Intervistë me artistin e mirënjohur poliglot dhe shumëplanësh Rasim Maslić

Intervistë me artistin e mirënjohur poliglot dhe shumëplanësh Rasim Maslić
                          - INTERVISTA -
 
A. Kosta: Do të donim t'ju njihnim me lexuesit. Prezantohuni me to... 
Rasim Maslić: Përshëndetje të gjithë popullit shqiptar dhe lexuesve e artdashësve kudo që ndodhen. Jam Rasim Maslic, artist shumëplanësh i pasionuar me pikturën, shkrimin dhe shprehjen krijuese në përgjithësi. 
 
A. Kosta: Cili ka qenë kontakti juaj i parë me artin dhe shkrimin? 
Rasim Maslić:  Që nga fëmijëria ime, kam pasur një tërheqje të veçantë ndaj artit dhe shkrimit. Më kujtohet fare mirë momenti kur mora ndër duar furçën e parë dhe librin tim të parë, duke ndjerë një lidhje të menjëhershme me të dy zhanret. 
 
A. Kosta: Cili është emri i librit, projektit apo ngjarjes suaj më të njohur publikisht? 
Rasim Maslić:  Libri im më i njohur është "Ida y vuelta & Vajtje - ardhje", libri i parë i një trilogjie të projektuar, shkruar dhe botuar në spanjisht e cila duhet të jetë autobiografia ime më e sinqertë që mund të jetë, pasi jam përpjekur dhe vazhdoj të përpiqem të merrem jo vetëm me gjërat pozitive në jetë, por edhe me traumat që janë shtuar gjatë udhëtimeve të mia nëpër botë. Me kalimin e kohës, zbulova se trilogjia nuk do të mjaftonte për të përshkruar të gjithë jetën time. 
 
A. Kosta: Keni fituar ndonjë çmim, çertifikata, nderime, apo arritje të tjera që dëshironi të ndani me lexuesit? 
Rasim Maslić:  Po, me kalimin e viteve kam pasur nderin të marr çmime dhe vlerësime të panumërta për punën time artistike. Megjithatë, preferoj të mos i përmend individualisht pasi secili prej tyre ka pasur shumë rëndësi për mua. Në letërsi përsëritet e njëjta gjë: pas botimit të parë të shitur në vendet spanjishtfolëse, vendosa të mos botoj botime të mëtejshme, edhe pse ka përkthime në gjuhë të tjera në dispozicion. Pavarësisht komplimenteve që kam marrë, ende nuk jam plotësisht i kënaqur me punën time, kështu që vazhdoj të punoj si në librat tashmë të botuar, ashtu edhe në ato të ardhshme të autobiografisë sime. 
 
A. Kosta: Cilat janë hobet tuaja? 
Rasim Maslić:  Përveç punës sime artistike dhe letrare, jam i apasionuar pas shkencave të ndryshme, veçanërisht mjekësisë popullore. 
 
A. Kosta: Cila është gjëja më pozitive në lidhje me sukseset tuaja? 
Rasim Maslić:  Arritja më e madhe në jetën time ka qenë dhe vazhdon të jetë aftësia ime për të zhvilluar marrëdhënie të jashtëzakonshme njerëzore që shtrihen në të gjitha kulturat anembanë botës. Gjëja më shpërblyese në lidhje me sukseset e mia është të jem në gjendje të ndaj vizionin dhe krijimtarinë time me botën, duke frymëzuar dhe lënë një gjurmë pozitive në jetën e të tjerëve nëpërmjet punës sime.
 
A. Kosta: Ku mund t'ju gjejnë lexuesit dhe artdashësit me librat, pikturat, faqet e internetit, blogjet, apo çdo gjë që paraqet punën tuaj? 
Rasim Maslić:  Në vend që të paraqitem online, preferoj t'ia përkushtoj kohën punës sime artistike.
Prezenca ime më konstante mund të gjendet në profilin tim në Facebook: 

 

A. Kosta: Cili është mesazhi kryesor që dëshironi të komunikoni nëpërmjet artit apo shkrimit tuaj? 
Rasim Maslić:  Mesazhi kryesor që përpiqem të komunikoj nëpërmjet artit dhe shkrimit tim është ai i bukurisë dhe unitetit në ndryshueshmërinë e përgjithshme. Dua t'i frymëzoj të tjerët që të festojnë dallimet kulturore dhe të kërkojnë lidhjen njerëzore nëpërmjet artit dhe krijimtarisë. 
 
