Letrat e dashurisë:... (përgatiti Ismail Ismaili

Letrat e dashurisë:... (përgatiti Ismail Ismaili
LETRAT E DASHURISË:
THIRRJA E PËRZEMËRT E PENELOPËS
 
 
Ndonjëherë monologje tragjike të grave të braktisura: mungesa është në qendër të letrave imagjinare të heroinave të mëdha të mitologjisë të shkruara nga Ovidi në shekullin e Irë.
 "Gruaja me pllaka dylli dhe majë pene, e quajtur Safo", afresku, Pompei, shekulli  Irë. Poetesha e Lesbos (shek. VII - VI p.e.s. ) është i vetmi personazh i "Heroids" që nuk është mitologjik. Ovidi e detyron të shkruajë një nga letrat e koleksionit, marrësi i së cilës është Pharaoni legjendar, i pajisur nga Afërdita me bukuri të jashtëzakonshme.

 

Atë që nuk guxova ta them, dashuria më urdhëroi ta shkruaj. Sepse urdhrat që Dashuria jep, vështirë se është e kujdesshme t'i përbuzësh ato. » Pikërisht në Heroidet e Ovidit ( 43 p.e.s.-18 pas Krishtit), një koleksion letrash, Phèdre shprehet, duke u dashuruar marrëzisht me njerkun e tij, Hipolitin. Por ishte një përdorim i veçantë i veprës së tij që Ovidi kishte parasysh kur u dha zë disa prej heroinave më të njohura të traditës mitologjike greko-latine (Ariane, Dido, Medea, etj.), si dhe disa heronjve ose përsëri te poetesha Safo (shek. VII - VI p.e.s.  ).Në "Arti i të dashuruarit", një manual i vogël joshjeje që daton që nga fillimi i epokës së krishterë, ai i drejton këtë këshillë njërit prej lexuesve të tij: "Deklaroni me art një nga letrat e mjeshtrit tonë: ai krijoi këtë zhanër të panjohur më parë. atij. »Mjeshtri në fjalë, i cili është sigurisht vetëm Ovidi vetë, i referohet Heroidëve, një tekst i cili është një elegji erotike, njëlloj si Arti i të dashuruarit.Në Romë, elegjia është zhanri par excellence i dashurisë, në të cilin shkëlqyen poetë si Tibullus (v. 54-v.19 p.e.s.) ose Propertius (v. 50-v. 15 p.e.s.). Në pjesë të vogla lirike, këta të fundit rendisin përpjekjet e tyre të ndryshme, më së shpeshti fatkeqe, për të joshur të dashurin e tyre (ndoshta e imagjinuar nga e para), edhe nëse ajo ndonjëherë pranon t'i hapë derën e dhomës së saj të gjumit pas shumë vitesh.Në Artin të dashuruarit, Ovidi inkurajon kështu dishepujt e tij që të studiojnë elokuencën , jo të triumfojnë në sprova ose në forum, siç ishte zakon, për të fituar fuqi, ndikim dhe pasuri, por për të magjepsur bukuritë e tyre.
 
NË PRIVATËSI
Kujtimi i luftërave civile që kundërshtuan fillimisht Cezarin dhe Pompeun midis viteve 49-45 para Krishtit. para Krishtit, pastaj Marc Antony dhe Octavian (perandori i ardhshëm Augustus) midis 32-30 pes. BC është ende e dhimbshme në Romë. Elegjia shfaqet si një nënçmim, sa i pafytyrë ashtu edhe serioz, ndaj vlerave të rënda tradicionale të aristokracisë romake. Një variacion i jashtëzakonshëm i këtij zhanri, Heroidet takuan sukses pothuajse të menjëhershëm nëse duam të besojmë grafitet e gjetura në muret e Pompeit, të cilat citojnë vargje të caktuara.
Nëse është e tepruar ta bësh Ovidin një feministe të parakohshme, poeti u ofron një zë figurave femra që rimarrin kontrollin e fatit të tyre pasi janë mashtruar, braktisur ose abuzuar. Ne hyjmë në një intimitet të rrallë me ta, sepse ishte e papërshtatshme që çdo qytetare e respektuar romake të shprehte hapur dëshirat apo ndjenjat e saj. Në Romë, ishte korniza martesore që shkaktoi përmbushjen erotike, gjë që ishte shumë e mençur. Bëmë dashuri në një dhomë pa dritë (të mbash një qiri të ndezur ishte shenjë mospërmbajtjeje) dhe me… përmbajtje.
Ovidi shkroi gjithashtu në një kohë kur Augusti filloi një politikë të rivendosjes së moralit dhe vullnetarizmit pronatalist, me ligje të cilat, në veçanti, ndëshkonin tradhtinë bashkëshortore. Pra, ky provokator i përjetshëm ecën mbi një tel - një tel nga i cili ai përfundimisht do të bjerë, perandori duke e dënuar atë në një mërgim të keq në brigjet e Detit të Zi.
 
