Chantal Guy - METODA BAYARD (shqipëroi Ismail Ismaili)

Chantal Guy - METODA BAYARD (shqipëroi Ismail Ismaili)
METODA BAYARD
Nga Chantal Guy
 
Për më shumë se 30 vjet, Pierre Bayard ka botuar libra me rregullsinë e një metronomi që formojnë një vepër koherente dhe të paklasifikueshme, jo shumë larg për t'u bërë kult midis lexuesve të tij besnikë. Atij i kushtohet një pjesë e bibliotekës sime, ku titujt e tij të cilët shfaqen në botimet shumë serioze Éditions de Minuit janë rreshtuar mirë. Ndërsa ai ishte në Quebec këtë javë për një konferencë në Universitetin e Montrealit, më në fund arrita të takoj këtë autor të cilin e lexoj prej kohësh, gjithashtu një psikoanalist dhe profesor i letërsisë në Universitetin e Parisit-VIII. I solla librat e mi të preferuar për nënshkrime, si një grup.
 
Ishte kënaqësi që takova Pierre Bayard, i cili nuk mund të shterojë kënaqësinë time të leximit me çdo botim të tij, të cilin e marr si dhuratë. Librat e tij janë gjithmonë premtimi i një loje letrare unike në llojin e vet, pasi ai ka shpikur disi kamaren e tij, atë të fiksionit teorik dhe kritikës ndërhyrëse. Nuk duhet të na bëjnë përshtypje këto përkufizime, sepse vepra e tij me degëzimet e shumta është xhiruar me humor dhe i drejtohet vërtet të gjithë kureshtarëve. “Nuk ka kompliment më të madh për një shkrimtar sesa të dëgjojë se ai është unik”, thotë ai. Në të vërtetë, humori është krejtësisht thelbësor për atë që bëj, por jo të gjithë e shohin atë. Unë jam ndoshta një nga autorët e rrallë në shkencat humane që vazhdimisht pyes veten se si ta bëj lexuesin të qeshë apo të buzëqeshë. »
Si shumë njerëz, unë zbulova Bayard-in në vitin 2007 me Si të flasim për librat që nuk i kemi lexuar?, e cila duhet të ketë zhgënjyer ata që shpresonin të gjenin një udhërrëfyes mbijetese të kësaj bote atje, ndërsa të tjerët sinqerisht qeshën me ashpërsinë maniake të autorit ndaj një dukje subjekt absurd. Me kalimin e kohës, Pierre Bayard ka krijuar një personazh-narrator që shprehet si një teoricien shumë serioz, por ai dëshiron të bëjë të qartë se është gjithashtu një person paranojak që na tërheq në delirin e tij.
"Kjo është ajo që është interesante për iluzionet paranojake në krahasim me iluzionet skizofrenike," shpjegon ai. Nëse flisni me një skizofren, mund të shihni se gjërat shkojnë në të gjitha drejtimet. Por nëse flisni me një person paranojak, së pari duhet të kuptoni se ai është paranojak. Është një fjalim shumë i organizuar, që është fjalim i teoricienëve konspirativ. Ajo që përpiqem të bëj është të mbaj një fjalim jashtëzakonisht të organizuar, por ende me të meta. Për ta vënë në rrafshin letrar, sepse përtej studimit të çmendurisë, është marrëdhënia jonë me botën që unë përshkruaj. Paragjykimet tona njohëse. »
Dhe kjo është magjepsja e këtyre leximeve, sepse unë përfundoj gjithmonë duke iu përmbajtur tezave të këtij tregimtari, ashtu siç i përmbahem historisë së një romani. Bayard nuk shkruan ese, por trillime në formën e investigimeve shpesh të largëta, ku mbretërojnë paqartësia dhe paradokset.
“J’ai écrit un livre sur Proust qui commence en disant que Proust est trop long, et le narrateur suggère d’enlever les digressions. C’est absurde, mais c’est vrai aussi.”
Pierre Bayard
Pierre Bayard më thotë se vazhdimisht ka disa dosje në zhvillim, se i duhen vite për të ndërtuar librat e tij, se ka gjithmonë një titull përpara se të shkruajë, se vepra e tij është një pemë e ndarë në shtatë degë me nënkategori dhe se dorëshkrimet e tij janë pothuajse gjithmonë. 186 faqe të gjata. Pse 186? " Pse jo ? ”, përgjigjet ai që gjithashtu beson se trilogjitë e tij nuk duhet të kufizohen në tre tituj. "Çdo libër u bindet kufizimeve të rrepta për sa i përket numrit të faqeve dhe organizimit," shpjegon ai. Unë kaloj kohën time duke e bërë jetën time të pamundur. Ky është një pikëpamje frojdiane e botës. Karakteristikë e subjektit njerëzor është që t'ia pamundësojë jetën vetes dhe, për fat të keq, t'ua bëjë të pamundur jetën të tjerëve shumë shpesh. Unë vetëm fajësoj veten. »
Ajo që fton aventurë në librat e Bayard-it është rruga paksa e përdredhur, por shumë logjike, intelektuale e rrëfimit të tij, i cili sipas tij “tymoi tapetin”. Ne duam të dimë se si do të na bindë për tezën e tij dhe e gjithë sfida e Bayard-it, kur ai ka gjetur fajtorin e tij, është ta vërtetojë atë. Titulli i tij më i fundit, Hitchcock Was Wrong, ofron një kundër-hetim rreth filmit Rear Window, në të cilin ai demonstron se krimi që ne të gjithë e dimë nuk është ai që mendojmë. Ai përshkoi shtigje të pashkelura me Si të përmirësohen veprat e dështuara? ose Si të flasim për vende ku nuk kemi qenë?, zbuloi se shkrimtarët e së kaluarës janë tërhequr me kënaqësi në të ardhmen me plagjiaturë parashikuese, analizoi veprën e autorit të famshëm rus të Lufta dhe Paqja dhe Vëllezërit Karamazov në enigmën e L Tolstojevskit dhe madje eksploroi universet paralele duke pyetur Po sikur veprat të ndryshonin autor? ose Po sikur Beatles të mos kishin lindur?
Nuk do t'ju tregoj orët e kënaqësisë që kam kaluar atje ndër vite. Përveç kësaj, duke qenë se Bayard është shumë adhurues i zhanreve të detektivëve dhe fantashkencës, dhe i shqetësuar për lexuesit e tij, ai gjithmonë shton pezullim në shkrimet e tij. Por kush është audienca e tij? “Ka qenë shumë e qartë që në fillim, nuk janë akademikët, edhe nëse më lexojnë. Është publiku i apasionuar pas kulturës, ai i ekspozitave, i koncerteve. Kjo është arsyeja pse unë eliminoj termat e zhargonit akademik në shkrimin tim. Unë flas me fqinjin tim, me dentistin tim, me entuziastin e Balzakut. »
Sapo kam kthyer një teze në Bayard, e cila viziton muzetë, dhe ajo dëshiron t'i marrë hua të gjitha nga unë. "Është një vepër që më shpëton në shumë mënyra, ajo shpaloset vetë," pranon ai. Që nga momenti kur pranon të futësh humorin dhe çmendurinë në shkencat njerëzore, i hapesh vetes shumë çështje të reja që nuk ekzistonin deri atëherë dhe që askush nuk i ka studiuar seriozisht. Kam kënaqësi të madhe t'i zbuloj. Dhe keni të drejtë që puna ime është konsistente, sepse duhet t'i rekomandoni lexuesit tuaj të blejnë të gjithë librat e mi. Të blesh vetëm një nuk ka kuptim. »
 
Shqipëroi Ismail Ismaili