Ava Skoupsky - Ndryshimet në jetë... (Përgatiti Ismail Ismaili)

Ava Skoupsky - Ndryshimet në jetë... (Përgatiti Ismail Ismaili)
KËTU ËSHTË ZAKONI KRYESOR PËR TË BËRË NDRYSHIME NË JETË QË DO TË THOTË VËRTET DIÇKA
.
Nga Ava Skoupsky
 
Si të ndryshoni me sukses jetën tuaj duke adoptuar zakone të reja të përditshme? një studim hedh dritë mbi këtë temë.
Kush nuk ka dashur kurrë të ndryshojë jetën e tij, ose të paktën të zbatojë një rutinë të re për të përmirësuar jetën e tyre aktuale të përditshme? Edhe nëse dëshira mbetet shumë e pranishme, kjo fazë ndryshimi megjithatë ndonjëherë mbetet e vështirë. Në të vërtetë, krijimi i një zakoni të ri nuk ndodh brenda natës, përkundrazi.
Sipas një studimi të botuar në revistën Social and Personality Psychology Compass , lidhja midis dëshirës për të zbatuar një zakon të ri nuk korrespondon gjithmonë me realitetin e ndryshimit dhe sjelljes . Është e qartë, për aq sa duam të ndryshojmë, ndërmarrja e veprimeve nuk është gjithmonë e lehtë. Dhe nocionit të zakonit, në përgjithësi i shtohen impulset e zakonshme. 
 
Fuqia e impulsit të zakonit

Kesako? Dr. Benjamin Gardner, bashkautor i studimit dhe profesor i psikologjisë në Universitetin e Surrey, shpjegoi përkufizimin e këtij fenomeni në një deklaratë: “Impulset janë si foshnjat, secili duke qarë për vëmendjen tonë: ne mund të kujdesemi vetëm për një nga një. Këto impulse vijnë nga burime të ndryshme: synimet, emocionet dhe zakonet. Ne veprojmë sipas impulsit që kërkon vëmendjen tonë duke bërtitur sa më fort të jetë e mundur.” 
Ai shtoi: “Impulset e zakonit janë zakonisht ato që bërtasin më fort, duke na udhëhequr të bëjmë atë që bëjmë zakonisht, edhe kur impulset e tjera konkurrojnë për vëmendjen tonë. Megjithatë, ka raste kur impulset e tjera bërtasin më fort.” Këto impulse për ndryshim bien ndesh me zakonet tona reale, kështu që ndonjëherë është e vështirë të qëndrojmë në rrugën e duhur dhe të sigurojmë ndryshim. Studimi tregon se një qëllim më i fortë dhe më i qëndrueshëm shpesh mund të mposht edhe zakonet e rrënjosura thellë. Arsyeja ? Ky shtysë dhe liri veprimi ofron "përgjithësisht më shumë mundësi për individët për të ushtruar vetëkontroll dhe për t'i lidhur veprimet e tyre me qëllimet e tyre ", thotë raporti. 
Kjo do të thotë që për të ndryshuar me sukses jetën tuaj , sigurisht që duhet të zbatoni zakone të reja, por mbi të gjitha, lini veten të tërhiqen nga impulset dhe liria e veprimit. Këto impulse të vogla mund të kenë edhe më shumë ndikim në ndryshimin e jetës.
 
Lumturia mund të "mësohet": këtu është metoda e zbuluar nga ky studim
 
Lumturia nuk është thjesht një gjendje kalimtare, por një aftësi që mund të zhvillohet me praktikë. Ja si.
Lumturia shpesh duket të jetë një qëllim i pakapshëm, i rezervuar për disa të privilegjuar. Megjithatë, një studim nga Universiteti i Bristolit i botuar në revistën Higher Education tregon se lumturia mund të mësohet, me kusht që të këmbëngulësh.
Sipas këtij studimi, integrimi i shprehive të mirëqenies në jetën tonë të përditshme mund të transformojë jetën tonë në afat të gjatë, si trajnimi fizik për trupin.
MËSIMI I VAZHDUESHËM
Studimi tregoi se studentët që ndoqën këtë program panë që mirëqenia e tyre të përmirësohej me 10 deri në 15%. Megjithatë, këto përfitime janë të qëndrueshme vetëm nëse mbahen praktikat e mësuara.
 
Siç shpjegon profesori Bruce Hood, autori kryesor i studimit, në një deklaratë për shtyp , " Është si të shkosh në palestër - një seancë nuk mjafton për të qenë në formë përgjithmonë".
 
Zakonet për të adoptuar

Kursi mëson ndërhyrjet e psikologjisë pozitive të bazuara në studime shkencore. Praktikat e rekomanduara përfshijnë:
Atymirënjohje: mbajtja e një ditari mirënjohjeje ju lejon të përqendroni vëmendjen tuaj në aspektet pozitive të jetës, duke reduktuar kështu mendimet negative
Ushtrimi fizik: Aktiviteti i rregullt fizik dihet se ka efekte të dobishme në shëndetin mendor dhe mirëqenien e përgjithshme
Meditimi: praktikimi i meditimit ndihmon në qetësimin e mendjes dhe reduktimin e stresit
Gazeta :te shkruashmendimet dhe emocionet e dikujt kontribuojnë në një kuptim më të mirë të vetvetes dhe menaxhimin e emocioneve
 
Rëndësia e aplikimit të vazhdueshëm
 
Rezultatet e studimit nxjerrin në pah se studentët që vazhduan t'i zbatonin këto praktika në jetën e tyre të përditshme ruajtën nivelin e tyre të lartë të mirëqenies edhe dy vjet pas përfundimit të kursit.
Ata që hoqën dorë nga këto zakone e panë mirëqenien e tyre në rënie. Kjo tregon rëndësinë e qëndrueshmërisë dhe këmbënguljes në kërkimin e lumturisë.
 
Një devijim nga përtypjet negative
 
Një aspekt kyç i kursit është të largojë studentët nga shqetësimet e tyre duke i inkurajuar ata të ndihmojnë të tjerët, të kalojnë kohë me miqtë ose të shprehin mirënjohje. Kjo qasje bie ndesh me tendencën aktuale të fokusimit në vetëkujdesin individual.
Profesor Hood thekson se "dalja nga koka juaj" ndihmon në shmangien e përtypjeve negative , të cilat shpesh janë shkaku kryesor i shumë problemeve të shëndetit mendor.

 

Përgatiti Ismail Ismaili