Harresa e thjeshtë apo sëmundja, (Shqipëroi Ismail Ismaili)

Harresa e thjeshtë apo sëmundja, (Shqipëroi Ismail Ismaili)
HARRESA E THJESHTË APO SËMUNDJA, KUR DUHET TË SHQETËSOHENI PËR GABIMET E KUJTESËS?
 
Nga Alexander EASTON
 
Nuk ju kujtohet ku i keni vendosur çelësat? Është normale, ju nuk keni fillimin e Alzheimerit. Por atëherë, si e dini kur harrimi është vërtet shqetësues?
Në baza ditore, harrimi i disa gjërave është mjaft i bezdisshëm – ose edhe, në varësi të moshës, shqetësues. Por harresa është një fenomen krejtësisht i natyrshëm: kujtesa duhet të harrojë. Për më tepër, kujtimet mund të mos jenë aq të besueshme sa besohet, por përkundrazi të jenë të shtrembëruara në lidhje me atë që ka ndodhur në të vërtetë.
Por çfarë niveli harrese është "normale"? Për shembull, a është e pranueshme të përzihen emrat e vendeve, siç bëri së fundmi presidenti amerikan Joe Biden?
 
Një pyetje për vëmendje
Për të kujtuar diçka , truri duhet ta mësojë atë (kodimin), ta mbajë të sigurt (ruajtje) dhe të jetë në gjendje ta rimarrë atë kur të jetë e nevojshme (rikthim). Nëse një nga këto faza ndërpritet, kujtesa mund të humbasë ose harrohet.
Truri nuk mund të përpunojë të gjithë informacionin shqisor që i vjen: ai filtron informacionin në mënyrë që të përpunojë atë që është e rëndësishme. Kështu, ai kodon në formën e kujtimeve kryesisht gjërat që ne vërtet i kushtojmë vëmendje.
Kush nuk i ka harruar kurrë emrat e të ftuarve gjatë një mbrëmjeje me miqtë, sepse vëmendja e tyre është e përqendruar në diçka tjetër? Ky është një gabim i kujtesës - një gabim - që është krejtësisht normale dhe shumë e zakonshme.
Zakonet dhe konventat mund të ndihmojnë për të kapërcyer këtë problem. Për shembull, nëse i ruani gjithmonë çelësat tuaj në të njëjtin vend, nuk ka nevojë të kodoni informacione të reja çdo herë për t'i gjetur ato.
Përsëritja është gjithashtu e rëndësishme për ankorimin e kujtimeve, të cilat priren të zhduken nëse nuk ri-angazhohen. Sa më shumë t'i përsërisim, ripërsërisim ose ritregojmë kujtimet, aq më gjatë i mbajmë mend ato - përveç që priremi t'i modifikojmë këto kujtime kur i tregojmë dhe ka të ngjarë të kujtojmë versionin e fundit më mirë se ngjarja fillestare.
Në vitet 1880, psikologu gjerman Hermann Ebbinghaus kreu një eksperiment në të cilin pjesëmarrësve iu kërkua të mësonin përmendësh një seri rrokjesh të panjohura që nuk kishin asgjë. Ai regjistroi atë që pjesëmarrësit mbanin mend me kalimin e kohës dhe tregoi se shumica e kujtimeve tona zbehen brenda një ose dy ditësh nëse nuk angazhohen sërish. Nga ana tjetër, nëse seria do të përsëritej në intervale të rregullta, pjesëmarrësit mund të mbanin mend një numër shumë më të madh rrokjesh për më shumë se një ditë.
Këto përsëritje vullnetare, të cilat na lejojnë të kujtojmë më mirë një gjë, ndonjëherë na bëjnë të harrojmë një tjetër. Kështu, ne mund të kodojmë vendin ku është parkuar makina gjatë blerjeve dhe më pas ta harrojmë, pasi jemi kaq të zënë duke përsëritur gjëra të tjera – për shembull, listën e blerjeve për të mos harruar.
Ky shembull ndihmon në ilustrimin e një karakteristike tjetër të të harruarit: aftësinë për të harruar informacione të veçanta ndërsa mbani mend, në përgjithësi, gjërat thelbësore. Edhe pse ndonjëherë është e pamundur të kujtojmë saktësisht se ku është parkuar makina kur largohemi nga dyqani, shpesh e dimë nëse ishte në të majtë apo në të djathtë të derës, në buzë të parkingut apo drejt qendrës, gjë që na lejon të kërkojmë në një zonë relativisht të përcaktuar.
 
