Aglaé Cuypers - Si të ndryshoni gjendjen tuaj mendore? (Shqipëroi Ismail Ismaili)

Aglaé Cuypers - Si të ndryshoni gjendjen tuaj mendore? (Shqipëroi Ismail Ismaili)
SI TË NDRYSHONI GJENDJEN TUAJ MENDORE DHE TË PËRBALLENI MË MIRË ME SITUATA TË CAKTUARA, SIPAS NJË NEUROSHKENCËTARI
 
Nga  Aglaé Cuypers
 
Ndjenjat tona mund të ndikojnë në mënyrën se si mendojmë dhe mund të jetë e vështirë të kalojmë nga një gjendje shpirtërore në tjetrën. Një neuroshkencëtar jep këshillat e tij se si të arrihet kjo.
Ndonjëherë, gjithçka që duhet është një email për të kaluar në anën e errët dhe për t'u zhytur në energji negative . Moshe Bar, doktor i neuroshkencës konjitive, shpjegon në një artikull të botuar më 29 prill në faqen e internetit Psychology Today se si ajo që ndjejmë mund të ndikojë në gjendjen tonë mendore dhe tregon, mbi të gjitha, se si të rifitojmë kontrollin dhe ta ndryshojmë atë.
Mendësi e gjerë ose e ngushtë
Kjo gjendje shpirtërore, apo mënyra se si i qasemi ngjarjeve të jetës sonë, sipas specialistit përbëhet nga disa “shtylla të jetës mendore”. Ne gjejmë vëmendjen (e cila na lejon të ekzaminojmë mjedisin tonë), perceptimin (informacionin e mbledhur nga shqisat tona), hapjen ndaj përvojës, mendimit dhe disponimit.
Për të ndryshuar gjendjen tuaj mendore, së pari duhet ta kuptoni atë  atë duke vëzhguar gjendjen tuaj mendore, sipas Moshe Bar. Dhe " meditimi i ndërgjegjes mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer" për ta arritur këtë. Neuroshkencëtari amerikan identifikon dy gjendje shpirtërore; njëri quhet "i gjerë", tjetri "i ngushtë". Njerëzit që adoptojnë mënyrën e parë të të menduarit - të hapur - janë në humor pozitiv dhe "veçanërisht të ndjeshëm ndaj asaj që është e re apo e pazakontë", thotë Moshe Bar. Anasjelltas, një gjendje e mbyllur mendore bllokon procesin e eksplorimit të personit që e adopton atë. Ky i fundit akseson "një gamë të kufizuar informacioni, duke u mbështetur në atë që është e njohur dhe rutinë dhe shmang risitë".

 

Në praktikë, në varësi të gjendjes shpirtërore të adoptuar, perceptimi i një situate ndryshon. "Nëse jeni në një mentalitet të ngushtë, pasiguria mund të shkaktojë ankth, ndërsa në një mentalitet të hapur, e njëjta pasiguri mund të jetë emocionuese," thotë Moshe Bar.
Si të ndryshoni gjendjen tuaj mendore?
Si të ndryshoni vullnetarisht gjendjen tuaj mendore? Neuroshkencëtari sugjeron së pari të dilni nga zona juaj e rehatisë. Në këtë mënyrë, ne priremi drejt të ashtuquajturës gjendje shpirtërore "të gjerë", duke e detyruar veten të tregojmë hapje duke shkuar, për shembull, për të "zbuluar vende të reja". Gjithashtu, kur jemi në humor të keq, ndonjëherë na duhet vetëm të bëjmë aktivitete që na bëjnë të ndihemi mirë. Kjo mund të jetë shumë thjesht “të hamë akullore ose të shikojmë një film që na argëton”, për të thyer spiralen negative në të cilën ndodhemi dhe për të tërhequr këtë energji më pozitive.
Asnjë gjendje shpirtërore nuk duhet të favorizohet vazhdimisht në dëm të tjetrit. “Gjendja optimale mendore është ajo që përputhet me situatën. Ndonjëherë është më mirë të mendosh gjerësisht, ndërsa në situata të veçanta është i nevojshëm mendimi i ngushtë.
Përshtateni mentalitetin tuaj me situatat me të cilat përballeni
Njohja e vetvetes më mirë dhe aftësia për të kaluar në njërën ose tjetrën nga këto dy gjendje mendore, në fund të fundit ju lejon ta përshtatni atë me situatat që përjetoni. Për shembull, "lumturia priret të jetë një gjendje e shkëlqyer shpirtërore për gjetjen e zgjidhjeve jokonvencionale për problemet." Nga ana tjetër, kjo gjendje mund të inkurajojë edhe marrjen e rrezikut, kështu që “nëse keni një vendim vendimtar për të marrë, zhvendosni mentalitetin tuaj drejt skajit të ngushtë të spektrit”, në mënyrë që të mos ekspozoheni ndaj rrezikut të panevojshëm, rekomandon specialisti .

 

Shqipëroi Ismail Ismaili