Dr. Nikollë Loka, Punim shkencor - NJË VËSHTRIM KRAHASUES MBI AUTONOMINË E MIRDITËS DHE TË MALIT TË ZI

Dr. Nikollë Loka, Punim shkencor - NJË VËSHTRIM KRAHASUES MBI AUTONOMINË E MIRDITËS DHE TË MALIT TË ZI
Dr. Nikollë Loka, Punim shkencor - NJË VËSHTRIM KRAHASUES MBI AUTONOMINË E MIRDITËS DHE TË MALIT TË ZI

Punim shkencor

NJË VËSHTRIM KRAHASUES MBI AUTONOMINË E MIRDITËS DHE TË MALIT TË ZI

 

Si toka shqiptare ashtu edhe ajo malazeze, nga gjysma e dytë e shekullit XIV, ishin në zonën e rrezikut nga Perandoria Osmane. Fillimi i depërtimit turk në Shqipëri konsiderohet të jetë ngritja e një kryeure në gadishullin e Galipolit në vitet 1352-1354. Konsolidimi vendimtar i pozicionit të osmanëve u bë pas betejës në fushat e Savrës më 18 shtator 1385, kur trupat e sundimtarit shqiptar Balsha II u shtypën nga turqit dhe ai vetë u vra.[1]Pas marrjes së Gadishullit Ballkanik, Perandoria Osmane u nda në dy vilajete: Rumeli (Ballkani) dhe Anadoll. Autoritetet turke, pasi u përforcuan në territoret e pushtuara, formuan një sanxhak që mbulonte zonat Mali i Zi i sotëm dhe Shqipëria Veriore, duke përfshirë pjesën veriperëndimore të Kosovës. Megjithatë, në vitin 1496, Mali i Zi u përfshi në Perandorinë Osmane si një vilajet më vete, nën mbikëqyrjen e sanxhakbeut me administratën e tij, selia e të cilit ishte në Zhabljak, nën djalin e Ivan Crnojeviqit - Staniša "Skenderbeg" Crnojeviq, që ishte islamizuar. Pas vdekjes së tij (rreth vitit 1523), Mali i Zi u përfshi përsëri në sanxhakun e Shkodrës.[2] 

Territoret që më vonë do të quheshin Mirditë nuk u përfshinë brenda një sanxhaku dhe kanë qëndruar pothuajse gjatë pesë shekujve të ndarë. Në përbërje të sanxhakut të Ohrit ishte Selita, Kthella, e Rraza, në sanxhakun e Shkodrës, Manatia, Bulgri, Kryezezi dhe Vela, ndërsa në sanxhakun e Dukagjinit Mirdita, Fandi i Vogël, Fandi i Madh dhe Dibrri. Synimi ishte i qartë; të pengoheshin organizimet e përbashkëta dhe ashtu, pjesë-pjesë, ta nënshtronin këtë trevë  luftarake.  

Kryengritjet e para të armatosura antiosmane në popullsinë malazezo-shqiptare u zhvilluan relativisht vonë. Në vitin 1515 banorët e krahinës që, më vonë u quajt Mirditë, nuk pranuan t’iu dorëzonin eminëve turq taksën e xhizjes, rrokën armët kundër tyre dhe ushtrive që i shoqëronin.[3] Mirditasit zhvilluan kryengritje në vitet 1560-1570 dhe 1648, 1670-1690. Në Malin e Zi, kryengritjet e para midis kuçëve u zhvilluan vetëm në vitet 1532, 1541 dhe 1545, ndërsa fiset e Hercegovinës iu kundërvunë turqve me forcë vetëm në vitet 1593 dhe 1597. Si kryengritjet n♪7 Malësitë shqipatre dhe ato malazeze kishin si pikënisje rritjen e taksave nga autoritetet osmane.[4]   

            Duke përfituar nga hyrja e trupave austriake në Ballkan, shqiptarët, por edhe malazezët, rrokën armët në vitin 1687. Në vitin e parë të kryengritjes, forcat e përbashkëta shqiptaro-malazeze pushtuan kalanë në Medun, 13 km në veri-lindje të Podgoricës. Në vitin 1688, kryengritësit u shkaktuan një disfatë të rëndë kontingjenteve armike në Ozriniq afër Nikshiqit në Katunska Nahija. Në të njëjtin vit, në Malo Orljevo zhvillohet një betejë, gjatë së cilës malazezët dhe shqiptarët vranë 1500 ushtarë të Sulejman Pashës, ndërsa ata vetë humbën vetëm 30 vetë. Një vit më vonë, në afërsi të fshatit Vrbica Kuçi, me ndihmën e Kelmendit fqinj, malazezët përsëri e poshtëruan ushtrinë 10 mijëshe të Sulejman Pashës. Shteti osman e pagoi shtypjen e këtij rebelimi me humbje të konsiderueshme në njerëz dhe burime materiale. Si hakmarrje, në vitin 1690, një pjesë e popullsisë katolike të Shqipërisë u internua në fushat e Serbisë dhe kjo valë iu bashkua shpërnguljes së detyruar të shqiptarëve.në Kosovë.