Ndikimi i plakjes
Ndërsa njerëzit rriten, ata shqetësohen më shumë për kujtesën e tyre. Është e vërtetë që harresa bëhet më e theksuar, por kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se ka problem.
Sa më shumë të kalojë koha, aq më shumë gjëra duhet të kujtojmë. Përvojat tona të së shkuarës ndajnë shumë ngjashmëri dhe mund të jetë e vështirë të dallosh kujtime të ndryshme.
Për shembull, nëse keni shkuar vetëm një herë për pushime në plazh në Spanjë, ka shumë mundësi që ta mbani mend me shumë qartësi. Nga ana tjetër, nëse keni kaluar shumë pushime në Spanjë, në qytete të ndryshme dhe në periudha të ndryshme, do të jetë më e vështirë për ju të mbani mend nëse një ngjarje ka ndodhur gjatë pushimeve tuaja të para në Barcelonë apo gjatë një udhëtimi të mëvonshëm.
Mbivendosja e kujtimeve ose ndërhyrja kufizon marrjen e informacionit. Imagjinoni që po depozitoni dokumente në një kompjuter: në fillim, sistemi i dosjeve është i qartë, çdo dokument gjen lehtësisht një vend ku do të jetë e lehtë për t'u gjetur. Por sa më shumë dokumente mbërrijnë, aq më e vështirë bëhet të vendosësh se në cilën dosje do t'i vendosësh. Shumë dokumente përfundojnë në një dosje të vetme sepse të gjitha lidhen me një artikull. Pra, me kalimin e kohës, bëhet gjithnjë e më e vështirë të gjesh dokumentin e duhur kur e kërkon, ose sepse nuk e di ku e vendos, ose sepse e di se ku duhet të jetë, por ka shumë gjëra të tjera në të njëjtën dosje.
Së fundi, mos harrimi mund të jetë problem. Kështu ndodh me stresin e caktuar post-traumatik, ku kujtesa është e vazhdueshme, nuk zbehet dhe ndërpret rregullisht jetën e përditshme.
Hidhërimi ose depresioni gjithashtu mund ta bëjnë më të vështirë harrimin e informacionit negativ, megjithëse në këto raste harrimi i tij do të ishte jashtëzakonisht i dobishëm.
 
Harresa nuk ju pengon domosdoshmërisht të merrni vendime
Harresa është e zakonshme dhe bëhet gjithnjë e më shumë me kalimin e moshës. Për më tepër, harrimi i emrave ose datave, siç bëri Joe Biden, nuk dëmton domosdoshmërisht vendimmarrjen. Njerëzit e moshuar mund të kenë njohuri të gjera dhe intuitë të mirë, të cilat mund të ndihmojnë në kompensimin e gabimeve të tilla të kujtesës.
Por sigurisht, këto mangësi të kujtesës mund të jenë shenjë e një problemi më serioz dhe sugjerojnë që ju duhet të shihni një mjek.
Bërja e së njëjtës pyetje disa herë, për shembull, mund të zbulojë se harresa është më shumë se një problem i shpërqendrimit të herëpashershëm gjatë kodimit të përgjigjes.
Po kështu, harrimi i rrugës në vende shumë të njohura mund të zbulojë vështirësi në përdorimin e shenjave mjedisore për të kujtuar dhe gjetur rrugën. Dhe ndërsa harrimi i emrit të dikujt gjatë darkës është normale, të harrosh se si të përdorësh pirunin dhe thikën nuk është.
Në fund të fundit, gabimet e kujtesës nuk janë domosdoshmërisht diçka për t'u shqetësuar - duhet të shqetësoheni nëse ato bëhen ekstreme.

Shqipëroi Ismail Ismaili