Ismail Ismaili - ÇFARË ËSHTË PARALIZA E GJUMIT?

Ismail Ismaili - ÇFARË ËSHTË PARALIZA E GJUMIT?
ÇFARË ËSHTË PARALIZA E GJUMIT?
 
Gjatë paralizës së gjumit, mendja është e zgjuar. por trupi i palëvizshëm. Edhe pse është e frikshme, kjo parasomni është e padëmshme.

A mund ta imagjinoni të zgjoheni gjatë natës dhe të ndiheni të paralizuar? 
Trupi juaj është i qetë, ju ndjeni presion në gjoks dhe më e keqja nga të gjitha: ndjeni një kërcënim të afërt, sikur dikush po ju ndjek... Ky nuk është komploti i një filmi horror të Netflix. Është paraliza e gjumit, një nga parasomnitë më të zakonshme.
Duhet të dini se qeniet njerëzore e përjetojnë atë të paktën një herë në jetën e tyre. 
Pa paraqitur një problem të madh. Megjithatë, disa njerëz vuajnë nga ky fenomen në mënyrë të përsëritur. Nëse ky është rasti juaj, dijeni se ka mënyra për të reduktuar këto episode. Më poshtë ju japim të gjithë çelësat.
"Shelby Harrys (Udhëzuesi i grave për të kapërcyer pagjumësinë, 2019)"
“Tmerret e natës shfaqen gjatë gjumit të thellë dhe janë më të shpeshta tek fëmijët, siç janë edhe ankthet. Por ajo që ndodh me këto dukuri është si ndezja e një imazhi ose diçka që ndodh në tru. E vërteta është se ne nuk i kuptojmë të gjithë mekanizmat e tij”
 
Çfarë është paraliza e gjumit?
Paraliza e gjumit është një parasomni e lidhur me fazën REM . Kjo zakonisht ndodh në momente kalimtare midis gjumit dhe zgjimit, si para se të bini në gjumë ose sapo zgjoheni. Ajo që ndodh, thënë thjesht, është se mendja zgjohet, por trupi jo.
Megjithatë, nëse e keni përjetuar ndonjëherë, e dini se gjithmonë shoqërohet me shqetësime të mëdha emocionale. Për këtë arsye, është e zakonshme të përshkruhen përvoja të tilla si të tmerrshme dhe shqetësuese.
Puna e botuar në International Journal of Applied & Basic Medical Research tregon se rreth 8% vuajnë nga kjo shpesh. Për më tepër, ne e dimë se kjo ndodh si tek individët e shëndetshëm ashtu edhe tek ata që tashmë kanë një çrregullim mendor. Si manifestohet kjo?
 
Karakteristikat e kësaj parasomnie
Nëse po pyesni se çfarë është paraliza e gjumit, është një term modern që përshkruan një fenomen shekuj më parë të lidhur me të mbinatyrshmen. Ai ishte i lidhur me inkubi , krijesa keqdashëse që sulmonin viktimat e tyre ndërsa flinin. Aktualisht, ajo përkufizohet si një parasomni që rezulton nga një mbivendosje jofunksionale e fazave REM. Le të shohim se nga çfarë përbëhet kjo:
Pamundësia për të lëvizur.  Gjatë gjumit REM, shumica e muskujve të trupit janë të paralizuar. Megjithatë, kur shfaqet ky çrregullim, mendja zgjohet, por trupi mbetet i palëvizshëm sikur ende fle.
ndërgjegjësimi.  Edhe pse trupi është i paralizuar, ju jeni shumë të vetëdijshëm për rrethinën tuaj dhe atë që po ndodh. Kjo do të thotë që ju mund të shihni, dëgjoni dhe ndjeni atë që po ndodh rreth jush.
Halucinacionet. Kjo parasomni manifestohet përmes halucinacioneve hipnagogjike dhe përvojave të gjalla shqisore. Sipas Gazetës Amerikane të Psychiatry Residents Journal , imazhi më i zakonshëm është ndjenja sikur ndërhyrës të këqij po ju ndjekin. Është gjithashtu e zakonshme të ndjeni ndjenjën klasike të mbytjes ose presionit në gjoks.
Ankthi dhe tmerri.  Edhe pse nuk zgjat më shumë se disa minuta, gjithçka e përmendur e bën këtë çrregullim të gjumit një përvojë të tmerrshme dhe shqetësuese. Në përgjithësi, ne jetojmë me një ndjenjë të madhe vulnerabiliteti, ankthi dhe frike. Nëse kjo ju ka ndodhur ndonjëherë, është e vështirë ta harroni.
 
