Maxhun Osmanaj - Mbresa leximi

Maxhun Osmanaj - Mbresa   leximi
PËRRALLA QË ARGËTOJNË DHE ZGJOJNË IMAGJINATË TE FËMIJËT
 
( “Breshka  me  samar” – përralla,  Rifat  Ismaili , SHB,  Fast  Print,  Tiranë  2023 )
 
Përralla,  ky  emër    na  kujton  dhe  simbolizin  fëmijërinë,  gjyshet,  aventurat  e  kënaqësisë... Pse  i  kemi  dëgjuar   përrallat     nga  gjyshet  tona  me  aq  ëndje  dhe  kërshëri    fëmijëri ? Ç’lumturi  kemi  ndier  kur  i  kemi   lexuar    shkrimtarët  shqiptarë  dhe    huaj? Ç’përmban  shpirti  i  tyre  dhe  ç’mesazh  na  sjellin  ato,  sa herë    takohemi  me  to    libra ? A  na  vizitojnë  personazhet  kryesore  aventuriere shpesh    kujtesë ? Janë  vetëm  disa  nga  pyetjet,    posa  t’i  lexojmë  përrallat  e  librit  “ Breshka  me  samar”,  mund  t’u  japim  përgjigje  me  lehtësi  dhe  kënaqësi. Shkrimtari Rifat  Ismaili,  herë  pas  here  me  dashuri  dhe  mjeshtri  po  i  kthehet  letërsisë  për  fëmijë  me  libra  me  tregime,  përralla  dhe  poezi. Pra, edhe më këtë  libër  dëshmon  se  është  mjeshtër  i  rrëfimit    përrallave  dhe  na  fut    botën  e  ëndrrave    personazheve;  kafshë,  njerëz,   shpezë  a  insekte    realiteti  nuk  ua  mundëson  realizimin  e  ëndrrave  dhe  dëshirave    fëmijëve. Por  imagjinata,  kalë  pa  fre,  na  lejon. “ Fantazia  është  mënyra  për    shprehur  nevojat  e  paplotësuara. Njeriu  priret  drejt  kënaqësive,  por  realiteti  e  ndalon,  e  detyron    heqë  dorë  prej  saj,  ndërsa  fantazia  i    dorë    lirë,    plotësohet  e    kapërcejë  kufinjtë  e    pamundurës” (Mimoza Agastra, recenzente  e  librit në fjalë, fq.14). Libri  ndërtohet  nga  shtatë  përralla  dhe  një  tregim     e  quan  autori. Përrallat  e  këtij  libri  përcillen  me  vizatime  joshëse    gërshëtojnë  fabulën  e  rrëfimit  dhe  për  lexuesit  e  vegjël   bëhen    tërheqëse  për  lexim  dhe  kanë  efekt  pozitiv    psikën  e  tyre. Veçori  e  përrallave    këtij  libri  është  shpirti  rrëfyes  me  një  gjuhë   dhe  stil    kapshëm,    thjeshtë,  këshillues-  argëtues .  Autori    i  nis  rëfimet   sikur    ishte  shok  me  fëmijët  a    kafshët. Shpirti  i  ngrohtë   i  rrëfimit,  fuqia  e  imagjinatës,  fjala  e  ëmbël  magjike,  stolisur  me  petk  edukativ,    pa  dhunë  përmes  këshillës    miqësore,  e  bën      shijohet  ëmbël  dhe  magjishëm  nga  fillimi  deri     mbarim.  “Vogëlushet  dhe   derrat  e  egër “,  është  përralla    na  mëson  se  si  fitohet  një  miqësi  dhe  besim,  sado    kemi  shpesh   paragjykime  për  derrat  e  egër. Aventurat  e   vogëlusheve,   Luanës  dhe  Denisës    pyll,   dhe  miqësia   me  derrat   e  egër,  krijojnë  një  lumturi    paparë. Ndërsa  “ Pulëbardha  grabitçare”  na  mëson  se  si  pulëbardha  ia  rrufiste  Ilirit  bukën  e  fshehur,  i  cili  shkonte  për  peshkim  me  babin  e  vet. Por  ajo  një  ditë  e  pësoi  nga  një  makinë,    po  mos    ishte  kujdesi  i   babës  dhe  birit,  ajo  do    ngordhte. Pra,  Iliri  i  vogël   shqelmon  inatin  ndaj  pulëbardhës  grabitçare  dhe  ia  shpëtoi  jetën  asaj. “ Breshka  me  samar”  është  përralla  tjetër    bart  libri  