100 VJET NGA VDEKJA E FRANZ KAFKA (Përgatiti Ismail Ismaili)

100 VJET NGA VDEKJA E FRANZ KAFKA (Përgatiti Ismail Ismaili)
100 VJET NGA VDEKJA E FRANZ KAFKA:
U ZHDUK NË INDIFERENCË TOTALE, U BË POPULLOR NË SAJE TË NJË TRADHTIE
 
100 vjet më parë, më 3 qershor 1924, vdiq një nga autorët më të njohur të shekullit të 20-të: shkrimtari Franz Kafka. Për të përkujtuar vdekjen e shkrimtarit nga Praga, përkthimet e reja të veprës së tij mund të lexohen në letra. Një vështrim prapa në një trashëgimi të lënë nga ky emër i madh në letërsi... e cila nuk u afrua kurrë për të arritur tek ne, në Le Mug .
Franz Kafka dha frymën e fundit më 3 qershor 1924, kur ishte vetëm 40 vjeç, pothuajse në indiferencë totale. Vepra e tij mezi ishte botuar në atë kohë. Madje është një nga ironitë e shumta të historisë letrare. Franz Kafka, të cilin pothuajse të gjithë ne e lexuam në shkollë, pavarësisht nëse ishte  Metamorfoza , Gjyqi  apo Kalaja , ishte pothuajse i panjohur gjatë jetës së tij.
Atëherë, si u përshkuan kaq shumë shkrimet e tij pas vdekjes  ?
Një shkrimtar modern dhe prodhimtar, që botoi pak gjatë jetës së tij i lindur më 3 korrik 1883 në një familje hebreje në Pragë, në Perandorinë Austro-Hungareze, ai studioi drejtësi. Më pas ai punoi në botën e sigurimeve, fillimisht sigurimet komerciale dhe më pas sigurimet nga aksidentet në punë. Prandaj, Kafka e njeh mirë botën e administratës. Një botë që ndonjëherë është paksa e ndërlikuar dhe absurde, të gjithë e kemi përjetuar.
Por Franz, ajo që ai me të vërtetë e do është të shkruarit. Në mëngjes, ai punon në zyrë në sigurime. Në mesditë, ai shkon për të fjetur. Pasdite, ai ecën, ha ose shkon për të parë miqtë. Dhe pastaj në mbrëmje, deri vonë natën, ai shkruan gjermanisht.
Në vitin 1915, në moshën 32-vjeçare, ai botoi romanin e shkurtër Metamorfoza , historia e të riut Gregor Samsa , i cili zgjohet në shtratin e tij një mëngjes i shndërruar në një insekt monstruoz. Një histori brilante, krejtësisht e çmendur.
Në vitin 1919, në moshën 36-vjeçare, ai botoi një tregim të shkurtër, Kolonia Penale , ku një eksplorues zbulon një koloni penale të ngritur në një ishull tropikal, ku njerëzit torturohen për orë të tëra duke përdorur një pajisje të veçantë. Këtu përsëri, një tekst brilant, absolutisht modern. Për pjesën tjetër, ai shkruan shumë, por boton pak. Dhe fatkeqësisht, Kafka është në gjendje të keqe shëndetësore.
Sepse në vitin 1917, në moshën 34-vjeçare, ai filloi të kollitet gjak. Ne mendojmë për tuberkulozin. Kësaj i duhet shtuar depresioni, stresi, migrena e tmerrshme dhe, pasi Kafka nuk u beson mjekëve, ai preferon të shërojë veten përmes natyrës. Bëhet vegjetarian, pi shumë qumësht të papasterizuar. Nuk funksionon. Kafka më në fund vdiq në një sanatorium afër Vjenës më 3 qershor 1924.
 
FRANZ KAFKA DO TË KISHTE RËNË NË HARRESË PA TRADHTINË E MIKUT TË TIJ MAX BROD
 
Pra, duke qenë se ai nuk botoi pothuajse asgjë gjatë jetës së tij, pse është kaq i njohur sot, edhe 100 vjet pas vdekjes së tij? E gjithë kjo për shkak të Max Brodit , një miku poet i Kafkës. Pak para vdekjes së tij, Kafka i kërkon Maksit të bëhet ekzekutori i tij. Kafka i kërkon të djegë dhe të mos lexojë të gjitha tekstet që lë në bibliotekën e tij, në dollapin e tij, në sekretaren e tij, në shtëpi, në zyrë. Fletore, dorëshkrime, letra: Max duhet të mbledhë gjithçka nga Kafka dhe miqtë e tij. Dhe kështu ai duhet të djegë gjithçka.
Veç... Maksi në asnjë mënyrë nuk e mban premtimin: madje bën krejt të kundërtën. Ai do të lexojë gjithçka, do të gjejë gjithçka të mrekullueshme dhe do të publikojë gjithçka me kalimin e kohës pas vdekjes së mikut të tij. Kjo sigurisht nuk është respektuese për kujtesën e tij, por aq më mirë për historinë e letërsisë, sepse falë tradhtisë së Maks Brodit arritëm të lexonim Gjyqin  ose Kalanë  për shembull.
 
