Këshilla befasuese nga një neuropsikolog...

Këshilla befasuese nga një neuropsikolog...
KËSHILLA BEFASUESE NGA NJË NEUROPSIKOLOG PËR TË MËSUAR NGA GABIMET TONA
 
Cécilia Ouibrahim
 
Një zakon i keq, një ditëlindje e harruar, sjellje e papërshtatshme... Si mund t'i shndërrojmë bredhjet tona në “dyer zbulimi”? Një neuropsikolog jep këshilla kyçe që sfidojnë disa nga idetë tona të paramenduara.
"Ju gjithmonë mësoni nga gabimet tuaja." A mund të jetë kundërproduktive kjo mantra e famshme e zhvillimit personal që na fton të festojmë dështimet tona? Nëse disa preferojnë t'i mohojnë gabimet e tyre në vend që t'i njohin ato , të tjerët, përkundrazi, luftojnë të jenë tolerantë me veten e tyre.

Të kapur pas sigurive të tyre, ndonjëherë atyre u mungon aftësia dalluese kur përballen me realitetet e tyre. Dhe për arsye të mirë, në një shoqëri në kërkim të përsosmërisë, gabimi nuk ka gjithmonë vend. Kur dështojmë, priremi të kërkojmë kuptimin dhe, pavarësisht vetes, ndëshkojmë veten duke i thënë vetes se ishte "një mësim i mirë".Sipas neuropsikologes Brené Brown, të pyesësh vazhdimisht veten nuk është zgjidhja. “Zemra e qëndrueshmërisë mendore është dhembshuria për veten,” shpjegon ajo në podkastin e saj Unlocking Us . “Njerëzit e fortë mendërisht mbeten të fortë, sepse nuk i nënshtrohen lehtësisht turpit, vetëkritikës apo urrejtjes ndaj vetvetes.” Kjo hipotezë u konfirmua më vonë nga studiuesit në Universitetin e Stanfordit. Sipas këtij studimi amerikan , dhembshuria për veten është një alternativë efektive ndaj vetëkritikës. “Edhe pse termi “dhembshuri për veten” mund të tingëllojë si dobësi, në fakt është sekreti i elasticitetit, forcës përballë dështimit, aftësisë për të mësuar nga gabimet dhe për t'u rikthyer me më shumë entuziazëm,” theksojnë studiuesit. E intervistuar nga CNBC , neuropsikologia Judy Ho këshillon të praktikosh dhembshurinë për veten. 
 
NJË METODË ME 3 HAPA PËR TË PRAKTIKUAR DHEMBSHURINË PËR VETEN
 
Pyetni mendimet tuaja: Kur mendoni se sjellja juaj nuk është e sinkronizuar me atë që ndiheni, pyesni veten se cilat prova mbështesin emocionet tuaja negative dhe cilat prova e kundërshtojnë atë. Shkruani rezultatet tuaja në dy kolona dhe krahasoni ato. Shpesh, ka më shumë pro sesa kundër, nënvizon neuropsikologia. 

Përvetësoni qasjen "po.. por": Në vend që të fajësoni vazhdimisht veten për dështimin e projektit tuaj që nuk pati sukses, do të mund ta shihni gotën gjysmë plot! Prandaj, fikni zërin e vogël që ju keqtrajton dhe zgjidhni një fjalim më empatik: “Po, do të kisha dashur që projekti im të shihte dritën e ditës, por u kënaqa duke e realizuar atë.”
 
Etiketoni ndjenjat tuaja si një "mendim": Kur mendimet tuaja negative bëhen dërrmuese, mbani në mend se mendimet tuaja nuk janë gjithmonë objektive. "Kjo ndryshon marrëdhënien me mendimin sepse ju thoni: Unë thjesht kam një mendim dhe nuk duhet të jetë i vërtetë," shpjegon Judy Ho.

Përktheu dhe përgatiti Ismail Ismaili