PENELOPA TE ULIKSI, HELENA TE PARISI
Heroinat e saj në fakt nuk kanë asgjë nga matrona modeste romake, edhe pse mund të përvetësojnë tiparet e saj. Kështu, vajtimet e Penelopës ,  duke i pretenduar Uliksit se ajo nuk do të pushojë kurrë së qeni besnike ndaj tij, mund të duken në përputhje me imazhin e dëlirë të ofruar nga Homeri (shekulli VIII). shekulli para Krishtit BC) në Odisenë. Por ne duhet të shikojmë detajet e një teksti sa prekës aq edhe delikat.
Së pari sepse Penelopa jep këndvështrimin e saj këtu dhe ofron rrëfimin e saj për bredhjet e Uliksit, për të cilat ajo duket se nuk di asgjë. Megjithatë, ajo dyshon se burri i saj mbretëror mund t'i jetë nënshtruar "një zonje të huaj", së cilës ai mund t'i besonte, me tallje, "sa shumë gruas [e tij] i mungon sofistikimi, ajo që di vetëm të ashpërsojë leshin e kopesë". . Uliksi në fakt ishte i dashuri i nimfës Kalipso, por edhe i magjistares Circe dhe mbreti i Feakëve do ta kishte bërë bashkëshortin e vajzës së tij Nausicaa.
Megjithatë, Odisea na tregon se heroi refuzoi pavdekësinë që i ofroi Kalipso dhe se ai i lavdëroi nimfës meritat e gruas së tij dhe dëshirën e tij për ta gjetur atë për të jetuar jetën e tij si burrë me të.
 
“Penelopa dhe shërbëtoret e saj”, gravurë, 1856. “Heroidet” hapen me një letër të Penelopës drejtuar burrit të saj Uliksit, ku ajo i kërkon që të shpejtojë kthimin e tij në Itakë.© Stefano Bianchetti/Imazhet e Bridgeman
Më pikante është shkëmbimi mes Hélène dhe Paris . Ky princ trojan, duke e cilësuar Venusin si më të bukurën e perëndeshave, në kurriz të Junos dhe Minervës, kishte fituar si shpërblim hijeshitë e mbretëreshës së Spartës, gruas së Menelaut dhe e konsideronte atëherë si më të bukurën nga fatale. Në letrën e tij, Paris shfaqet si një dashnor që vuan një mijë vdekje nga ideja se i dashuri i tij po i shpëton.
Ironia e situatës vjen nga fakti se fati i çiftit tashmë është i shkruar (Paris i kujton disa herë Helenës se i ishte premtuar nga "nëna e dashurisë"). Madje do të ketë një përfundim tragjik, pasi largimi i Helenës për në Trojë do të çojë në zemërimin e Menelaut dhe në ekspeditën e grekëve për një luftë që do të zgjasë dhjetë vjet. Ndërkohë, Parisi shfaqet mbi të gjitha si një dashnor i pamenduar.
Mburrja e tij rezulton në premtimin e një mijë pasurish dhe verbëria e tij mendjemadhe në sigurinë se në rast lufte trojanët do t'i zhdukin grekët. Por ai gjithashtu ndjek me përpikëri këshillën e dhënë nga Ovidi për dashnorin e ri në The Art of Loving , duke rekomanduar që "dylli i letrës të jetë i besuari i parë i qëllimeve [të tij]".
 
