Ismail Ismaili - Çfarë është kriza e tremujorit?

Ismail Ismaili - Çfarë është kriza e tremujorit?

ÇFARË ËSHTË KRIZA E TREMUJORIT?

 

Kriza e çerek-jetës godet të rinjtë e zhgënjyer me rrugën që kanë bërë kur arrijnë dekadën e dytë.

Ashtu siç është rasti me ata që vënë në dyshim arritjet e tyre kur arrijnë moshën e mesme, midis moshës 20 dhe 30 vjeç shpesh ekziston një dilemë e njohur si një krizë çerek-jete. Ky është konflikti që disa njerëz vuajnë gjatë kësaj dekade. Gjatë së cilës ankthi, ankthi dhe zhgënjimi ngjyrosin një periudhë që duhet të jetë (sipas kanuneve) e vetë-zbulimit dhe suksesit.

Çfarë e karakterizon këtë proces? A i prek kjo të gjithë në këtë moshë? Dhe mbi të gjitha, a është e mundur ta shmangni atë apo ta përballoni pa shumë siklet? Ne do t'u përgjigjemi të gjitha këtyre pyetjeve në mënyrë koncize.

Çfarë është kriza e tremujorit?

Edhe pse nuk është një sindromë apo sëmundje, ky trans personal është një fenomen i përshkruar dhe studiuar tek të rinjtë nga 20 deri në 30 vjeç. Siç ndodh me ata që përjetojnë krizën e moshës së mesme , ata shprehin pakënaqësi të madhe me arritjet e tyre në jetë dhe ndihen të shqetësuar për të ardhmen. Sidomos në krahasim me gjeneratat e mëparshme, si bebe boomers ose brezi X.

Kjo periudhë stresi, konfuzioni dhe ankthi i ka rrënjët në pasiguri, e nxitur nga kriza ekonomike, e punës, mjedisore dhe gjeopolitike. Këta janë të rinj që, ndërsa po i afrohen dekadës së tretë, po përpiqen shumë të lulëzojnë dhe të gjejnë vendin e tyre në botë, por me pak ose aspak sukses.

Kësaj i shtohen presionet, nevojat dhe detyrimet e reja për të cilat nuk ishin përgatitur: rrjetet sociale, produktiviteti i egër, mënyra të reja komunikimi etj. Këto presione marrin forma të reja dhe koncepti i punës dhe i marrëdhënieve ndërpersonale ka ndryshuar. Por ata nuk vijnë me një manual udhëzues kulturor.

 

Çfarë mund të bëj për të kapërcyer krizën e tremujorit të jetës?

Shanset për të përjetuar një krizë tremujore po rriten në një botë me një të ardhme të ndritur që ka rezultuar shqetësuese. Megjithatë, kur është e nevojshme, është gjithashtu e mundur të fuqizoni veten dhe të pajtoheni me veten. Le të shohim disa këshilla për ta arritur këtë.

 

1. Pranoni dhe vërtetoni emocionet tona

Hapi i parë, përpara se të zbatoni çdo lloj strategjie tjetër, është të vërtetoni veten. Emocionet nuk mund të kontrollohen dhe ato kanë një qëllim shumë të madh: reagimin ndaj mjedisit për të mbijetuar.

Kur e ardhmja është e ngjyrosur me dënim dhe e tashmja nuk është ajo që duam, ka kuptim që emocionet më të zakonshme janë ankthi dhe zhgënjimi . Ju nuk jeni të dobët dhe nuk duhet ta fshehni shqetësimin tuaj. Por pranojeni dhe lëreni t'ju udhëheqë drejt veprimeve të nevojshme për të përmirësuar situatën tuaj.

 

2. Analizoni realitetin tonë dhe mos u kapni nga paragjykimet

Ju ndoshta keni dëgjuar termat "gjenerimi i qelqit" dhe "kultura e përpjekjes". Po, është e vërtetë që të gjithë duhet të stërvitemi për të qenë më elastik dhe të punojmë shumë për të arritur ëndrrat tona. Por nga një këndvështrim më dashamirës sesa kërkesat dhe gjykimet vlerësuese.

Ju e dini se sa shumë keni punuar për të arritur qëllimet tuaja. Është e rëndësishme që të mos rrëmbeheni nga pritshmëritë që ju janë bërë. Pastaj ju analizoni se çfarë mund të kontrolloni dhe çfarë nuk mund të kontrolloni.

 

3. Kriza e jetës tremujore: Mos e krahasoni veten me të tjerët

Është e lehtë të krahasohesh me rrjetet sociale të disponueshme 24 orë në ditë dhe nën peshën e pritshmërive të gjeneratave të mëparshme. Interneti është plot jetë të përsosura, trupa të nxehtë, pozitivitet toksik dhe njerëz që pretendojnë se ndihen të përmbushur brenda një sistemi produktiviteti jo të shëndetshëm.

Një nga veprimet që mbështet shëndetin tuaj mendor është të kufizoni ekspozimin ndaj këtyre mesazheve të presionit social. Për të kapërcyer krizën e tremujorit, fokusohuni në arritjet tuaja dhe në atë që dëshironi të përmirësoni. Duke e shpërblyer veten sa herë që arrini një qëllim dhe duke kritikuar në mënyrë konstruktive dështimet tuaja.

 

4. Të ndjekim qëllimet tona me hapa të vegjël

Një tjetër efekt i pritshmërive të larta të vendosura tek mijëvjeçarët dhe Gjenerali Z është një rrëshqitje drejt madhështisë dhe menjëhershmërisë. Sigurisht që e sheh veten larg asaj pune të suksesshme me një rrogë të madhe, sepse deri sa të arrish, ka shumë fitore të vogla dhe gjithashtu gabime.

