Pavdekësia brenda mundësive: (Shqipëroi Ismail Ismaili)

Pavdekësia brenda mundësive: (Shqipëroi Ismail Ismaili)
PAVDEKËSIA BRENDA MUNDËSIVE:
A DO TË JETOJMË SË SHPEJTI DERI NË 1000 VJET?
 
Puna e një farë Raymond Kurzweil, një inxhinier dhe futurolog amerikan, e sjell këtë perspektivë të përditësuar.
 
 
Ndër fantazitë stërgjyshore që kanë përhumbur qytetërimet për shekuj me radhë, asnjëra nuk është aq marramendëse sa ajo e pavdekësisë njerëzore, madje rivale me atë të kërkimit të origjinës sonë . Njeriu i pavdekshëm, një koncept që më në fund mund të realizohej falë përparimeve të jashtëzakonshme teknologjike të epokës sonë.

Raymond Kurzweil, autor dhe drejtor i inxhinierisë që nga viti 2012 në Google, në librin e tij të fundit The Singularity is Nearer një teori më shumë se guximtare: nanorobotët mund të jenë çelësi për ndalimin e procesit të plakjes njerëzore , duke na lejuar të arrijmë jetëgjatësi mijëvjeçare.
 
NANOROBOTËT: KUJDESTARËT E RINISË SONË?
Kurzweil, si në librin e tij ashtu edhe në një botim në Wired , postulon se simbioza midis nanoteknologjisë dhe inteligjencës artificiale mban sekretin e kësaj jetëgjatësie. Plakja e njeriut qëndron në akumulimin gradual të gabimeve në qeliza sa herë që ato ndahen. Nëse terapitë aktuale kundër plakjes synojnë të zbusin këto gabime për të optimizuar rigjenerimin trupor, Kurzweil synon të "  kurojë vetë plakjen  ", një qëllim që ai e konsideron të arritshëm falë përparimeve nanoteknologjike .
Në vizionin e tij, ai parashikon implantimin e disa qindra miliardë nanorobotëve në çdo trup njerëzor , të cilët do të punonin pa u lodhur për të riparuar dhe përmirësuar organet që dështojnë. Edhe pse këto parashikime mund të duken fantastike, Kurzweil mbetet i bindur se këto automate të vogla mjekësore së shpejti do të na lejojnë të kapërcejmë kufijtë aktualë biologjikë.
 
NJË VIZION FUTURIST I KONTESTUAR
Natyrisht, kjo perspektivë e një jete shumëmijëvjeçare falë nanorobotëve ngre pjesën e saj të pyetjeve dhe polemikave. Implikimet etike dhe shoqërore të një pavdekësie të tillë janë jo proporcionale . Mund të shqetësohemi për ndikimin e rritjes së jetëgjatësisë në demografinë globale, burimet natyrore dhe strukturat sociale. Ne gjithashtu mund të vëmë në dyshim pranueshmërinë e kësaj teknologjie. Duke pritur qindra miliarda robotë në trupin e tij.
 
Ç'KUPTIM KA?
Me gjithë përparimin verbues në inteligjencën artificiale, ne jemi plotësisht të drejtë për të vënë në dyshim fizibilitetin dhe dobinë e një projekti të tillë. Vdekja është një pjesë integrale e përvojës njerëzore, heqja dorë nga ajo mund, për disa, të jetë makth. Realitet apo fantazi inxhinierike? Mos harroni se Kurzweil gjithashtu merr pjesë në Bordin Këshillimor të Shkencës së Ushtrisë, një komitet federal amerikan ku ai këshillon ushtrinë në fushat e nanoteknologjisë. Ky i fundit duket i bindur se janë një kurë për të gjitha sëmundjet, madje edhe për ndryshimet klimatike.
-Raymond Kurzweil ka shkruar një libër të ri: Singulariteti është më afër.
-Ai parashtron këndvështrimin e tij, duke siguruar që nanoteknologjitë do të jenë një kurë për plakjen e njeriut.
-Vizioni i tij ngre domosdoshmërisht polemika etike dhe shoqërore.

Shqipëroi Ismail Ismaili