BESNIKËRIA DHE PAQËNDRUESHMËRIA
Përgjigja e Helenës nuk i mungon as aftësia dhe as paqartësia, siç mund të lexojmë këtu. Vargjet e saj të para sugjerojnë se ajo nuk ishte indiferente ndaj leximit të letrës së Parisit. Sigurisht, ajo e shpall ndershmërinë dhe ndershmërinë e saj duke pranuar: “Po të doja të kaloja kufijtë e modestisë, do të ishe shkaku kryesor i fajit tim. »
Megjithatë, nxitjet për masën që ajo i drejton kërkuesit, keqardhjet që ajo bën të ditur nuk do ta mashtrojnë lexuesin e Artit të Dashurisë. Sepse joshja e di që pritja e ngjallur nga dëshira është aleati më i mirë në një lidhje romantike dhe për këtë arsye e bën të presë vetëm të dashurin që nxiton. Dhe a nuk janë ato përmbysëse të shijshme, ky lavdërim besnikërie dhe kjo thirrje për maturi në gojën e gruas që konsiderohej shkelësja më e madhe e kurorës së Antikitetit?
Heroidet gjithashtu i japin vend krenarisë xhelozisë, një ndjenjë rreziku i së cilës Ovidi e thekson shpesh në Artin e Dashurisë, sepse pasojat e saj mund të jenë katastrofike. Në një letër tjetër, Deianira, gruaja e Herkulit , ironizon gjendjen e saj. Nuk është “nder” të jesh gruaja e këtij heroi me forcë legjendare, por “barrë”.
Fati i saj është i krahasueshëm me atë të motrave të saj në fatkeqësi, si Penelopa, e braktisur nga Odiseu, apo Klitemnestra, e tradhtuar nga Agamemnoni, mbreti i Mikenës, i cili jo vetëm që dha vajzën e tij Ifigjeninë si flijim për perënditë, por u kthye nga Troja. me një konkubinë. Nëse modestia e saj si një grua e nderuar e bën të dëshirojë që burri i saj të ishte ende gjallë, veçanërisht gjatë kryerjes së punëve të tij të tmerrshme, besnikëria e saj minohet nga paqëndrueshmëria e Herkulit. Gruaja e përbuzur rendit kështu pushtimet e saj, deri në poshtërimin suprem, me mbërritjen në qytetin e Ioles, zonjës së re të heroit: "Më sillet një konkubinë e huaj para syve dhe nuk më lejohet të fsheh atë që vuaj. . »
Ankesat e tij bëhen më zemërthyese. Deianira përsërit dëshirën e saj për të vdekur ndërsa luan kartën e saj të fundit: ajo e përfundon letrën e saj duke treguar se sapo i ka dërguar Herkulit një tunikë të veshur me gjakun e centaurit Nessus. Ky i fundit, i goditur për vdekje nga një shigjetë e qëlluar nga heroi, pohoi se gjaku i tij kishte fuqinë për të rikthyer dashurinë. Por ishte një kurth dhe veshja do të shkaktojë plagë të tmerrshme që as heroi më i madh nuk mund t'i shërojë. Në Heroidet e Ovidit , tragjedia nuk është kurrë larg pasionit dhe butësisë.
 
