Barbara Cassin - ULIKSI MË MËSOI TË NDIHESHA KUDO SI NË SHTËPINË TIME

Barbara Cassin - ULIKSI MË MËSOI TË NDIHESHA KUDO SI NË SHTËPINË TIME
ULIKSI MË MËSOI TË NDIHESHA KUDO SI NË SHTËPINË TIME
 
Si adoleshente, ajo recitoi përmendsh dhe në greqishten e vjetër, pasazhe nga "Iliada" dhe "Odisea". Homeri ishte dhe vazhdon të jetë pasioni i madh i kësaj filozofeje e filologeje, specialist veçanërisht në çështjet e përkthimit. Me një ton shumë personal, ajo na shpjegon se çfarë e frymëzon te poeti legjendar, mendimtar i mikpritjes dhe identitetit si hapje ndaj të tjerëve.
“Nëse ndonjë autor e ka transformuar jetën time dhe vazhdon ta transformojë atë, ai është Homeri. Dikur kisha një mësues të shquar që na bëri të mësonim Homerin përmendsh. Mbaj mend të recitoja pjesë nga Iliada dhe Odisea në metro, rrugës për në shkollën e mesme. Disa vargje më magjepsën: mënyra, për shembull, në të cilën poema greke imitoi ankesën e Tetisit, nënës së Akilit, kur mëson se i biri do të vdesë.
Për shkak se nuk kam dhe nuk më duket se i kam rrënjët askund, megjithëse jetoj shumicën e kohës në Paris, jam në shtëpinë ku më mirëpresin. Kështu ndodh në Korsikë, ku jam e mirëpritur si nga njerëzit, ashtu edhe nga peizazhi. Aty ndihem si në shtëpinë time sepse shoh kozmosin që lulëzon atje dhe jam pjesë e tij. Një ishull, që për më tepër është mesdhetar, ka mënyrën e vet të të qenit në botë, të zhyturit në botë. Është një izolim, një botë në vetvete, por që gjithsesi komunikon domosdoshmërisht me kozmosin.
Kjo më ngjanë sikur shoh ishullin e Kalipsos në një trap, Uliksi për pak sa fundoset në bregun e Phaeacians. I rraskapitur, e zë gjumi në breg. Një top që i bie në cep të hundës e zgjon atë dhe ai sheh vajza të reja duke luajtur ndërsa rrobat e tyre thahen. Duke u ngritur, ai i tremb ato larg. Vetëm Nausicaa përballet me të. Uliksi, i cili e fsheh lakuriqësinë e tij nën një degë, nuk guxon të bëjë gjestin tradicional të lutësit, që do të ishte kapja e tij në gjunjë. Ai ka shumë frikë se mos e frikëson apo zemëron atë. Kështu ai shpiku "fjalimin fitues". Ai i tha: "Unë do të të marr gjunjët", por pa e bërë këtë. Ai thotë në vend që të bëjë ose, më saktë, thotë për të bërë. Ai shpik kështu diskursin performativ për të cilin foli filozofi i gjuhës John Langshaw Austin, autor i “Kur të thuash është të bësh” (1962): fjalët e Uliksit nuk përshkruajnë vetëm një realitet, ato krijojnë këtë realitet. Sot, gjesti, fjala e kërkuesit është plotësimi i një formulari administrativ për t'u deklaruar azilkërkues.
