Valentin Etancelin - Recension (Shqipëroi Ismail Ismaili)

Valentin Etancelin - Recension (Shqipëroi Ismail Ismaili)
Romani i ri i Lydie Salvayre do t'ju bëjë t'i shihni të dielat në një këndvështrim tjetër
 
Nga Valentin Etancelin
 
Në librin e saj "Ne i kemi dashur gjithmonë të dielat" botuar nga Editions du Seuil, romancierja jep një lutje qesharake dhe çliruese për të drejtën për të qenë dembel.
Është dita e fundit e javës dhe si thuajse çdo të diel të vitit, a keni bluz? Jeni të shqetësuar për fundjavën? Ideja për t'u rikthyer në punë edhe këtë të hënë? Ne kemi ilaçin për sëmundjet tuaja: Ne i kemi dashur gjithmonë të dielat, libri i ri i Lydie Salvayre nga Editions du Seuil, në librari që nga e premtja, 1 mars.
Qesharak, i gëzueshëm, por jo më pak politik, teksti i shkrimtarit francez (Gouncourt 2014 për Pas Leur) nuk është një roman klasik me një histori dhe galerinë e tij të personazheve, por më tepër një ftesë për t'u çlodhur, për të shëtitur dhe për të bërë vetëm atë. ju lutemi në këtë ditë të shenjtë. “Çfarë budallenj janë ata që e shpërfillin këtë art”, thërret autorja në faqet e para të pamfletit të saj. Sepse e keni kuptuar, dembelizmi është një art. »
Nëse përtacia është dashur gjithmonë nga poetët dhe fëmijët, na thotë ajo, ajo është “as më shumë e as më pak se një filozofi” në të cilën të gjithë duhet të pajtohen. Virtytet e saj janë të shumta. Përtacia “në hakmarrjen ndaj marrëzisë na shpëton nga urthi”, ndërsa “dembelia në meditimin e fatkeqësisë na mbron prej saj”.
Lydie Salvayre bën shaka: “Përtacia e të qenit i keq na bën qenie tolerante. Do të ishte, sipas saj, "emri tjetër i mençurisë".
Ndërsa këto përkufizime mund t'ju bëjnë të buzëqeshni, ato në fakt synojnë të mbështesin idenë se duhet të përkëdhelim të dielat tona, kur pjesa tjetër e javës "puna e tepërt na lodh dhe na shkatërron", thotë shkrimtari. Duke u lutur në favor të një pushimi që ndërpritet çdo të hënë, romani i tij është një turp për ata që e vendosin punën si kriter përparimi, suksesi dhe autoriteti në shoqëri.
 
Mendimi i Lydie Salvayre për punën
 
“Është punë që na zbeh para kohe”, thotë disidenti. Përpara se të shtojmë disa faqe më vonë: “Me çfarë perversioni mendor e konsiderojnë shfrytëzimin e masave punëtore si përparim shoqëror? »
Objekt i zbutjes dhe kontrollit social masiv për Niçen, puna ka shumë pika të këqija, sipas zëdhënësit tonë, i cili citon gjumin e cunguar, mosvlerësimin e shefave, mungesën e vetëvlerësimit apo edhe ritmin rraskapitës dhe aksidentet. gjymtimet.
Asnjë nga këto nuk ju shqetëson? Lydie Salvayre na jep teorinë e saj në përfundimet e librit: “Nëse gumëzhitni në mëngjes rrugës për në punë, kjo ndodh sepse: 1. jeni milioner 2. merrni drogë 3. jeni një nga shtatë xhuxhët . »
Libri Ne i kemi dashur gjithmonë të dielat (pragu) nga Lydie Salvayre është i disponueshëm në librari që nga e premtja, 1 mars.
 
Shqipëroi Ismail Ismaili