Miku i Franz Kafkës nuk u ndal në tradhtinë e dëshirave të tij të fundit. Ai gjithashtu i ripunoi pak tekstet e autorit austro-hungarez. Maks ndonjëherë u shtonte tituj kapitujve, ndryshonte drejtshkrimin ose transformonte shenjat e pikësimit të Kafkës, hiqte copëza teksti... Dhe janë këto tekste të retushuara nga Max, të cilat u përkthyen në frëngjisht në 1933 nga Alexandre Vialatte . Dhe janë këto tekste të retushuara, nga versioni Brod i Kafkës, i përkthyer nga Vialatte, që të gjithë i lexojmë në frëngjisht deri në… 2018!
 
NJË PËRKTHIM I MIRËSEARDHUR ME LETRA
 
Lexuesit gjermanë ishin në gjendje të lexonin Kafkën e vërtetë duke filluar nga viti 1982. Në atë kohë, studiuesit hoqën gjithçka që Max Brod kishte shtuar ose ndryshuar në tekstet e mikut të tij. Por deri në hyrjen e Kafkës në La Pléiade, në vitin 2018 , ky version origjinal i librave të Kafkës u përkthye në frëngjisht. Ishte Jean-Pierre Lefebvre ai që i qëndroi asaj. Por zotërimi i La Pléiade është pak i shtrenjtë.
Prandaj, Folio sapo ka botuar në letër, këtë përkthim të ri frëngjisht, shumë më afër tekstit origjinal të Kafkës.
Të rilexosh romanin e papërfunduar Kështjella  në këtë përkthim të ri, është ndryshe nga versioni i vjetër i Vialatte. Teksti tashmë është pak më i gjatë, shkon pak më tej në historinë e këtij topografi që vjen për të punuar në kështjellën e një fshati me borë, por që e gjen veten përballë një administrate të tmerrshme, kafkiane, padyshim. Dhe më në fund gjejmë ritmin origjinal të gjuhës gjermane të Kafkës. Ky përkthim i ri xhepi mbërrin si një dhuratë e bukur që i bëhet për 100 vjetorin e vdekjes. Edhe nëse është e vërtetë, nuk është ajo që donte. Është një situatë kaq kafkiane. Pra, të tradhtosh miqtë e tu nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe...
Letrat, dorëshkrimet dhe vizatimet e shkrimtarit hebre çek Franz Kafka janë skanuar dhe vënë në internet për publikun e gjerë nga Biblioteka Kombëtare e Izraelit, e cila i gjeti ato pas një beteje të gjatë ligjore.
Në këtë koleksion të pabotuar, ka " rreth 120 vizatime , më shumë se 200 letra për shkrimtarin Max Brod, (përfshirë) origjinalin e testamentit të tij letrar që i kërkon mikut të tij t'i djegë të gjitha shkrimet e tij ", shpjegon Stefan Litt, kurator përgjegjës për projekti. Kjo kërkesë, e shkruar nga autori i “ Metamorfozës ”, teksa po luftonte me tuberkulozin në një sanatorium austriak, është e aksesueshme për të gjithë që prej datës 27 maj .
Pas vdekjes së Kafkës në 1924, Max Brod vendosi të mos shkatërronte shkrimet e mikut të tij . Në vitin 1939, ai u largua nga Çekosllovakia e pushtuar nga nazistët për në Tel Aviv dhe mori me vete shkrimet dhe vizatimet e Kafkës në valixhet e tij. Max Brod botoi më pas vepra të shumta të Kafkës dhe kontribuoi në famën pas vdekjes së shkrimtarit çek, një nga figurat kryesore letrare të shekullit të 20-të.
Pas vdekjes së Brodit në vitin 1968 , një dramë e vërtetë juridike " kafkiane " midis disa vendeve tronditi skenën universitare dhe copëtoi përfituesit e trashëgimisë së Kafkës dhe Brodit. Pas një vendimi të gjykatës zvicerane, një pjesë e arkivave, e cila ndodhej në një kasafortë në Zvicër , iu dorëzua në maj 2019 Bibliotekës Kombëtare të Izraelit në Jerusalem . Shumica e dokumenteve të gjetura ishin botuar tashmë nga Brodi, si teksti i romanit të parë të papërfunduar të Kafkës, " Përgatitjet për një martesë fshati ", por dy surpriza i prisnin arkivistët e Jeruzalemit.

Përgatiti Ismail Ismaili