Pierre Ropert - FIZIOLOGJIA E GËNJESHTRËS

Pierre Ropert - FIZIOLOGJIA E GËNJESHTRËS
FIZIOLOGJIA E GËNJESHTRËS: A MUND TË SHIHET KJO KUR GËNJEJMË?
 
Nga Pierre Ropert, Gazetar i kulturës në France
 
Si të dallojmë një gënjeshtër? Si të kapet fajtori i një shikjeje të rreme? Pyetjet janë mijëvjeçare. Historitë mitike e vendosin edhe gënjeshtrën në qendër të rrëfimit të tyre: ah sikur Eva të kishte mundur të zbulonte gënjeshtrën e gjarprit dhe të mos kishte kafshuar mollën e famshme! Për një kohë të gjatë, besohej se ishte në gjendje të zbulonte një gënjeshtër falë simptomave fizike. Një gojë e tharë, në veçanti, tradhtoi gënjeshtarin e pacipë. Në Kinë, i dyshuari duhej të përtypte orizin dhe ta pështynte: nëse orizi ishte i thatë, atëherë ishte një gënjeshtar! Në Evropë, në Mesjetë, gjyqtarët do të kishin përdorur një metodë të ngjashme, me miellin...
 
HISTORIA E GENJESHTRËS
Këto metoda arkaike nuk kanë qenë kurrë, sigurisht, prova flagrante e ndonjë gjëje. Shkenca, në shekullin e 21-të, megjithatë, fillon të shpojë më mirë misteret e gënjeshtrave dhe në veçanti ndikimin e tyre në trupin e njeriut. Një studim i fundit i titulluar “Një gënjeshtar është dhe një imitues”, koordinimi joverbal rritet me vështirësinë për të gënjyer, i botuar në një botim të Shoqërisë Mbretërore, bëri të mundur zbulimin se, ka bërë kështu të mundur zbulimin se, kur një person gënjen, ai imiton pavarësisht nga vetja lëvizjet e trupit të bashkëbiseduesit të tij. Për Dr. Sophie van der Zee, nga Universiteti Erasmus në Roterdam, në Holandë, kjo sjellje shpjegohet ngase gënjeshtra kërkon përqendrim të madh: folësi, në mes të procesit të shpikjes, në mënyrë të pandërgjegjshme do të fillonte të imitonte lëvizjet delikate të trupit të bashkëbiseduesit të tij, thjesht sepse kopjimi kërkon më pak reflektim sesa të veprosh sipas gjuhës së trupit. Duke “imituar” bashkëbiseduesin tonë, do të shmangnim kështu një mbingarkesë njohëse.
A mund të jetë kjo më në fund zgjidhja për të ngatërruar këdo që guxon të na gënjejë ballë për ballë? Larg kësaj, siç na kujton Sophie van der Zee: këto lëvizje, të zbuluara duke përdorur përshpejtuesit, janë të padukshme për syrin e lirë.
 
NJË GËNJESHTËR NJË OSE DY HERË NË DITË
Megjithatë, kur bëhet fjalë për gënjeshtra, të paktë janë ata që nuk kanë përvojë. Në të vërtetë, ne mësojmë të gënjejmë që në moshën tre vjeçare, sapo fillojmë të kuptojmë se ndonjëherë është më efektive të paragjykojmë sesa të themi të vërtetën. Gënjeshtra mund të ketë një konotacion poshtërues, por gjithsesi bën të mundur që të shpëtosh nga situatat e pakëndshme, qoftë duke mbrojtur veten, qoftë duke kërkuar të mbrosh të tjerët. Pra, në psikologjinë sociale, konsiderohet se ekzistojnë pesë motive për të gënjyer: përmirësimi i imazhit, shmangia e konflikteve, mos lëndimi i bashkëbiseduesit, bindja e dikujt për të fituar një avantazh dhe së fundi fshehja ose justifikimi i një shkeljeje.
 
PRO APO KUNDËR BABADIMRIT?
Pasojat ! Ne gënjejmë më shumë sesa mendojmë. Një studim i kryer në vitin 1996, Të gënjesh në jetën e përditshme, arriti në përfundimin se mesatarisht dy gënjeshtra në ditë dhe për person. Një rezultat i konfirmuar në vitin 2002, gjatë një studimi tjetër të kryer mbi 242 persona nga psikologët Felder, Forrest dhe Happ. Eksperimenti përbëhej nga pjesëmarrës në takim, disa prej të cilëve u udhëzuan të paraqiteshin në një dritë të këndshme ose të flisnin për aftësitë e tyre: në fund të intervistave, këta të fundit kishin gënjyer më shumë se ata që kishin mbetur pa udhëzime specifike. Por zakonisht, 60% nga pjesëmarrësit kishin gënjyer dy deri në tre herë në harkun kohor prej 10 minutash bisedë. Rezultati i befasoi studiuesit po aq sa subjektet e eksperimentit.
Ndërsa burrat dhe gratë gënjejnë me të njëjtën frekuencë, qëllimi i gënjeshtrave të tyre ndryshon, thotë studimi Liing in Everyday Life: Burrat kanë më shumë gjasa të përdorin gënjeshtrat vetëmbrojtëse, për të ruajtur ose përmirësuar imazhin e tyre, ndërsa gratë më shpesh sajojnë gënjeshtra altruiste.
 