titullin  dhe  zgjon  një  kureshtje  për  lexuesit. Breshka   me  samar  nuk  e  mori  titullin    ajo  bart  “samar”  siç  e  quajmë    gjithë,  por  bëri  ca  gabime,  u  tregua  hajneshë... Plaku  Hasan  me  plakën  e vet,  e  kalonin  pleqërinë    fshat  duke  u  kujdesur  për  kopshitn  e  tyre, duke  mbjellë  qepë,  sallata..., një kopsht për lakmi që ua  shtonte jetën. Por  një  breshkë  hajneshë  ia  hante  sallatat  natë  pas  nate, radhazi. Plaku  e  zuri një natë.E  dënoi  me  një  samar  dhe  mbi    ia  vuri  një  kovë  me ujë  që duhej bartur  çdo ditë,  t’i  ujiste  sallatat,  pra  si  dënim. Kështu,  breshka  puno,  gjyshi  puno,  krijuan  miqësi    paparë. Mbollën një  kopsht    bukur  dhe  ndërtuan  një  miqësi    re. Mesazhi  dihet.
“Vajza  dhe  telefoni”  është  i  vetmi  tregim    këtë  libër,    për  secilën  familje  buron  nga  një  realitet  i  mundshëm. Dëshirat  e  fëmijëve  janë    ndryshme,  por  realizimi  i  tyre,  nganjëherë  bartin  efekte  negative. Lolës  tetëvjeçare  për  ditëlindje,  babi  dhe nëna    ia  blen  një   telefon  me  dëshirë  dhe kërkesë    Lolës. Por  në vazhdim  ajo  i  zhgënjeu  prindërit,  sepse  la  anash  mësimin, tërë  kohën  humbiste    telefon  me  lojëra    ndryshme. Humbi krejt  interesimin  për  mësim. U      e  egër,  dhe  kështu   pasojat  qenë    mëdha. Por,  babi,  Lola  dhe  nëna  filluan  ta  kuptojnë  se  sa  e  dëmshme  është  humbja  e   kohës    telefon- internet. Tani  kuptojeni  ju  vetë  fëmijë    dashur. S’kam koment! Ndërsa  se  si  “ Viti  i  Ri  humbi  rrugën”  mbushur  me  dhurata,  urime  dhe  ëndrra. Goni  e  Moza   sa  me  gëzim e  pritnin  për  një  vit      pasur  dhe  duke  pritur  fëmijët  me  endje, lexojeni  vetë  përrallën. Të  gjithë  i  duam  shëtitjet,  por  një    Shëtitje  e  pazakontë”  përjetoi  Rudolf   Miu  dhe  vogëlushja  Deonë. Miqësia  e  tyre,  aventurat  plot  skena të bukura  nëpër  botë  me  autobus  dhe  taksi,  bënë    përmes  fantazisë,  ta  shijojmë  një shëtitje  për  t’u  mbajtur  mend. “Goni  dhe  aviatori “  është   ëndrra    Goni  bashkë  me  aviatorin  shëtitën  bukurive    qiellit  dhe  botës,  me  aventurat  e  tyre  mbresëlënëse  s’kishin  mbarim.
  Libri  mbaron  me  përrallën   “Foleza  e  gjarprit”,  ku  Çarli,  një  vogëlush  lazdran  dhe  i  llastuar,  çamarrok,  ndihej  si  mbret  dhe  sjelljet  ndaj  kafshëve   dhe  insekteve    vogla  nuk  i  kishte    mira. Pra,  ishte  një  keqbërës. Por  pasi  gjarpri  u   kthye    gjarpërushë, mori emrin Leonora  Gjarpërushë,  dhe  me  shpirtin  e  saj,  e  përvetësoi  djaloshin,  ia  ndryshoi  shpirtin nga  keqëbërësi    djalë  të sjellshëm,    butë  dhe  miqësor. Ai  u  pendua për veprat  e  tij,  u  kërkoi  falje  shtazëve  dhe  shpezëve,  insekteve    i  dënonte. Me  anë    kësaj  përralle, autori  na  mëson  se  shpirti  njerëzor  i  mrekullueshëm  ndryshon  dhe  zbut   edhe  shpirtra    egër. Të  gjitha  përrallat  i  udhëheq  efekti  edukativ- argëtues, fundi befasues  dhe  petku  i  lumturisë.
Autorit  Ismaili  i  dëshirojmë  suksese  dhe  vepra  të radhës!
 
Maxhun  Osmanaj,  krijues,   mars  2024