A. Kosta: Cila ishte sfida juaj më e madhe në karrierën tuaj artistike apo letrare dhe si e kapërcyet atë?
Rasim Maslić:  Sfida ime më e madhe ishte kapërcimi i autokritikës dhe ai i vetë-dyshimit, duke mësuar të përqafoj vetveten time dhe të besoj në potencialin tim krijues. Nëpërmjet praktikës së vazhdueshme dhe vetëbesimit, arrita ta kapërceja këtë sfidë dhe të rritesha profesionalisht si artist po ashtu edhe si shkrimtar. 
 
A. Kosta: A mund të na tregoni për një përvojë domethënëse apo një moment që ju frymëzoi në karrierën tuaj artistike apo letrare? 
Rasim Maslić:  Ndër përvojat domethënëse, një nga momentet më të rëndësishme ishte gjatë kalimit tim në këmbë në shkretëtirën e Saharasë nga Tunizia, përmes Algjerisë deri në Marok, i cili zgjati mbi 4 muaj. Kjo aventurë më ka bërë të ballafaqohem me veten, natyrën dhe një vizion të universit që mund të përjetohet vetëm në shkretëtirë; kjo ka frymëzuar dhe vazhdon të ndikojë ende shumë në veprat e mia të artit dhe shkrimeve. 
 
A. Kosta: Si do ta përshkruanit stilin e tuaj të artit apo të shkrimit? 
 
Rasim Maslić:  Stili im i artit karakterizohet nga një kombinim i ngjyrave vibruese dhe modeleve të ndërlikuara, të frymëzuara nga tradita e pasur orientale. Në shkrim, preferoj një stil narrativ përshkrues dhe poetik, i cili kap thelbin e emocioneve dhe të përvojave njerëzore. 
 
A. Kosta: Cili është procesi juaj krijues kur krijoni vepra arti apo shkruani? 
 
Rasim Maslić:  Procesi im krijues ushqehet vazhdimisht nga frymëzime që nuk njohin ndalesë. Për një kohë të gjatë, jeta ime ka qenë e përqendruar vetëm në krijimin dhe shplodhjen. Përvojat e shumta që kam pasur më kanë bërë të mos e dëgjoj mungesën e asaj çka shumica e qenieve njerëzore e konsiderojnë të rëndësishme. 

A. Kosta: Keni ndonjë artist apo shkrimtar që e admironi veçanërisht apo që ka ndikuar në artin tuaj? 
 
Rasim Maslić:  Jam ndikuar nga artistë dhe shkrimtarë të ndryshëm të mëdhenj në histori, të cilët kanë eksperimentuar me forma të reja të shprehjes dhe kanë trajtuar temat universale me thellësi dhe ndjeshmëri. Por megjithatë, nuk jam ndalur asnjëherë në një stil specifik, por jam përpjekur gjithmonë të marr frymëzim nga burime të shumta. 
 
A. Kosta: Çfarë këshillash do t'i jepnit kujtdo që dëshiron të ndjekë një karrierë në botën e artit apo të shkrimit? 
 
Rasim Maslić:  Këshilla ime kryesore është që një artist apo shkrimtar të ndjekë gjithmonë pasionin e tij dhe të ngulmojë pavarësisht sfidave. Është gjithashtu e rëndësishme të jemi mjaft të çiltër në përthithjen e dijes dhe në rritjen e vazhdueshme, duke eksperimentuar me teknika të reja dhe qasje krijuese. 
 
A. Kosta: A ka ndonjë gjë tjetër që do të donit të ndanit me lexuesit apo të theksonit? 
 
Rasim Maslić:  Dua të theksoj rëndësinë e kultivimit të krijimtarisë dhe gjetjes së mënyrave unike për t'u shprehur. Arti dhe shkrimi kanë fuqinë të frymëzojnë, lidhin dhe transformojnë jetën tonë në mënyra të thella dhe domethënëse. 
 
A. Kosta: Cilat janë burimet tuaja kryesore të frymëzimit për veprën tuaj artistike apo letrare? 
 
Rasim Maslić:  Burimet e mia kryesore të frymëzimit përfshijnë natyrën, shpirtin, kulturën dhe përvojat njerëzore. Vazhdimisht unë gjej frymëzim në çdo gjë që më rrethon, që nga gëzimet e vogla të përditshme e deri te pyetjet e mëdha ekzistuese dhe të rëndësishme. 
 
A. Kosta: Cili është kuptimi apo tema kryesore që gjendet në veprat tuaja të artit ose në shkrimet tuaja? 
 
Rasim Maslić:  Tema kryesore dhe këmbëngulëse në veprat e mia është ajo e kërkimit të domethënies dhe lidhjes njerëzore. Gjithashtu, eksploroj marrëdhëniet midis individit dhe botës që i rrethon, si dhe kërkimin e ekuilibrit dhe harmonisë. 
 