GËNJESHTRA: NJË PËRPJEKJE FIZIKE
Me një aftësi të tillë për të thënë marrëzi, dhe kjo që në moshën tonë më të re, mund të imagjinohet se detyra është bërë e lehtë dhe se gënjejmë efektivisht. Nuk është kështu: gënjeshtra kërkon një përpjekje të vërtetë përqendrimi. Në fakt, ruajtja e një iluzioni të së vërtetës kërkon një përpjekje të tillë njohëse që ndikon drejtpërdrejt në trupin tonë.
Kështu, shumë artikuj të shtypit rendisin "detajet" që bëjnë të mundur ngatërrimin e një gënjeshtari: lëvizjet e syve, fakti i kruarjes së qafës ose lëmimi i rrobave do të ishin të gjitha "shenja zbuluese" të gënjeshtrës. Me pak fjalë, falë komunikimit joverbal do të ishte e mundur të kuptoheshin dhe të parashikoheshin synimet e bashkëbiseduesit.
Kjo teori i detyrohet shumë punës së psikologut amerikan Paul Ekman, një pionier në studimin e emocioneve përmes shprehjeve të fytyrës. Në punën e tij, të botuar në vitet '90, studiuesi pohoi se shprehjet emocionale të fytyrës (zemërimi, neveria, gëzimi, përbuzja, habia ose trishtimi) janë universale dhe të përcaktuara biologjikisht. Duke shprehur një emocion, ne mobilizojmë mikro-shprehje që e bëjnë atë të lexueshëm për bashkëbiseduesin tonë.
Immanuel Kant: "Kurrë mos gënjeni, pa marrë parasysh çfarëdo të ndodh". Vërtet?
Simulimi i një shprehjeje, qoftë zemërimi apo gëzimi, për shembull, nuk do të mobilizonte të njëjtit muskuj të fytyrës si një emocion që ndjehet në të vërtetë. Është e vështirë të "shpëtosh fytyrën" kur ndihesh i ofenduar, për shembull. A është ky çelësi për zbulimin e gënjeshtrës? Kjo është ajo që Paul Ekman, trajner në FBI, këshilltar shkencor i serialit televiziv Lie to Me dhe krijuesi i programit SPOT (Screening Passengers by Observation Techniques), i cili duhet t'u mundësojë agjentëve të sigurisë së aeroportit të identifikojnë kërcënimet e mundshme.
Por teknikat e mbrojtura nga Paul Ekman janë vënë në pikëpyetje seriozisht. Një komitet ekspertësh i ngarkuar me verifikimin e efektivitetit të programit SPOT arriti në përfundimin në vitin 2007 se "njerëzit (përfshirë gënjeshtarët profesionistë me përvojë të gjerë në vlerësimin e së vërtetës) do të arrinin nivele të ngjashme suksesi nëse do të hidhnin një monedhë “koka apo bishti”, . Aq më tepër që mikro-shprehjet e fytyrës paraqesin hapësirën e 1/25 të sekondës... dhe janë të padukshme për syrin e lirë.
Këto pyetje të shumta për vendin e komunikimit joverbal nuk i kanë shpëtuar shfaqjes së pseudoshkencave, qoftë ai “programimi neuro-gjuhësor” (N.L.P.) apo edhe “sinergologjia”. Në një raport të titulluar Një besim i ri në gënjeshtrën: teoria e "jo-së së rreme" në sinergologji, studiuesit Hugues Delmas dhe Nicolas Rochat u përpoqën të kujtojnë se në kundërshtim me atë që pretendon "programimi neuro-gjuhësor", asnjë studim nuk ka vërtetuar kurrë se një vështrim në të djathtë tradhton një gënjeshtër. Dhe për të vazhduar me teorinë e "jo-së së rreme", e cila megjithatë iu mësua Barreau du Québec dhe oficerëve të policisë në qytetin e Montrealit:
Sipas ithtarëve të sinergologjisë, është e mundur të vlerësohet sinqeriteti i një mohimi duke parë lëvizjet e kokës. Për shembull, kur thoni "jo", kthimi i kokës majtas do të ishte një "jo e vërtetë" (të thuash "jo" dhe të mendosh "jo"), anasjelltas, kthimi i kokës djathtas do të ishte një "jo e rreme" ( duke thënë "jo" por duke menduar "po", gjë që do t'i jepte statusin e një treguesi të gënjeshtrës). [...] Rezultatet treguan se shpërndarja e lëvizjeve të kokës kur thuhej "jo" nuk ndryshonte nga rastësia. [...] Kjo sugjeron se “jo-ja e rreme” nuk lejon të vlerësohet besueshmëria e një mohimi dhe ushqen bindjet e gabuara për gënjeshtrën.
Vetëm Pinoku ka një shenjë fizike që e tradhton në mënyrë të pariparueshme kur gënjen. © Getty – MaryAnnShmueli
Për të zbuluar një gënjeshtar, asgjë nuk e vlen analiza e të folurit
A do të thotë kjo se kriteret fizike janë krejtësisht të padobishme kur bëhet fjalë për zbulimin e një gënjeshtre? Sipas Michel Saint-Yves, psikolog mjeko-ligjor në Sûreté du Québec, dhe Joe Navarro, ish-agjent i FBI-së, ne mund të zbulojmë herë pas here një gënjeshtër falë shenjave fizike ... por në raste shumë të kufizuara, siç specifikojnë ata. në artikullin e tyre Zbulimi i gënjeshtrës: A ekziston efekti Pinocchio?, botuar në revistën Psikiatria dhe  dhuna:
Gënjeshtra është një "mjet i mbijetesës sociale"; të gjithë gënjejnë dhe, në fund të fundit, ne kurrë nuk e dimë të gjithë të vërtetën. Ne mund të vëzhgojmë gjërat për të përcaktuar nëse ka probleme ose shqetësime të caktuara, ose të zbulojmë se çfarë po përpiqemi të fshehim ose simulojmë. Për këtë qëllim, gjuha e trupit mund të na ndihmojë, por shpesh jo më shumë se të hedhim një monedhë.
Sidomos pasi që gënjeshtarët e pashpirt janë më pak subjekt i këtyre ndryshimeve fizike. “Një gënjeshtër e përsëritur do të përfundojë duke gjeneruar më pak përpjekje në nivelin kognitiv dhe, për rrjedhojë, do të jetë më e vështirë për t'u zbuluar”, saktësojnë kështu autorët e artikullit, të cilët vlerësojnë se për sa i përket zbulimit të gënjeshtrës, “pak tregues të vëzhgueshëm janë të besueshëm”. Prandaj është në anën e konfrontimit gojor dhe jo të gjuhës joverbale që ne duhet të kthehemi:
Kur gënjeshtari flet, fjalimi i tij zakonisht përmban më shumë hezitime, më pak fjalë, më pak detaje kontekstuale, më shumë lëshime. Përgjigjet e tij janë më evazive, më pak të besueshme, më pak të strukturuara dhe ndonjëherë u mungon koherenca. Gjithashtu, ato përfshijnë një përshkrim më të detajuar të asaj që nuk ka ndodhur [..]. Ndoshta si rezultat i mbingarkesës njohëse, ka gjithashtu një ulje të ritmit verbal dhe pauza më të gjata kur gënjeshtari flet.
Pavarësisht këtyre teknikave, nëse kemi të bëjmë me gjyqtar apo polic - megjithatë profesionistë të gënjeshtrave - rezultati është gjithmonë i njëjtë: pa prova, një gënjeshtër zbulohet në rreth 50% të rasteve. Edhe me trajnimin e duhur, kjo shifër ndryshon pak: sipas një studimi të botuar në 2014 dhe të kryer me agjentë të FBI-së që i janë nënshtruar trajnimeve ad hoc, është e mundur të zbulohet një gënjeshtër midis 60 dhe 65% të rasteve, me kusht që të jemi në gjendje për të bërë pyetjet e duhura në kohën e duhur.
 