            Me krijimin e bajrakut u krijuan disa elemente të reja administrative dhe ndonjë ndryshim në procedurën pleqnore, më tepër si një zëvëndësim i atyre, që rregullonin marrëdhëniet feudale para pushtimit osman. Mirdita për një kohë të gjatë u var nga sanxhaku i Dukagjinit me qendër në Pejë. Me ardhjen e Bushatllinjëve u përfshi në Pashallëkun e Shkodrës, megjithatë, për shumicën e kohës nuk i përfshiu të dymbëdhjetë bajrakët. Formimi i Mirditës lidhet drejtpërdrejt me rolin e familjes së Gjomarkajve. Nga shtëpia e Gjomarkut e fisit Markolaj dilnin sundimtarë me të drejtë trashëgimie.  Megjithëse Kapidani-qeveritar për veprimtarinë e tij administrative dhe politike përgjigjej para sundimtarit të Shkodrës. Si qeveritar ai njihej nga autoritetet si mbajtësi i pozitës më të lartë administrative dhe shoqërore në Mirditë. Në të vërtetë, përfshirja e Mirditës në administratën osmane ekzistonte vetëm në letër, pasi atje qeverisej në bazë të Kanunit dhe Kapidani-Qeveritar nuk mund të vendoste asgjë pa pëlqimin e kuvendit të krenëve, apo të popullit të Krahinës. Pas rënjes së pashallëqeve të mëdha shqiptare, Kapidanët për të ruajtur dhe forcuar pozitën e tyre në Mirditë i forcuan lidhjet me Portën e lartë dhe u dalluan në shumë luftra.  

Në shekullin XVIII, pati ndryshime të dukshme politike në Mal të Zi. Në vitin 1697 sundimtar u bë Danilo I Petroviq-Njegosh, i cili nisi procesin e centralizimit të vendit. Krerët malazezë nuk pranuan të integrohen në sistemin perandorak Osman, duke nisur procesin e pavarësimit të vendit. Por realizimi I këtij objektivi madhor do të lidhej me rolin e Rusisë në rajon. Në vitin 1712, si hakmarrje për mbështetjen e Rusisë gjatë luftës së saj me Portën, turqit dërguan një ushtri të fortë në Mal të Zi, e cila pushtoi dhe shkatërroi manastirin në Cetinje. Megjithatë, sundimtari malazez nuk u përul dhe udhëhoqi disa beteja kundër turqve. Si rezultat, në vitin 1714, veziri boshnjak Numan-pashë Ćuprilić hyri në Mal të Zi dhe e shkatërroi plotësisht vendin. Vetë Danilo i plagosur, u strehua në Rusi.[5]

Ndonëse dy krahina luftarake me autonomi, por edhe të lidhura me fuqi të ndryshme, malazezët dhe mirditasit më shumë ishin armiq se miq. Historia e marrëdhënieve në mes të tyre është e mbushur me luftra.  Në nënshtrimin e Malit të Zi kishte marrë pjesë dy herë Kapidan Prengë Lleshi në vitet 1790 dhe 1795 dhe pas tij Bibë Doda në vitin 1852.[6]    

Ndërkohë që Mirdita u afrua me Portën e Lartë, pas betejës së Grahovecit në vitin 1858 (një nga fitoret më të famshme), Mali i Zi funksionoi de fakto si një ent politik i pavarur, pavarësisht se de jure nuk ekzistonte si një entitet i veçantë në skenën ndërkombëtare. Perandoria Osmane, duke shfrytëzuar koniukturat ndërkombëtare, nuk ua njohu për një kohë të gjatë autonominë malazezëve. Sipas Slobodan Tomović “pas vitit 1859, nën presionin e Fuqive të Mëdha, qeveria osmane më në fund vendosi të bënte një demarkacion praktik me Malin e Zi”.[7]

