Valeria Sabater Psikologe - KËSHILLA E MARY SHELLEY PËR TË KAPËRCYER KOHËT E ERRËTA

Valeria Sabater  Psikologe - KËSHILLA E MARY SHELLEY PËR TË KAPËRCYER KOHËT E ERRËTA
Valeria Sabater  Psikologe - KËSHILLA E MARY SHELLEY PËR TË KAPËRCYER KOHËT E ERRËTA
KËSHILLA E MARY SHELLEY PËR TË KAPËRCYER KOHËT E ERRËTA
 
Mary Shelley shkroi The Last Man në momentin e saj më të errët, menjëherë pas vdekjes së tre prej fëmijëve të saj dhe asaj të Percy B. Shelley. Në këtë libër, ajo na jep këshilla të çmuara për të përballuar ato momente kur jeta duket se nuk ka kuptim.
Ka histori jete që na frymëzojnë, edhe nëse ujiten nga lumenjtë e trishtimit. Një shembull është ai i autores së Frankenstein ose Prometeut Modern, Mary Shelley. Ekzistenca e saj ka qenë gjithmonë e shënuar nga një dashuri pasionante, por tragjike: ajo e Percy B. Shelley. Një marrëdhënie e ngjyrosur me ulje-ngritje të panumërta për shkak të shakave të poetes me gratë e tjera.
Një nga përpjekjet e saj të vazhdueshme ishte të fitonte njohje për poezinë e të shoqit. Shpesh i jepte prioritet veprave të tij, shumë më tepër se të sajën, edhe pse nuk pushoi kurrë së krijuari, duke i dhënë dorë të lirë reflektimit dhe krijimtarisë së saj. Nuk mund të harrojmë se shkollimi i saj ishte i shkëlqyer dhe se një nga obsesionet e babait të saj ishte ta stërvitte gjithmonë në lëndët nga më të ndryshmet.
Nëna e saj ishte filozofe dhe shkrimtare feministe Mary Wollstonecraft (e cila vdiq pak pas lindjes) dhe babai i saj, romancier, gazetar dhe filozof William Godwin. Mary Shelley mahniti botën me veprën e saj klasike gotike, por ajo ishte gjithashtu një shembull se si vuajtja gjurmon fatet tona me bojë të padukshme. Jeta e saj ishte shënuar nga disa drama me të cilat është përballur në saje të një mentaliteti shumë të veçantë që ia vlen të kujtohet.
“Ka vetëm një zgjidhje për enigmën komplekse të jetës: të përmirësojmë veten dhe të kontribuojmë në lumturinë e të tjerëve. »
-Mary Shelley-
 
MARY SHELLEY DHE PSE JETA IA VLEN ENDE TË JETOHET
 
“Frankenstein është vepra më e mrekullueshme që është shkruar brenda njëzet vjetësh. Ju e keni kultivuar mendjen tuaj në një mënyrë kaq të admirueshme, saqë jeni bërë një autore e madh bestseller. Nëse nuk mund të jesh i pavarur, kush mundet të jetë? Këto fjalë ia tha William Goldwin vajzës së saj, i vetëdijshme se kjo vepër do të ishte pjesë e historisë së letërsisë.
Megjithatë, përtej vetë Frankenshtajnit, një libër tjetër nga Mary Shelley meriton vëmendjen tonë; i referohemi Njeriut të Fundit, botuar në 1826. Ky roman i jashtëzakonshëm distopian nuk na lë indiferentë. Ndodh në vitin 2092, datë në të cilën do të festohet 300-vjetori i lindjes së bashkëshortit të saj të dashur, Percy B. Shelley.
Ky roman flet për një pandemi të tmerrshme që i ka dhënë fund njerëzimit. Vetëm një i ri, Lionel Verne, mbijetoi. Kjo qenie e vetmuar dhe idealiste kujton të kaluarën e saj, duke bërë një analizë profetike të drejtimit që mund të marrë shoqëria. Në këto faqe ka pesimizëm dhe shpresë, por stili i të shkruarit është aq poetik dhe stoik në të njëjtën kohë, saqë vepron si balsam për tejkalimin e vetvetes.
“Për të jetuar, sipas kuptimit të kësaj fjale, nuk duhet vetëm të vëzhgosh dhe të mësosh, por edhe të ndjesh. Nuk mjafton të jemi thjesht spektatorë të aksionit, duhet të veprojmë; ne nuk duhet të përshkruajmë, por të jemi subjekt përshkrimi. »
-Mary Shelley-
 
