Irma Kurti, intervistë me poetin amerikan DUANE VORHEES

Irma Kurti, intervistë me poetin amerikan DUANE VORHEES
DUANE VORHEES është një poet amerikan që jeton në Tajlandë. Ai është autori i “Dashuritë e shumta të Duane Vorhees”, “Qielli”, “Dhurata”, “Perëndia vrapon në të gjitha këto dhoma”, “Kujtimet lidhen si oazet”, “Një pjesë e mirë e lumturisë” etj,. I lindur në Farmersville, Ohio, SHBA, ai u diplomua në Bowling Green State University me doktoraturë në Studime të Kulturës Amerikane. Ai ka dhënë mësim në Universitetin Kombëtar të Seulit, në Universitetin e Koresë dhe Departamentin Aziatik të Kolegjit të Universitetit të Maryland (tani Universiteti i Kampusit Global të Maryland-it). Duan Vorhees ka udhëtuar shumë në pesë kontinentet.
 
Mund të na thoni diçka për veten tuaj?
 
Unë jam 75 vjeç, kështu që do të duhej shumë kohë për t'iu përgjigjur plotësisht pyetjes suaj. Unë u rrita në një familje të klasës punëtore në një komunitet rural. Më rritën kryesisht gjyshërit e mi, të cilët i humba kur isha në kolegj. Kalova vite duke bërë një sërë punësh, kryesisht të rëndomta, dhe jetova disa vite në Kanada. Por në të 30-at e mia "vizitova përkohësisht" Korenë dhe ajo do të bëhej shtëpia ime për rreth një çerek shekulli, pjesërisht sepse do të punoja si profesor universiteti fillimisht në Universitetin Kombëtar të Seulit dhe Universitetin e Koresë dhe më pas në Universitetin në Maryland, i cili ka kontrata në mbarë botën që ofrojnë mësime për personelin ushtarak amerikan dhe të tjerë. Tre vitet e fundit të karrierës profesionale i kalova në Japoni, afër Hiroshimës. Tani jetoj në Tajlandë me gruan, djalin dhe vjehrrin. Për herë të parë kam kohë dhe energji për të shkruar.
 
A keni lidhje të forta me vendin tuaj të origjinës?
 
Në aspektin kulturor, kam qenë gjithmonë një amerikan dhe nuk jam "bërë vendas" pavarësisht se kam kaluar pjesën më të madhe të jetës sime jashtë SHBA-së. Por unë rrallë e vizitoj Amerikën. Megjithatë, kam dy vajza dhe një nip që jetojnë atje si dhe shumë miq. Gjithashtu, vazhdoj të votoj dhe t'u kushtoj vëmendje zhvillimeve amerikane.
 
Kur dhe si keni filluar të shkruani?
 
Nuk më kujtohet sesi kam filluar të lexoj. Sigurisht, kjo ishte një aftësi që e kisha fituar para se të filloja shkollën. Dhe natyrisht isha një adhurues librash. Përveç detyrave të shkollës, nisa të "shkruaja" në shkollën fillore, duke krijuar tregime për libra komikë imagjinarë dhe në një çast mendova se do të isha autor. Fillova të shkruaj poezi seriozisht vetëm kur isha student në vitin e parë të Universitetit dhe kam shkruajtur në mënyrë sporadike për shumë dekada në vijim. Nuk shkruaja rregullisht (përveçse për qëllime krijuese) deri pas daljes në pension, dhe që atëherë jam bërë mjaft produktiv.
 
A ju kujtohet poezia apo tregimi juaj i parë?
 
Kur isha në klasën e parë, gazeta e shkollës botonte poezi për Krishtlindjet nga shkollat fillore. Dy nga poezitë e mia u përzgjodhën, por nuk kam ndonjë kujtim të veçantë për to; ato ishin disi të përgjithshme.
 
Keni botuar disa libra me poezi. Me cilin libër ndiheni më shumë i lidhur?
 
Që nga viti 2019 kam botuar 5 libra në SHBA dhe 2 në Indi. Dy të parat ishin kryesisht retrospektivë, pasi përbëheshin nga vepra që kishin mbijetuar nga vitet 1960 e në vazhdim, me shumë pak krijime të reja. Librat e mëvonshëm kanë qenë bashkëkohorë, me disa poezi të vjetra të redaktuara.
 
Përse shkruani?
 
Kjo është pyetja më e vështirë. Samuel Johnson insistonte në faktin se askush, përveç një budallai, s’do të shkruante vetëm për para. Por unë mendoj se kjo është një pikëpamje dritëshkurtër. Shumë shkrimtarë, piktorë, skulptorë dhe artistë të tjerë, shkruajnë për vëmendje dhe veçanërisht sepse e ndjejnë se duhet ta bëjnë. Vetë-shprehja krijuese mund të jetë një forcë e fuqishme në motivimin njerëzor, pavarësisht nëse është fitimprurëse apo jo. Edhe pse është e vërtetë që do t’i gëzohesha një suksesi financiar, ky nuk ka qenë kurrë motivimi im kryesor.
 
Cilat janë disa nga sfidat me të cilat jeni përballur në rrugën tuaj letrare?
 
Akti i krijimit ka qenë gjithmonë një sfidë, por fati i produktit përfundimtar është tjetër. A i vlerëson dikush përpjekjet e mia? A është dikush në dijeni për to?
 
Keni udhëtuar shumë. Çfarë do të thotë udhëtimi për ju?
 
Deri në moshën 20-vjeçare udhëtoja përmes librave që lexoja. Më pas jetova në Montreal për disa vite dhe vizitova pjesën më të madhe të pjesës orientale të vendit, në veri deri në Moosonee dhe në perëndim deri në Brandon, dhe munda të vizitoj Kopenhagën dhe Rio de Zhaneiron. Në SHBA kam jetuar kryesisht në Ohio, por edhe në Karolinën e Jugut, dhe më pak kohë në Nju Xhersi, Florida dhe Pensilvani, por kalova kohë në shumicën e shteteve në lindje të Mississippi-t, në jugperëndim dhe në bregun perëndimor, gjithashtu në Hawai dhe në Meksikë. Pasi u transferova në Kore, kam vizituar shpesh Azinë Lindore dhe Juglindore dhe qytetin e Napolit në Itali. Vitin e kaluar kalova disa ditë në Marok, hera ime e parë në Afrikë apo në një vend arab (pa llogaritur aeroportet, sigurisht). Është shumë e vështirë të udhëtosh dhe të mos arrish në konkluzionin se karakteri njerëzor është i njëjtë kudo dhe gjithashtu se sa mënyra (kulturore, mjedisore, ekonomike, gjuhësore, sociale) ekzistojnë për të qenë thjesht njerëzorë.
 
A ka poezia forcën për të bashkuar dhe për të frymëzuar?
 
Çdo aktivitet njerëzor ka fuqinë të bashkojë dhe frymëzojë, por edhe të na ndajë dhe të zgjojë emocione e aktivitete negative. Poezia krijon të njëjtën paqartësi. Ne jemi një specie që ngulmon të kryejë sjellje të paqëndrueshme dhe të pahijshme.

Intervistoi: IRMA KURTI
Poete, shkrimtare dhe gazetare
Itali