            Ndërkohë që maalzezët e ndjenin nga afër mbështetjen ruse, mirditasit nuk e kishin një aleat qartësisht të përcaktuar për aspiratat e tyre. Në kuadrin e lëvizjeve nacionaliste që shpërthyen në Europë, intelektualët arbëreshë në Itali dhe ata shqiptarë e shikuan mundësinë për të organizuar një kryengritje në Shqipëri, sipas shembullit të revolucionit italian. U mendua të krijohet një zonë të lirë që do të shërbente si bërthamë e shtetit të ardhshëm shqiptar, siç kishte shërbyer Piemonti për Italinë. Këtë rol duhet ta kryente Mirdita, duke patur parasyshë se ishte një krahinë e vetëqeverisur, ku ideja e lirisë kishte mbijetuar edhe disa shekuj pas pushtimit osman. Në gjysmën e dytë të shekullit XIX, në Mirditë shpërthyen dy kryengritje. Gjatë kryengritjes së vitit 1862, përgatitjet u bënë nën drejtimin e një grupi intelektualësh si: Zef Jubani, Pashko Vasa, Gaspër Krasniqi, Pal Dodmasej, etj. Sipas mendimit të këtyre intelektualëve, Kapidani i Mirditës, Bibë Doda, duhet të ngrinte flamurin e kryengritjes dhe të shpallte në Mirditë një principatë autonome ose të pavarur, rreth të cilës do të bashkoheshin pastaj krahinat e tjera shqiptare.[8]  Katërmbëdhjetë vjet më vonë shpërtheu kryengritja tjetër, e udhëhequr nga Prengë Bibë Doda, djali i Bibë Dodës, i sapokthyer nga internimi.[9] Austria që kishin protektoratin mbi popullsinë katolike, nuk e ndihmoi lëvizjen dhe bëri çmos që në Mirditë të vazhdonte status quo-ja. Për arsyet e veta, Austria e pengoi kryengritjen, duke e larguar Prengën nga ndikimi i Malit të Zi. [10] 

            Si rezultat i humbjes së Turqisë në luftën me Rusinë (1877-1878) në kongresin e Shën Stefanit u ra dakord që disa troje të banuara kryesisht nga shqiptarët t’i kalonin Malit të Zi, të cilit në Kongresin e Berlinit të vitit 1878, iu njoh pavarësia e plotë.     Konsulli i Përgjithshëm i Austrisë Lippih, i ardhur nga Vjena me udhëzime krejt të freskëta, e këshilloi Prengën, që me një kontigjent mirditasish t’i ofronte Turqisë ndihmën e tij kundër malazezëve.[11]   

            Nën shembullin malazez, pavarësisht se ishin mobilizuar për mbrojtjen e tërësisë tokësore të vendit, krerët e Mirditës dhe të zonave përreth edhe zyrtarisht kërkuan krijimin e “Principatës Katolike të Veriut”. Miratimi i autonomisë së Mirditës nga Kongresi i Berlinit sipas kërkesës së kontit francez Saint Vallier nuk i plotësoi të gjitha kërkesat e nënshkruesve të peticionit. “Principata” nuk u krijua dhe problemi i Mirditës u shtrua vetëm në kuadër të respektimit të venomeneve tradicionale.[12]

            Ndryshimet në strukturën e pushtetit evropian dhe rënia e Perandorisë Osmane përkoi me ardhjen në pushtet të Princ-peshkopit Petar II, ose Petar Petrovich Njegosh, i cili e detyroi Malin e Zi të dilte nga statusi i tij primitiv në vitet 1830. Njegoshi ishte një sundimtar modernizues që hodhi themelet për modernizimin dhe i mundësoi vendit të tij të përballonte dominimin e shteteve të tjera më moderne kombëtare.[13] Njegoshi, sundimtari i një populli anarkik, analfabet dhe të izoluar, si dhe mirditasit, ishte i vendosur të ndryshonte statusin e Malit të Zi, duke e sjellë popullin dhe shtetin në një gjendje të rregullt, të ditur dhe të qëndrueshme civile dhe politike. Ndikimi i njohurive të reja, të prezantuara nga ai, ndryshoi funksionet e institucioneve tradicionale të klaneve, vëllazërive dhe elitës sunduese; ndryshoi gjithashtu statusin politik, duke prekur kështu të gjitha aspektet njerëzore të veprimtarisë dhe institucionet tradicionale të Malit të Zi.[14]

