Mosha kur ndihemi më të vetmuar (Përktheu dhe përgatiti Ismail Ismaili)

Mosha kur ndihemi më të vetmuar (Përktheu dhe përgatiti Ismail Ismaili)
JA MOSHA KUR NDIHEMI MË TË VETMUAR (DHE SI TA THYEJMË KËTË IZOLIM)
 
Nga Joanna Magot
 
Vetmia, e perceptuar shpesh si vetëm një moment trishtimi kalimtar, në fakt mund të bëhet një përvojë e përditshme dhe dërrmuese për disa. Ja kur në jetë është më e përhapur kjo ndjenjë dhe si ta trajtoni atë në mënyrë efektive.
Vetmia është një ndjenjë universale që të gjithë mund ta përjetojnë në periudha të ndryshme të jetës së tyre. Pavarësisht nëse është një ditë e vështirë në zyrë, një ndarje e dhimbshme ose një periudhë depresioni të përgjithshëm, kjo ndjenjë mund të duket e pashmangshme . Megjithatë, kur vetmia fillon për një kohë të gjatë, është thelbësore të identifikohen shkaqet e saj dhe të kërkohen zgjidhje të përshtatshme.
Sipas studimeve në Shtetet e Bashkuara dhe Mbretërinë e Bashkuar, një numër në rritje njerëzish kanë raportuar se ndihen shpesh të vetmuar , madje duke i bërë këto vende të caktojnë një " ministri të vetmisë ". Këto të dhëna sugjerojnë një tendencë alarmante, por edhe një mundësi për të kuptuar dhe për të ndërhyrë. Ekspertët pajtohen se edhe pse vetmia mund të prekë të gjithë , ka periudha kyçe të jetës kur kjo ndjenjë është veçanërisht e theksuar . Zbuloni me ne shenjat paralajmëruese për t'u kujdesur dhe çfarë të bëni në rast vetmie.

MOSHA KUR NDIHESH MË I VETMUAR
Vetmia manifestohet në mënyra të ndryshme, duke ndikuar emocionalisht, njohës dhe sjellje. Caroline Fenkel , terapiste dhe eksperte e shëndetit mendor të adoleshentëve, vëren se " në një nivel emocional, vetmia shkakton ndjenja trishtimi dhe ankthi, ndërsa në një nivel njohës, shtrembëron të menduarit tonë ". Në sjellje, shpesh çon në tërheqje sociale, prish gjumin dhe mund të çojë në ndryshime në oreks . Njohja e këtyre shenjave është hapi i parë drejt ndërhyrjes.
Edhe pse mund të prekë individë në çdo moshë, ka periudha specifike të jetës kur rreziku është më i lartë. Njerëzit mbi 60 vjeç janë veçanërisht të prekshëm ndaj izolimit për shkak të faktorëve të tillë si pensioni, humbja e të dashurve, problemet shëndetësore dhe ndryshimet në ndërveprimet sociale. Studime të tilla si ai i Fondacionit AARP shpjegojnë se " më shumë se një e treta e të rriturve ndihen të vetmuar ". Për më tepër, të rinjtë, midis 16 dhe 24 vjeç , përjetojnë gjithashtu periudha të rritjes së vetmisë, shpesh të përkeqësuara nga tranzicionet e mëdha të jetës dhe ndikimi i rrjeteve sociale .

KËSHILLA PRAKTIKE PËR TË REDUKTUAR VETMINË
Kur përballemi me vetminë, mund të vendosen disa strategji për të forcuar lidhjet sociale dhe për të përmirësuar mirëqenien e përgjithshme. Eksperti i sjelljes, Bronwyn Keefe sugjeron se mbajtja e kontakteve të rregullta me familjen dhe miqtë është thelbësore, veçanërisht për ata që jetojnë vetëm. Kujdesi për kafshët shtëpiake ose bimët gjithashtu mund të sjellë kuptim dhe kënaqësi. Aktiviteti fizik, ngrënia e një diete të shëndetshme, gjumi i mjaftueshëm dhe përfshirja në aktivitete njohëse si enigmat ose leximi janë mënyra efektive për të luftuar vetminë. Po kështu, praktikimi i metodave qetësuese , si frymëmarrja e thellë, meditimi ose lutja, do t'ju ndihmojë të reduktoni stresin dhe të qetësoni mendjen tuaj.
Nëse pavarësisht gjithë këtyre përpjekjeve, vetmia vazhdon, mund të jetë e nevojshme të konsultoheni me një profesionist . “ Terapistët dhe grupet mbështetëse ofrojnë një hapësirë ​​për të ndarë dhe kuptuar përvojat tuaja ”, thotë Dr. Caroline Fenke l. Me mjetet dhe mbështetjen e duhur, është e mundur të menaxhoni vetminë dhe të minimizoni efektet e saj në jetën e përditshme.

 

Përktheu dhe përgatiti Ismail Ismaili