Cilat janë shkaqet e këtij fenomeni?
Siç thekson Sleep Medicine Reviews , megjithëse shkaqet janë të panjohura disa faktorë rreziku rrisin shfaqjen e tij. Ne i shpjegojmë ato.
Kushtet psikologjike. Ajo që ky hulumtim arriti të zbulojë është se shfaqet më shumë tek njerëzit që vuajnë nga çrregullimi i stresit post-traumatik. Kjo është diçka që do të duhet të analizohet shumë më tepër, por të dhënat janë domethënëse.
Zakonet e parregullta të gjumit.  Nëse punoni me turne me turne dhe akumuloni mungesë gjumi , rrisni rrezikun e përjetimit të këtij fenomeni. Shkaktësi është rregullimi i dobët i ritmit gjumë-zgjim dhe një ndryshim i fazës REM.
Stresi emocional.  Prania e kësaj parasomnie shfaqet veçanërisht në periudhat e tensionit të lartë. Stresi është i lidhur me shfaqjen e maktheve të gjalla të cilat shpesh mund t'ju zgjojnë papritur dhe pjesërisht.
Çrregullime të tjera të gjumit.  Shkaqet e paralizës së gjumit përfshijnë narkolepsinë dhe apnenë. Këto kushte rrisin gjasat për të vuajtur prej tij.
Faktorët gjenetikë.  Është e zakonshme që ka një predispozitë gjenetike për këto lloj kushtesh. Nëse anëtarët e familjes suaj kanë vuajtur nga kjo lloj paralize gjatë gjumit, ju mund të jeni në rrezik më të lartë.
Kombinimi i disa faktorëve.  Siç përshkruhet në revistën BMC Psychiatry , kjo parasomni shfaqet shpesh tek studentët që vuajnë nga ankthi, trauma ose stresi që konsumojnë substanca psikoaktive ( kafeinë , alkool, nikotinë). Dhe që vuajnë edhe nga higjiena e dobët e gjumit. Pra, ka një mbivendosje të variablave të ndryshëm.
 
Çfarë duhet të bëj nëse kam paralizë gjumi?
Para së gjithash, kur trajtoni paralizën e gjumit, duhet të dini shkaqet. Nëse vuani nga apnea për shembull, është e nevojshme ta trajtoni atë. Nëse jeni duke kaluar një periudhë ankthi dhe shqetësimi, ofrimi i mjeteve për të reduktuar këtë ankth është një përparësi. Le të shohim më poshtë mekanizmat e ndryshëm të qasjes.
 
Përmirësoni cilësinë e pushimit
Është e rëndësishme të sigurohet sasia dhe cilësia e gjumit . Mundohuni të merrni orët që ju nevojiten dhe praktikoni higjenën e duhur të gjumit. Për ta bërë këtë, shmangni substancat stimuluese, përdorimin e pajisjeve elektronike para se të shkoni në shtrat dhe mbi të gjitha respektoni oraret e rregullta të jetës.
Nga ana tjetër, mbajtja e një regjistrimi të modeleve të gjumit dhe episodeve të paralizës mund t'ju ndihmojë të identifikoni shkaktarët e mundshëm. Kjo do të jetë e dobishme për ju kur të konsultoheni me një specialist në këtë fushë.
 
Ulni stresin dhe ankthin
Praktikimi i teknikave të menaxhimit të stresit , të tilla si ndërgjegjja , joga, sportet ose relaksimi progresiv i muskujve, do t'ju ndihmojë të zvogëloni shpeshtësinë e këtyre episodeve. Kërkoni ndihmë profesionale nëse keni nevojë. Mundohuni të kontrolloni më mirë emocionet dhe mendimet tuaja.
 
Kuptoni këtë parasomni
Sigurimi i informacionit për këtë çrregullim është thelbësor për të normalizuar simptomat e tij. Të kuptuarit se ndjesitë e çuditshme trupore që vini re janë tipike për gjumin REM mund t'ju qetësojë. Interpretimi i përvojës nga një këndvështrim logjik ndihmon në uljen e ndjenjës së kërcënimit.
 
Terapia psikologjike
Ka terapistë të specializuar në çrregullimet e gjumit që ofrojnë terapi konjitive të sjelljes . Kjo mund të përfshijë gjithçka, nga edukimi për vetë fenomenin, reduktimi i frikës dhe ankthit të lidhur me të, deri te zhvillimi i teknikave të relaksimit.
Qëndroni të qetë dhe mbani mend se…
Më në fund, udhëzimi më i rekomanduar është të përpiqeni të qëndroni të qetë dhe të mbani mend se episodi zgjat vetëm disa minuta dhe se do të përfundojë. Nëse jeni të trajnuar në teknikat e relaksimit, këto mund të jenë të dobishme gjatë episodeve. Relaksimi do t'ju ndihmojë të pushoni dhe madje të transformoni ndjenjat e paralizës në ndjesi pozitive.
Ju gjithashtu mund të provoni të përqendroni vëmendjen tuaj në lëvizjen e një pjese të vogël të trupit tuaj. Për shembull gishtat tuaj. Në këtë mënyrë do ta keni më të lehtë të “zgjoni” trupin dhe do të reduktoni kohëzgjatjen e episodit të paralizës.
 
Paraliza e gjumit: fenomeni më i frikshëm i natës
Në të vërtetë, paraliza e gjumit mund të jetë e frikshme. Por mbani mend se mund të trajtohet dhe rrallë paraqet rrezik për shëndetin tuaj. Nëse vuani shpesh nga ajo, kërkoni këshilla nga një mjek ose një specialist i çrregullimeve të gjumit. Gjëja më e rëndësishme është të njihni shkaqet dhe të përcaktoni një strategji qasjeje.
Së fundi, në shumë raste, kjo përvojë është një simptomë e një periudhe stresi më të madh ose ankth specifik. Sigurisht, sapo këto ditë më të pafavorshme të zhduken dhe të gjeni një pushim të qetë dhe të thellë, fenomeni do të zhduket. Edhe pse nuk ndihet aspak mirë, është e habitshme të dini se pothuajse gjysma prej nesh do ta vuajnë atë në një moment.