            Njegoshi nuk donte ta perëndimorizonte popullin e tij, as ta europianizonte. Ai donte t’i mësonte njerëzit dhe t'u jepte mjetet, me të cilat mund të drejtonin punët e tyre si nëpunës civilë, mësues, avokatë dhe mjekë etj. Njegoshi e ndjente se kur vlerave të qëndrueshme të popullit të tij t'u shtohej shkrim-leximi dhe kompetenca, atëherë populli do të mbijetonte. Ai donte t'i mësonte qytetarët malazezë ta kuptonin veten, të përballonin problemet, të arrinin një sens të përbashkët identiteti dhe qëllimi.[15] Pasardhësi i tij, Krajl Nikolla e ruajti aristokracinë e lindur dhe krijoi një aristokraci të meritave për udhëheqjen politike në Mal të Zi. Por ai, si disa reformatorë të tjerë, nuk ishte vërtet i përgatitur për t’i shkuar procesit deri në fund., duke e kuptuar shumë vonë se kishte vënë në lëvizje një proces që përfundimisht do ta minonte.[16]

            Zhvillimet arsimore në Mirditë nuk u zhvilluan, për shkak të marrëdhënieve të kufizuara shoqërore dhe ekonomike që ngadalësuan zhvillimin e arsimit. Përpjekjet për hapjen e shkollave ishin rezultat i nismave të intelektualëve dhe klerit, me mbështetjen e Austro-Hungarisë,[17] e cila synonte jo në krijimin e një bërthame kombëtare, por të bashkonte shqiptarët rreth vlerave të përbashkëta, histories, traditave dhe gjuhës shqipe, duke e lënë autonominë dhe paavrësinë për një faze tjetër.

Ndryshimi në Mirditë, ndryshe nga si ndodhi në Malin e Zi, nuk u nxit nga Brenda. Krahina e vetëqeverisur e Mirditës, në kushtet e pushtimit osman, I bëri rezistencë çdo ndryshimi, qoftë edhe pozitiv. Sipas konsullit frëng Hecquart (2008): “Me përjashtime të rralla, shqiptarët nuk e ndjejnë nevojën për të mësuar, nuk e kuptojnë jetën intelektuale dhe e përbuzin atë te tjetri”.[18]  Ndonëse Mirdita kishte traditë të arsimit fetar, ai lloj arsimi nuk kishte ndikuar në ndryshimin e konceptit për shkollën, pasi mirditasit, të lidhur fort me familjen dhe trashëgiminë, nuk e pëlqenin shumë profesionin e klerikut. Sidoqoftë, pranë kishave dhe kuvendeve në Mirditë, gjatë gjithë kohës vazhduan të mbaheshin fëmijë të talentuar, disa prej të cilëve u përgatitën për klerikë.[19] Nga fillimi i shekullit të nëntëmbëdhjetë, udhëheqësit tradicionalë të Mirditës dhe klerikët e saj, nën shembullin e Malit të Zi, e kuptuan dobinë e shkollës dhe u interesuan për zhvillimin e arsimit, ndërkohë që në vend kishte filluar hapja e një rrjeti të gjërë shkollash të huaja, Por, në këtë periudhë, Mirdita kishte mbetur e vetmja trevë në vend pa asnjë shkollë. Që në vitin 1851, njëri nga krerët, që në një dokument të Selisë së Shenjtë del si Princi Mark, kishte kërkuar Vatikanit hapjen e një shkolle shqipe në Mirditë, duke e lidhur shkollimin me përpjekjet për të qëndruar në besimin katolik, duke e parë kështu arsimin si mjet mbrojtës kundër asimilimit.[20] Por përpjekjet për të shfrytëzuar mundësitë që ofronte kasha mungun. Elita drejtuese e Mirditës e pa arsimin si një dhuratë që do t’i vinte nga jashtë, duke mos bërë asnjë përpjekje për të shfrytëzuar mundësitë e shumta që u krijuan. Deri në vitet 1870, kur nisi shkollimin Prengë Bibë Doda, asnjë nga krerët e Mirditës nuk mori dije dhe arsim, ndryshe nga malazezët që vazhduan shkolla dhe kurse, duke e pare arsimin si vlerë të shoqërisë, si një përpjekje të elitave dhe njerëzve të tjerë për t’iu përshtatur situatave të reja.