Si një strategji kundër zhgënjimit, shkruani një qëllim dhe hapat e nevojshëm për ta arritur atë. Përvijoni këto synime aq sa është e nevojshme dhe përforcojini sa herë që e kaloni njërën. Pra, shembulli i punës së ëndrrave do të jetë pjesa tjetër e luftëtarit pasi të ketë shijuar udhëtimin drejt tij.

 

5. Rregulloni pritjet tona

Shumë individë që po përjetojnë sot krizën e tremujorit përballen me zhgënjimin e një sërë idesh që i bënë të shkëlqyera: të kenë një karrierë për të gjetur një punë të mirë, të kenë një shtëpi para moshës 30 vjeç, të mbajnë një marrëdhënie romantike për shumë vite. , etj.

Megjithatë, edhe pse mund të jetë e dhimbshme në fillim, është e rëndësishme të analizoni të tashmen dhe të rregulloni sa larg dëshironi të shkoni. Ka ende shumë të ardhme përpara jush në moshën 25-vjeçare. Por është më mirë të mësosh të pranosh veten sesa të flagjellosh veten gjatë gjithë jetës për diçka të paarritshme.

 

6. Kriza tremujore: Vazhdoni të kujdeseni për veten

Një tjetër realitet i ashpër i krizës së tremujorit të jetës është se shëndeti sakrifikohet shumë shpesh. Kjo "kulturë e përpjekjes" në të cilën janë rritur brezat e fundit dikton se sakrificat e mëdha sjellin shpërblime të mëdha. Por tashmë është vërtetuar se nuk është kështu.

Edhe pse kjo është e vështirë në një model ekonomik ku shfrytëzimi i punës dhe mungesa e kohës ka me bollëk, është shumë e rëndësishme të gjesh hapësira për t'u kujdesur për veten . Hani mirë, ushtroni, pushoni ndërsa flini, keni hobi të kujdesshëm dhe marrëdhënie të shëndetshme.

Kur e ardhmja nuk jep garanci për mirëqenien, kujdesi për të tashmen do të jetë siguria e ruajtjes së cilësisë së jetës në vite.

 

7. Krijoni lidhje cilësore

Askush nuk është një ishull. Besimi kulturor se një individ mund të jetë i pavarur është një gabim, pasi ne jemi kafshë shoqëruese që kontribuojmë në shoqëri dhe pimë prej saj në të njëjtën kohë.

Rrethojeni veten me njerëz që ju mbështesin dhe që meritojnë të kujdeseni. Organizohuni dhe thithni përfitimet e kolektivit. Sepse gjëja më e keqe që mund t'i ndodhë dikujt që mban një peshë të madhe është ta bëjë atë vetëm.

 

8. Përqafoni identitetin tonë aktual

Nuk do të jeni i njëjti person në një vit, apo ndoshta edhe në një muaj. Ideali është të mos qëndroni statik, por të gjeni zemrën e identitetit tuaj brenda ndryshimeve që përjetoni. Përqafoni hobet tuaja, luftoni për idealet tuaja, mendoni në mënyrë kritike dhe mos kini frikë të ndryshoni nëse kjo ju bën më të mirë.

 

9. Kërkoni ndihmë profesionale

Të gjitha këto këshilla mund të mos jenë të mjaftueshme kur shëndeti juaj mendor po përkeqësohet. Nëse keni mundësinë të merrni ndihmë nga një profesionist i psikologjisë, mos hezitoni të shkoni për një konsultë. Në fakt, ju do t'i zhvilloni plotësisht këto indikacione dhe do të merrni mjete për t'u ndjerë më mirë.

 

Pasojat e kësaj krize tremujore në shëndetin mendor

Njerëzit që përjetojnë një krizë tremujore janë shpesh viktima të rrethanave të tyre. Shumë nuk arrijnë të bëhen të pavarur nga shtëpia e prindërve të tyre ose e kanë të pamundur të përmirësojnë kushtet e tyre të jetesës. Mungesa e mundësive të punësimit dhe, në përgjithësi, e mbështetjes së sistemit është tipike për këtë brez. Dhe nga ky kontekst dalin disa pasoja. Këtu janë më të zakonshmet:

Frustrimi i përgjithshëm.

Kriza e identitetit personal.

Pasiguri për të ardhmen.

Ndjenjat e izolimit dhe vetmisë.

Rimendimi i miqësive dhe marrëdhënieve romantike.

Tendenca drejt radikalizimit të ideve me karakter ideologjik.

Krahasoni me pjesën tjetër të bashkëmoshatarëve tuaj ("të tjerët bëjnë më mirë se unë").

Vetëvlerësim i ulët ("Unë nuk jam mjaftueshëm i mirë për të arritur qëllimet e mia").

Vështirësi në përshtatje me jetën pas studimeve dhe tregun e punës.

 

Jini autonom në kohë krize

Çrregullimet e ankthit kanë një prevalencë prej 35 deri në 40% te meshkujt dhe 60 deri në 80% te femrat, nëse bëhet fjalë për personat nga 20 deri në 30 vjeç. Kjo pandemi, e cila prek kryesisht grupet e pafavorizuara, ka zgjuar edhe një valë rezistence ndaj shtypjes së kohëve aktuale.

Kultura e individualizmit, konsumizmi i pafund dhe presioni social janë përpjekur të izolojnë individët, duke i bërë ata të harrojnë se kolektivi prodhon rezultate më të mëdha se shuma e pjesëve të tij. Pra, në kuadrin e kësaj krize moshe, mos hezitoni të bashkoni forcat me të tjerët, të ndihmoni dhe të kërkoni ndihmë. Sepse koha nuk është më për heronjtë, por për fisin.

 

Përgatiti Ismail Ismaili