet edhe nga dekorimi i tyre. Për shembull, imagjinoni se hyni në një dhomë të madhe me tavane të larta, dritare të mëdha dhe perde të bukura. Çfarë ndjen? Ndoshta ndiheni sikur jeni në një pallat dhe dëshironi të vlerësoni horizontin dhe të reflektoni mbi jetën.
Tani imagjinoni se jeni duke hyrë në të njëjtën dhomë, me të njëjtat cilësi, por këtë herë ka një pikturë të madhe në një nga muret. Imagjinoni që piktura është një skenë e errët dhe e frikshme, ju nuk kuptoni se si ta interpretoni atë dhe kjo krijon frikë. Dëshironi të vazhdoni të qëndroni në këtë vendndodhje? Me shumë mundësi, do të ndiheni të frikësuar dhe panorama e bukur do të bjerë në plan të dytë.
Nëse nuk dëshironi që kjo të ndodhë në shtëpinë ose zyrën tuaj, ju ftojmë të mendoni për dekorimin dhe mobiliet që zgjidhni dhe seleksiononi ato që përcjellin ndjenja harmonie, kreativiteti, qetësie ose ato që ju i konsideroni më të nevojshme dhe komode për mirëqenien tuaj.
 
 
4 KËSHILLA PËR T'U SIGURUAR QË HAPËSIRAT KU JETONI T'JU SJELLIN MIRËQENIE
Një hapësirë ​​e çrregullt mund të krijojë ndjenja shqetësimi dhe dëshpërimi, të minimizojë produktivitetin dhe madje edhe energjinë për detyra të thjeshta si gatimi ose që kërkojnë përqendrim. Sidoqoftë, psikologjia e hapësirës tregon më tej se vendet ku jetojmë mund të shkaktojnë gjithashtu ndjenja lumturie, gëzimi, energjie, produktiviteti dhe mirëqenie dhe rehati të përgjithshme.
Më poshtë janë disa rekomandime për hapësirat në shtëpinë tuaj për të gjeneruar mirëqenie në mendjen tuaj.
 
1.      MUNDOHUNI TË RUANI RENDITJEN
E keni ndeshur ndonjëherë në komentin “nuk më jep ndjesi të mirë ky vend” apo keni thënë “çfarë atmosfere të keqe më ofron ky vend””? Epo, jo vetëm që njerëzit janë përgjegjës për krijimin e këtyre "atmosferëve të këqija", por ekzistojnë edhe aspekte të thjeshta që nuk do t'i mendonim. Këto aspekte mund të krijojnë mendime ose ndjenja se nuk duam të qëndrojmë këtu.
Pra, kini parasysh se një shtëpi, një zyrë dhe madje edhe një klasë mund të jetë e vogël, të mos ketë luks dhe të ketë vetëm gjërat thelbësore, por nëse nuk ka rregull, nuk ka se si të krijoni një atmosferë të këndshme. Gjithçka duhet të jetë në vend për t'ju ndihmuar të ndjeni paqen në mendjen tuaj dhe të mos ndiheni të shqetësuar për gjithë rrëmujën që përmbyt shtëpinë tuaj.
 
2. SILLNI HARMONI NË HAPËSIRAT TUAJA
Harmonia e hapësirave nuk krijohet domosdoshmërisht me mobilie të shtrenjta. Në një hapësirë ​​të vogël, për shembull, mjaftojnë disa karrige pranë një tavoline të vogël me një libër për një zonë harmonike leximi.
Mos harroni se për të sjellë harmoni në shtëpinë tuaj duhet të keni parasysh edhe renditjen edhe orenditë, por edhe ngjyrat me të cilat lyeni muret. Nga psikologjia e ngjyrave, tonet e bardha dhe bezhë nxisin qetësi dhe relaksim; ndërsa bluja dhe jeshilja gjenerojnë qetësi dhe stabilitet duke evokuar një lidhje me natyrën.
3. SIGURONI NDRIÇIM TË MIRË
Po, drita është e nevojshme për një mendje të qetë. Në hapësirat e mbyllura, shkaktohet, harmoni, elegancë dhe qetësi; veçanërisht nëse është dritë natyrale ose drita e ngrohtë. Sigurisht, në varësi të aktiviteteve tuaja të përditshme, errësira do të jetë e nevojshme, por pa dyshim, drita do të ndihmojë në krijimin e një ambienti më të mirë dhe në këtë mënyrë të promovojë mirëqenien tuaj të përgjithshme.
Për arsye të asaj se çfarë u tha më lartë, luani me ndriçimin e shtëpisë dhe dhomës suaj, pasi konfirmohet se ekspozimi i zgjatur ndaj dritës blu gjatë natës mund të ndikojë në “orën biologjike” të trupit dhe të shkaktojë pagjumësi dhe plakje të parakohshme. Prandaj rekomandohet të blini një sistem ndriçimi inteligjent LED për të rregulluar temperaturën e ngjyrës dhe intensitetin e dritës në kohën e gjumit.
 
4. SILLNI NATYRËN NË SHTËPINË TUAJ
Bimët dhe lulet e brendshme kanë aftësinë të na sjellin qetësi dhe paqe mendore. Kjo është arsyeja pse i ashtuquajturi "dizajn biofilik" ka fituar popullaritet vitet e fundit. Është një sistem për menaxhimin dhe zhvillimin e mjediseve të jashtme dhe të brendshme bazuar në rolin e natyrës në përmirësimin e shëndetit dhe mirëqenies së njerëzve.
Prandaj për të inkorporuar elemente natyrore në dekorimin e shtëpisë, rekomandohet përdorimi i bimëve të ndryshme të brendshme, duke përfituar maksimalisht nga drita natyrore, prania e ujit, ajrimi i mirë dhe nëse keni privilegjin të keni një pamje të drejtpërdrejtë në hapësirat e jashtme të gjelbra për të krijuar një gjendje lidhjeje të brendshme dhe relaksimi.
 
HAPËSIRAT KU BANONI KANË NDIKIM NË MIRËQENIEN TUAJ
Tani që i dini të gjitha efektet pozitive dhe negative të mjedisit tuaj dhe të vendeve ku jetoni, është koha që të filloni t'u kushtoni më shumë vëmendje atyre për të përmirësuar mirëqenien tuaj të përgjithshme. Prandaj përpiquni ta mbani shtëpinë tuaj të pastër, pa papastërti, me ndriçim të mirë dhe bimë që ju lidhin me natyrën për t'u ndjerë të sigurt, komod dhe të qetë në hapësirën ku do të kaloni pjesën më të madhe të jetës.
 
Përktheu Ismail Ismaili