Pavarësisht nga veçoritë e zhvillimit në të dy trevat, të cilat diktuan edhe nivele të ndryshme autonomie, duhet thënë se pavarësismi i Malit të Zi erdhi si rezultat i fitoreve ruse dhe i presionit që ushtroi Shën Petërburgu. Ndërsa në trevat shqiptare, ku ndikimin më të madh e kishte Austro-Hungaria, interesi i këtij shteti deri në prag të shpalljes së pavarësisë mbeti ruajtja e status-quo-së. Vjena po përgatiste kushtet që territoret shqiptare të kalonin në sferën austriake të ndikimit. Siç e treguan ngjarjet e mëvonëshme, Vjena nuk do ta  krijonte në Mirditë embrionin e një shteti shqiptar dhe u angazhua drejtpërdrejt dhe me sukses në pengimin e tij, project që intelektualët arbëreshë e kishin hartuar në bashkëpunim me qarqet qeveritare italiane. Edhe vonesat në lidhje me hapjen e shkollave fillore shqipe në Mirditë lidhen me mungesën e dëshirës së Vjenës për ta avancuar statusin e Mirditës në kuadrin e Perandorisë Osmane. Elitat politike në Mirditë u treguan shumë konservatore, pasi e panë arsimin si kërcënim për privilegjet që gëzonin deri atëherë, duke mos e përgatitur popullësinë as për ndryshimet e ardhëshme. Si zgjidhje e dobishme dhe atdhetare, në prag të shpalljes së pavarësisë ishte lufta e përbashkët e shqipatrëvce kundër pushtuesve osmanë, por me atë zhvillim të shoqërisë vetë elita politike dhe njerëzit e tjerë paten vështirësi në integrimin e tyre në shtetin shqiptar.[1] . Filip Bojović, (Praca magisterska)Koegzistencija crnogorskijeh i albanskijeh plemena. Prošlost i sadašnjost,  Uniëersytet Jana Kochanoëskiego,  Ëydział Praëa, Administracji i ZarządzaniaKielce 2019, 41.

[2] Filip Bojović, (Praca magisterska)Koegzistencija… , 44

[3]. Selami Pulaha, Pronësia feudale në tokat shqiptare, shekulli XV-XVI, botim i Akademisë së Shkencave, Tiranë 1988.

[4] Filip Bojović, (Praca magisterska)Koegzistencija…, 47-48.

[5] Filip Bojović, (Praca magisterska)Koegzistencija… 59

[6] Prengë Bibë Doda, Dritëhijet e një burrëshetasi,, botimet Emal”, Tiranë 2017,f.136.

[7] Filip Bojović, (Praca magisterska)Koegzistencija…. 59

[8] Nikollë Loka, Kuvendi i Fanit dhe pamundësia e Piemontit shqiptar, botimet “”Okult-HIPVKA”, Tiranë 2011, f. 49-52

[9] Ligor Mile, Kryengritja e malësorëve të Veriut në prag të Lidhjes së Prizrenit, shih, Mbi lëvizjen Kombetare Shqiptare, Tiranë 1962, f.20

[10] Prengë Bibë Doda, Dritëhijet e… ,f.128.

[11] Prengë Bibë Doda, Dritëhijet…,f.128.

[12] Prengë Bibë Doda, Dritëhijet e… ,f.159.

[13] Pavichevich, Helen A., "Education and Modernization in Montenegro, 1831-1918" (1976). Dissertations,  Loyola University Chicago, p.2-3,  https://ecommons.luc.edu/luc_diss/1561 

[14] Pavichevich, Helen A., "Education and Modernization in Montenegro, 1831-1918" (1976). Dissertations,  Loyola University Chicago, 1.215,  https://ecommons.luc.edu/luc_diss/1561 

[15] Pavichevich, Helen A., "Education and Modernization in Montenegro, 1831-1918" (1976). Dissertations,  Loyola University Chicago, p.115,  https://ecommons.luc.edu/luc_diss/1561  

[16] Pavichevich, Helen A., "Education and Modernization in Montenegro, 1831-1918" (1976). Dissertations,  Loyola University Chicago, p.150-151,,  https://ecommons.luc.edu/luc_diss/1561 

[17] Nikollë Loka,(disertacion), Veçoritë e zhvillimit të arsimit në Mirditë, Univertiteti I Tiranës 2021, f.39.

[18] Haycinthe Hecquartd, Historia dhe përshkrimi i Shqipërisë së Epërme ose i Gegërisë, Tiranë, Plejad, Tiranë 2007, f.255.

[19] Nikollë Loka,(disertacion), Veçoritë e zhvillimit të arsimit në Mirditë, Univertiteti I Tiranës 2021, f.42.

[20] Nikollë Loka,(disertacion), Veçoritë e zhvillimit të arsimit në Mirditë, Univertiteti I Tiranës 2021, f.43-44