Gema Sánchez Cuevas - MËSIME PËR SHEKULLIN 21 NGA YUVAL NOAH HARARI

Gema Sánchez Cuevas - MËSIME PËR SHEKULLIN 21 NGA YUVAL NOAH HARARI
MËSIME PËR SHEKULLIN 21 NGA YUVAL NOAH HARARI
 
Në këto 21 mësime të shekullit të 21-të, gjejmë një sërë reflektimesh të kthjellëta që na lejojnë të riparojmë një sërë fenomenesh që ndodhin sot në botë. Do të flasim për ndryshime të thella në politikë, në kulturë dhe në realitet në përgjithësi, të cilat na prekin drejtpërdrejt.
 
21 mësimet për shekullin e 21 është një nga veprat e fundit të profesorit Yuval Noah Harari, një historian dhe shkrimtar islandez i cili u bë i famshëm për vepra të tilla si Sapiens: Animals to Gods dhe Homo Deus: A Brief History of Tomorrow. Vepra e tij është përkthyer në më shumë se 40 gjuhë dhe përfaqëson një qasje të re ndaj realitetit aktual.
Në 21 mësime për shekullin e 21-të, Harari jep një lexim të botës bashkëkohore, që kërkon reflektim. Në thelb tregon se aktualisht ekziston një censurë e hapur dhe shumë e dëmshme. Ndryshe nga sa ka ndodhur në të kaluarën, informacioni nuk është më i ndaluar, por është i vërshuar me informacione të tjera për shoqërinë. Në këtë mënyrë fshihen çështjet me rëndësi reale.
Harari trajton gjithashtu çështje emocionuese aktuale, si pushteti, roli i perandorive të mëdha, imigracioni, nacionalizmi dhe më shumë. Shkrimi i 21 mësimeve për shekullin XXI është i ndarë në pesë pjesë dhe secila përfshin një grup mësimesh. Le të shohim se çfarë janë këto pesë blloqe dhe çfarë mësimesh na japin.
 
Mësime për shekullin 21: sfida teknologjike
Pjesa e parë e 21 Mësimeve për Shekullin 21 i kushtohet sfidës teknologjike. Në këtë pjesë, Harari përfshin katër mësime, që lidhen me krizën aktuale të vlerave liberale dhe problemet që lidhen me teknologjitë e reja.
 
Mësimet janë si më poshtë:
-Zhgënjimi: liberalizmi u imponua në vend të fashizmit dhe komunizmit. Liria dhe lufta e tij kanë humbur gradualisht vlerën. Tani ka më shumë skepticizëm dhe histori të kota
-Puna: inteligjenca artificiale po shkon drejt njerëzve dhe në të ardhmen do të zhduken shumë profesione dhe zanate. Do të shfaqet një “klasë e padobishme”: njerëz që nuk dinë të prodhojnë në këtë kontekst të ri.
-Liria: Mega të dhënat po na vëzhgojnë vazhdimisht dhe pa e ditur ne kemi transferuar fuqinë për të marrë vendime për ne. Dyert janë të hapura për një diktaturë digjitale.
-Barazia: ata që zotërojnë të dhënat zotërojnë gjithashtu të ardhmen. Fuqia është në duart e korporatave të mëdha të teknologjisë, të cilat në të ardhmen mund të drejtojnë botën sipas vullnetit të tyre.
 
Sfida politike
Blloku i dytë i temave në 21 Mësime për Shekullin 21 lidhet me sfidën politike. Ky bllok është i ndarë në seksione të ndryshme:
-Komuniteti: megjithëse qeniet njerëzore kanë një trup, komunitetet virtuale janë gjithnjë e më të pranishme.
-Qytetërimi: Aktualisht, pjesa më e madhe e botës është një qytetërim i vetëm. Dallimet po zbehen gjithnjë e më shumë.
-Nacionalizmi: shumica e problemeve të sotme janë globale, jo kombëtare.
-Feja: fetë vazhdojnë të luajnë një rol të rëndësishëm si lidhëse të trillimeve të përbashkëta.
-Imigrimi: Imigrimi është i suksesshëm për sa kohë që emigranti largohet nga kultura e origjinës. Ai kalon nga racizmi në “bodybuilding”.
 
Mësime për shekullin 21: Dëshpërim dhe shpresë
Në këtë pjesë, Harari thekson se njerëzimi mund të qëndrojë në këmbë, për sa kohë që qëndron i qetë dhe shmang frikën irracionale. Për ta arritur këtë, është e nevojshme të konsolidohen vlerat laike përmes fuqisë së tyre racionale.
 
Mësimet janë si më poshtë:
-Terrorizmi: ne e mbi dimensionojmë terrorizmin. Nuk panikojmë fare nga ai.
-Lufta: luftë nxitja po fiton terren dhe marrëzia njerëzore gjithashtu nuk duhet nënvlerësuar kurrë.
-Përulësia: çdo person dhe çdo kulturë duhet ta kuptojë se ata nuk janë qendra e botës.
-Zoti: të jesh besimtar nuk është aq sinonim i etikës.
-Laicizmi: ata që pranojnë injorancën e tyre janë më të besueshëm se ata që pretendojnë se janë bartës të së vërtetës
 
E Vërteta
Në këtë pjesë, Harari flet për rëndësinë e luftimit të paragjykimeve dhe gjetjes së burimeve të besueshme për të formuar kriteret tona. Ky bllok përfshin katër mësime:
-Injoranca: ju dini më pak se sa ju bëhet se që mos tu besoni ortekut të informacioneve.
-Drejtësia: Drejtësia nuk është në vlera abstrakte. Por në një vlerësim të arsyeshëm të shkaqeve dhe pasojave të vendimeve dhe sjelljeve.
-Fuqia dhe e vërteta: E vërteta dhe fuqia udhëtojnë së bashku vetëm për një kohë. Herët a vonë, pushtetit do t'i duhet gjithashtu të ndërtojë trillime.
-Shkenca e fiksionit: libri Brave Le meilleur është në fakt më profetik nga të gjithë ata që janë shkruar tashmë.
 
Mësime për shekullin 21: qëndrueshmëri
Seksioni i fundit i 21 Mësimeve për shekullin 21 flet për rëndësinë e njohjes së faktit që tregimet tradicionale nuk shpjegojnë më botën, por në të njëjtën kohë, nuk ka histori të reja me kapacitet të mjaftueshëm për të shpjeguar botën.
Përballë këtij problemi, le të marrim parasysh këto tre mësime:
-Edukimi: qëllimi i edukimit nuk është më marrja e informacionit, por zhvillimi i aftësisë për ta kuptuar atë.
-Kuptimi: jeta nuk është një histori dhe është e rëndësishme të mësosh të dallosh trillimin nga realiteti.
-Meditimi: mundësia e zgjedhjes ekziston gjithmonë. Por ajo ndoshta do të humbasë një ditë.
 
Mësimet për shekullin 21, siç e shihni, na japin ushqim për të menduar, për të cilat nuk ekzistojnë përgjigje të mbyllura. Ato u referohen pikave të lakimit në botën e sotme, për të cilat ia vlen të gjesh kohë për të reflektuar.
 
Përktheu : Ismail Ismaili