NË MES TË ERRËSIRËS, ​​GJENI NJË QËLLIM
 
Kur Mary Shelley shkroi The Last Man, ajo po kalonte periudhën më të keqe të jetës së saj. Ajo vuajti nga depresioni pas abortit të saj, vdekja e disa prej fëmijëve të saj të vegjël nga sëmundjet infektive dhe pikëllimi i thellë për humbjen e të shoqit.
Percy B. Shelley u nis më 8 korrik 1822 nga bregu i Livornos me dy shokë në një varkë me vela. Dhjetë ditë më vonë, trupat e tyre u lanë në brigjet e Viareggio. Lord Bajroni e dogji mikun e tij në të njëjtin plazh. Në atë moment për të filloi faza më e errët. Sepse ndërsa ajo qëndroi aktive duke rritur fëmijën e saj të mbetur, duke shkruar dhe duke kaluar kohë me miqtë e saj, asgjë nuk ishte e njëjtë.
Pse të jetojmë? Protagonisti i Njeriut të Fundit pyeste vazhdimisht. Ajo që bën ky personazh është të kthehet në rrënjët e tij, në shtëpinë e tij. Në një botë krejtësisht të shkatërruar, ne duhet të kthehemi tek ajo që dikur i jepte kuptim, në një shtëpi dhe, prej andej, të riformulojmë objektivat.
Në rastin e Mary Shelley, qëllimi i saj ishte ta bënte të shoqin një ikonë poetike përmes botimit pas vdekjes dhe promovimit të veprës së tij.
“Asgjë nuk ndihmon aq shumë për të qetësuar mendjen sa një synim i fortë, një pikë në të cilën shpirti mund të fiksojë vështrimin e tij intelektual. »
-Mary Shelley-
 
LE TË PËRMIRËSOJMË VETEN SI NJERËZ DHE T'I BËJMË TË TJERËT TË LUMTUR
 
Lionel Verney ishte alter egoja e vetë Mary Shelley në The Last Man. Në këtë botë të vetmuar, në gërmadha dhe pa asnjë gjurmë të qenieve të tjera njerëzore, protagonisti i përkushtohet vëzhgimit të bukurisë së natyrës. Nuk kalon shumë kohë për t'u magjepsur nga përrenjtë, pemët, lulet, pyjet me gjethe dhe nga ky transformim delikat gjatë stinëve...
Pikërisht aty, në këtë skenar të ekuilibrit natyror, ai zbulon se sa elastike është toka. Pikërisht aty ai zbulon se pavarësisht nga shkretimi që e rrethon, bukuria shfaqet gjithmonë në një mënyrë të admirueshme. Pikërisht në këtë fund të njerëzimit, ai bëhet i vetëdijshëm se qenia njerëzore ka edhe këtë aftësi: të lulëzojë dhe të shndërrohet në diçka të mirë, në diçka të bukur.
Në kohë të errëta, ne të gjithë kemi mundësinë të lulëzojmë dhe të përmirësohemi. Në vend që të jesh i burgosur në pakënaqësinë e humbjes, në zemërimin e asaj që na është hequr, do të jetë gjithmonë më mirë të japësh më të mirën nga vetja për të bërë të tjerët të lumtur.
Jeta do të jetë gjithmonë një enigmë komplekse, por nëse kontribuojmë për të mirën e përbashkët, do t'i japim më shumë kuptim dhe rëndësi. Ky është çelësi.
 
SHËNIM PËRFUNDIMTAR
 
Mary Shelley vdiq në moshën 53-vjeçare nga një tumor në tru. Ajo kishte një jetë të plotë, të përkushtuar ndaj asaj që donte vërtet – edhe më shumë se burrin e saj: letërsisë. Babai e rriti që të kishte një shpirt të lirë dhe ta bënte shkrimin mënyrën e saj të jetesës dhe mekanizmin e lirisë. Dhe ajo ia doli.
Percy B. Shelley gjithashtu e inkurajoi atë të bënte emrin e saj në botën e letrave. Ajo ia doli dhe triumfoi në planin e saj për ta bërë të shoqin një ikonë të poezisë. Mary Shelley nuk është autorja e një romani të vetëm, ai që e bëri suksesin e saj: ajo është një nga figurat më të shquara të romantizmit dhe dikushi për t'u admiruar për qëndrimin, karizmën dhe inteligjencën e saj.
 
Përktheu Ismail Ismaili