"UNË DO TË JEM GJITHMONË PENELOPE, GRUAJA E ULIKSIT"
A është i lirë të kthehet, zgjedh të mungojë? Agonitë e Penelopës duke pritur Uliksin, për të cilin ajo nuk është në dijeni gjatë gjithë udhëtimit të gjatë të kthimit në Itakë,
“Penelope te Uliksi […]
Në cilin vend banoni dhe në cilin vend e zgjatni mungesën tuaj? Delejet e Trojës së Apollonit do të ishin të dobishme për mua nëse do të qëndronin (mjerisht! Jam zemëruar lehtë kundër dëshirave të mia!): Unë do ta dija se ku po luftoni dhe do të kisha frikë vetëm nga lufta. Dhe ankesa ime do të ishte e zakonshme për shumë të tjerë. Unë nuk e di se çfarë kam frikë; Megjithatë, kam frikë nga gjithçka në delirin tim, sepse fusha e shqetësimeve të mia është kaq e gjerë. Të gjitha rreziqet që mbajnë deti dhe toka, dyshoj se janë shkaku i një vonese kaq të gjatë. Nderkohe qe une po mendoj keto mendime te cmendura, ndoshta (por kjo eshte kenaqesia juaj, o burra) po ju mban ndonje zonje e huaj. Ndoshta i thua se si gruas tënde i mungon sofistikimi, ajo që di vetëm të vrasë leshin e kopesë.
Mund të jem i gabuar dhe kjo akuzë u zhduktë në ajër! Mos zgjidhni të jeni larg kur jeni të lirë të ktheheni. Babai im Icarus më detyron të largohem nga shtrati i një vejushe dhe kritikon vonesat e pafundme në rimartesën time. Lëreni të kritikojë sa të dojë. Unë jam i juaji dhe duhet të quhem i juaji; Do të jem gjithmonë Penelopa, gruaja e Uliksit. […] »
“Nëse do të doja të kaloja kufijtë e modestisë, do të ishe shkaku kryesor i fajit tim”
Besnik… dhe megjithatë tashmë i tij. Në letrën e saj drejtuar Parisit, Helena shpall ndershmërinë dhe ndershmërinë e saj, por nxit dëshirën përmes pritjes.
“Hélène në Paris […]
Letra juaj është plot me premtime dhuratash aq të shkëlqyera sa mund të tundnin edhe perëndesha; por nëse do të doja të kaloja kufijtë e modestisë, do të ishe shkaku kryesor i fajit tim. Ose do ta ruaj reputacionin tim përgjithmonë pa njolla, ose do të preferoj ty ndaj dhuratave të tua. Nuk i përçmoj, por dhuratat më të vlerësuara janë gjithmonë ato që janë të çmuara nga identiteti i autorit të tyre. Ajo që më prek shumë më tepër është se ti më do, përpjekjet që bën për të më fituar, detet e gjera që ke përshkuar të udhëhequr nga shpresa. [...] Do të doja të kishe ardhur me anijen tënde të shpejtë, kur një mijë paditës po takonin virgjëreshën që isha unë. Nëse të kisha parë, do të të renditja të parin në atë numër. Vetë burri im do të më falë për këtë vlerësim. Ju jeni shumë vonë. Tashmë është përvetësuar kënaqësia e kënaqësive për të cilat aspiron. Atë që ju kërkoni, e ka marrë dikush tjetër. […] »
Ovid, “Heroids”, 17, v. 67-76; 105-110,
"Frika i hap rrugën shpresës së pasigurt, pastaj shpresës frikës"
"Martohuni me të barabartën tuaj." Kjo është këshilla e mençur e Déjanira-s, një e vdekshme e thjeshtë e konsumuar nga mungesa e burrit të saj heroik, Herkulit.
“Deianira te Hercules […]
Raportohet se jam vërtet e martuar, me pretekstin se më quajnë gruaja e Herkulit dhe se vjehrri* është ai që gjëmon, i stërvitur mbi kuajt e tij të shpejtë. Një grua më e ulët se një bashkëshort prestigjioz është po aq e dërrmuar prej tij sa qetë të rinj të ndryshëm janë të papërshtatshëm për parmendën. Nuk është një nder, por një barrë, një maskë që synon të lëndojë ata që e mbajnë atë. Nëse ju, kushdo që jeni, dëshironi të martoheni siç duhet, martohuni me të barabartën tuaj. Burri im mungon gjithmonë dhe më njihet më shumë si mysafir sesa si bashkëshort; ai ndjek përbindëshat dhe kafshët e egra të tmerrshme. Sa për mua, e ve në shtëpi, i përkushtohem zotimeve të dëlira dhe kam frikë se mos burri im bie nën goditjet e armikut. Jam hedhur mes gjarpërinjve, derrave të egër, luanëve të pangopur dhe qenve të gatshëm për të gllabëruar me gojët e tyre të trefishta. Fijet e viktimave, fantazmat e kota të gjumit, shenjat e pretenduara nga nata misterioze më tundin. Unë spiunoj, i pakënaqur, murmuritjet e thashethemeve të pasigurta dhe frika i hap vendin shpresës së pasigurt, pastaj shpresës frikës. […] »
 
Ovid, “Heroids”, 9, v. 29-44,
...............................................................

Përgatiti Ismail Ismaili