Termi grek xenos, që do të thotë "i huaj", por edhe "mikpritës", përmban idetë e mirëseardhjes, të respektit për tjetrin, në një reciprocitet të bukur midis atij që pret dhe atij që mirëpritet: "mikpritës" në dy kuptime. Në botën e Homerit, ai që arrin përballë, tjetri, mund të jetë një njeri, si dhe një zot që ka marrë një pamje të vdekshme. Ne duhet t'i marrim seriozisht epitetet homerike, për shembull "Odiseu hyjnor". Ata flasin për përshkueshmërinë e kozmosit, pikërisht gjënë që e bën atë të bukur - Nausicaa është gjilpëra e re e një palme, Uliksi është një luan që njerëzit dhe perënditë shkëmbejnë format e tyre. Si mund të tolerojmë që Mesdheu është bërë sot një varr ku u mbytën më shumë se 3800 njerëz në vitin 2016! Burrat që mbërrijnë në brigjet tona nuk janë vetëm, të krishterë, sipas shëmbëlltyrës së Zotit, por ata janë vetë perëndi: kështu duhet të mirëpriten edhe ata. Fushata kundër shpëtimit të emigrantëve në det, apo edhe nisja e një fushate për mbledhjen e fondeve në internet për të organizuar operacione për të penguar dhe sabotuar varkat e tyre, siç u përpoq nga Génération Identitaire, një grup francez i ekstremit të djathtë, nuk është vetëm në kundërshtim me ligjin e detin, por duke supozuar se ata në bord dhe që rrezikojnë vdekjen nuk janë burra. Në një farë mënyre, ne jemi më shumë latinë se grekë në marrëdhëniet tona me emigrantët: hostis në fakt do të thotë edhe “pritës” dhe “armik”…
Çështja tjetër e Odisesë është njohja, ajo e Uliksit nga të dashurit e tij kur më në fund kthehet në Itakë, por edhe si hero: nostalgjia shkon paralelisht me kërkimin e identitetit. Përballë Ciklopit Polyfemus, Uliksi pretendon se quhet "Askush", ose outis në greqisht. Homeri bën një lojë fjalësh të lidhura me mohimin outis/mêtis, dy mënyra për të thënë “person”: termi i dytë është homofoni i mêtis, hile, që karakterizon Uliksin. Një episod tjetër i dukshëm është takimi me Sirenat. Për të dëgjuar këngën e tyre pa iu dorëzuar hijeshisë së tyre, Uliksi u mbulon veshët marinarëve të tij dhe e lidh veten në direkun e tij. Ata i thërrasin: “Eja tek ne Uliksi, lavdia e madhe e Akeasve”, por ai mbetet “i ngulitur fort në tokë”. Parmenidi, në poezinë e tij Mbi Natyrën, nuk e përshkruan Qenien në asnjë mënyrë tjetër: kur merr emrin e tij Qenie, deri më tutje, ajo mbetet "i mbjellë atje në tokë". Ky është identiteti. »
Fundi i Odisesë nuk nënkupton kthimin përfundimtar të Odiseut në Itakë, por një fillim të ri, gjë që shpesh e harrojmë. Siç urdhëroi Teiresias në botën e nëndheshme, një ditë pas natës kur gjeti Penelopën, ai duhet të kthehet menjëherë në kufijtë e botës së huaj, ku banorët do të ishin aq të paditur për detin dhe gjithçka që vjen prej tij, saqë do të ishin të paaftë për njohjen e një rremi dhe do ta ngatërronim atë me një lopatë: "le të më kalojë një kalimtar dhe të më pyesë se çfarë është kjo lopatë me grurë mbi supin tim që shkëlqen", thotë Uliksi. Nis një tjetër odise, kjo pa fund. Fakti i të shkuarit drejt të huajit radikal – për Uliksin, ai që njeh vetëm tokën dhe nuk e ka parë kurrë detin – na bën të kuptojmë se ne vetë kemi një qytetërim që ekziston vetëm në raport me një tjetër. Është saktësisht i njëjti fenomen me përkthimin: të mësosh një gjuhë tjetër do të thotë të kuptosh që gjuha jote nuk është e vetmja dhe se pasuria e saj qëndron në të qenit një gjuhë ndër të tjera. Identiteti i saj ekziston vetëm përballë tjetërsisë. Kjo është arsyeja pse përkthimi është një aftësi me dallime. Ky është me të vërtetë mësimi i ksenos, i tjetrit dhe i të huajit. Nuk ka vetvete pa një tjetër, dhe të pretendosh "jemi në shtëpi" nuk ka kuptim. E dimë që jemi në shtëpi vetëm se ka të tjerë. Unë gjithashtu besoj se vetëm pemët kanë rrënjë. Varri që më pret në Korsikë pranë burrit nuk është vendi i rrënjëve, por ai ku do të mbetet një emër dhe një datë. Kjo është e gjitha. Më pëlqen të eci nëpër varreza, duke lexuar emrat dhe datat: kështu kam përshtypjen se i bëj të pranishëm të vdekurit, një turmë njerëzish të panjohur».
Përktheu Ismail Ismaili