A. Kosta: Cili është roli i artit dhe shkrimit në shoqërinë e sotme, sipas mendimit tuaj? 
 
Rasim Maslić:  Besoj se arti dhe shkrimi janë thelbësorë për shoqërinë e sotme, pasi na lejojnë të eksplorojmë njerëzimin tonë, të lidhemi me të tjerët dhe të shprehim idetë dhe emocionet tona në mënyra kuptimplote. 
 
A. Kosta: Si i zgjidhni projektet tuaja artistike apo letrare? Cilat janë kriteret që drejtojnë vendimet tuaja? 
 
Rasim Maslić:  Unë zgjedh projektet e mia artistike dhe letrare bazuar në pasionin dhe frymëzimin tim të momentit. Përpiqem të krijoj vepra që tingëllojnë me mua njëkohësisht dhe personalisht dhe që mund të përcjellin një mesazh domethënës për audiencën. 
 
A. Kosta: Keni përjetuar ndonjëherë transformim personal nëpërmjet veprës suaj artistike apo letrare? Në ç'mënyrë? 
 
Rasim Maslić:  Po, vepra ime artistike dhe letrare më ka ndihmuar të rritem dhe të evoluoj si individ, duke më lejuar të eksploroj emocionet e mia dhe të reflektoj mbi kuptimin e jetës në mënyra të thella dhe me shumë kuptim. 
 
A. Kosta: Si i përballoni kritikat apo reagimet negative rreth punës suaj? 
 
Rasim Maslić:  Prej kohësh tashmë, nuk kam lexuar kritika negative për punën time, por në të kaluarën ka pasur disa dhe këto më kanë dhënë mundësinë të rritem dhe të mësoj. 
 
A. Kosta: Cila është marrëdhënia midis identitetit tuaj personal dhe shprehjes suaj artistike apo letrare? 
 
Rasim Maslić:  Identiteti im personal dhe shprehja ime artistike apo letrare janë thellësisht të ndërlidhura. Puna ime pasqyron përvojat e jetës, emocionet dhe pikëpamjen e botës, duke më lejuar të shpreh se kush jam në mënyra unike dhe domethënëse. 
 
A. Kosta: Cilat janë ambiciet tuaja të ardhshme në fushën e artit, të shkrimit apo të diçkaje tjetër? 
 
Rasim Maslić:  Të vazhdoj të shkruaj mbi autobiografinë time.
Të thelloj rolin tim si kritik i artit dhe i letërsisë, duke kontribuar në debatin kulturor dhe duke ofruar analiza dhe vlerësime kuptimplota mbi veprat dhe lëvizjet bashkëkohore artistike dhe letrare.
- Të prezantoj koleksionin tim të parë të modës, duke e bërë atë të arritshëm nëpërmjet fatevene online dhe eventeve speciale, me qëllim ndarjen e vizionit tim unik të estetikës dhe kreativitetit me një audiencë më të gjerë. 
- Dëshiroj të vazhdoj të ndaj artin tim me botën, duke marrë pjesë në ekspozita, ngjarje kulturore dhe bashkëpunime artistike që mund të përhapin punën time dhe të frymëzojnë të tjerët. 
- Të jap kontributin tim në kërkimin dhe shpërndarjen e njohurive në fushën e mjekësisë popullore, duke shkruar libra dhe artikuj që mund të ndihmojnë ata që vuajnë nga sëmundje të rënda që konsiderohen të pashërueshme, duke ofruar perspektiva të reja dhe zgjidhje. 
- Të krijoj fondacionin tim dhe një muze kushtuar artit, i cili do të mbetet si trashëgimi për njerëzimin dhe brezat e ardhshëm, duke ofruar një vend frymëzimi dhe reflektimi mbi bukurinë dhe kuptimin e artit dhe krijimtarisë.
 
A. Kosta: Faleminderit për intervistën dhe për kohën tuaj të çmuar. Ju uroj shumë suksese në udhëtimin tuaj të pasur multi-artistik.
Rasim Maslić:  Faleminderit juve Angela si dhe të gjithë lexuesve dhe artdashësve shqiptarë kudo që ndodhen.
..............................................................

 

Intervistoi: Angela Kosta Akademike, Drejtore e revistës fizike MIRIADE, gazetare shkrimtare, poete, eseiste, redaktore, kritike letrare, botuese, promovuese