PËR TË KAPËRCYER DOBËSITË E NJERIUT, A DUHET T'I DREJTOHEMI MAKINËS?
Me një normë suksesi që ngec rreth njëherë në dy mundësi, a nuk duhet t’i kthehemi makinës? Pra për këtë qëllim që poligrafi, ose detektori i gënjeshtrës, u shpik pak më shumë se një shekull më parë. Duke matur presionin e gjakut, rrahjet e zemrës, ritmin e frymëmarrjes dhe djersitjen, kjo pajisje supozohet të ndihmojë në përfundimin nëse një person gënjen apo jo.
Ende e përdorur në Japoni ose Shtetet e Bashkuara nga autoritetet gjyqësore, pajisja megjithatë është diskredituar për një kohë të gjatë në nivelin shkencor. Pavarësisht nëse një person është fajtor apo i pafajshëm, niveli i stresit i krijuar nga një marrje në pyetje me elektroda ka të ngjarë të shkaktojë mjaft ndryshime fiziologjike për të shtrembëruar rezultatet. Anasjelltas, tani e dimë se shumë njerëz arritën të mashtrojnë poligrafët, si oficeri i CIA-s Aldrich Ames, i cili e kishte kaluar testin shumë herë me sukses... ndërsa vazhdonte të spiunonte për të mirën e BRSS.
 
Përktheu Ismail Ismaili