Çfarë është gaslighting?... (Përgatiti Ismail Ismaili)

Çfarë është gaslighting?... (Përgatiti Ismail Ismaili)
ÇFARË ËSHTË GASLIGHTING DHE SI MANIFESTOHET NË MARRËDHËNIET PRIND-FËMIJË?
 
Ndodh që jeni duke folur me dikë dhe pas bisedës ju mbetet një ndjenjë e pakëndshme. Ky person ju bën të ndiheni të pavlerë, budallenj dhe ju bën të dyshoni për përshtatshmërinë tuaj. Ajo shpesh përdor fraza si "Kjo nuk ka ndodhur kurrë, ju po i shpikni të gjitha", "Askush përveç meje nuk do t'ju tregojë të vërtetën", "Mos u shtirni". Kjo mund të jetë për shkak se ky person është një manipulues. Kjo lloj sjelljeje mund të ndodhë edhe në marrëdhëniet prind-fëmijë.
Le të shqyrtojmë se çfarë është ndezja me gaz, frazat tipike nga prindërit manipulues dhe si ta ndalojmë atë.
 
Çfarë është Gaslighting ndriçimi me gaz?

 
Ndriçimi i gazit është një manipulim delikat që i shkakton një personi të dyshojë në realitetin dhe përshtatshmërinë e perceptimit të tij për ngjarjet që diskutohen. Në shumicën e rasteve, manipuluesit janë njerëz të besuar dhe të dashur: të dashuruar, miqtë, anëtarët e familjes.
Termi "ndriçim me gaz" filloi të përdoret në mënyrë aktive në mesin e shekullit të 20-të. Paraqitja e tij e parë ishte në filmin “Noir” të regjisorit George Cukor "Gaslight" (1944). Në film, Gregory, burri i një gruaje të re të quajtur Paula, manipulon ndërgjegjen e saj dhe e bën atë të besojë se është e paqëndrueshme mendërisht. Gregory e bind se nuk ka talent për të kënduar, më pas e bind të heqë dorë nga karriera. Burri orkestron me mjeshtëri ngjarje të çuditshme (fsheh objekte, organizon vjedhje, anulon takimet në atë mënyrë që ajo mendon se i ka keqinterpretuar fjalët e tij). Gregori e bind Paulën se asgjë e pazakontë nuk po ndodh. Dhe të gjitha këto i bën për të marrë trashëgiminë e gruas së tij. Pas publikimit të filmit, kjo lloj sjelljeje narcisiste u quajt "fryrje me gaz".
Në vitin 2018, Oxford Dictionaries shtoi termin “gaslighting” në listën e fjalëve më të kërkuara të vitit. Ky fenomen është ende aktual edhe sot, megjithëse ka ekzistuar gjatë gjithë kohës. Ndriçimi i gazit më së shpeshti haset në marrëdhëniet ndërpersonale të të rriturve, dhe disi më rrallë në marrëdhëniet prind-fëmijë.
 
Ndriçimi i gazit në marrëdhëniet me fëmijët

Është e rëndësishme të kuptohet se prindërimi nuk është një realitet ideal. Është e pamundur të monitorosh çdo fjalë dhe të kontrollosh çdo emocion. Përjetimi i përvojave dhe traumave negative bëhen pjesë e themelit të formimit të personalitetit të fëmijës. Kur një fëmijë është shumë i ndjeshëm, qan për çdo gërvishtje, qan me bezdinë më të vogël, një sjellje e tillë, sipas psikologëve, mund të jetë e dobishme.
 
Pse praktikojmë ndriçimin me gaz
 
Nëpërmjet ndezjes së gazit, në mënyrë të pavetëdijshme përpiqemi ta bëjmë fëmijën të sillet jo siç do ai, por siç e gjykojmë të nevojshme. Ndonjëherë ky reagim vjen nga vetë fëmijëria jonë. Nëse në familjen e prindërve tanë, ndjenjat tona u mohuan për të shmangur ekzaminimin e tyre, për fat të keq, ne riprodhojmë skenarin prindëror. Për më tepër, shumë varet nga lloji i personalitetit të prindit - nëse ata kanë një nevojë akute për miratim social, kjo do të ndikojë gjithsesi tek fëmija. Kështu kritikohen fëmijët e vështirë, sesa miratohen.
 
Çfarë pasojash mund të ketë ndezja e gazit?
 
Fëmija vlerëson realitetin dhe botën e jashtme përmes prizmit të sjelljes dhe perceptimit të prindërve. Për shembull: prindërit i thonë fëmijës se ai nuk vuan kur përplaset ose lëndon veten.
Kjo në mënyrë të pashmangshme do të çojë në një shtrembërim jo vetëm të vetë perceptimit, por edhe të vlerësimit të përgjithshëm të realitetit. Si një i rritur, një fëmijë që është manipuluar patjetër do të ketë probleme me mënyrën se si ndihet trupi i tij. Njerëzit që vuajnë nga dismorfofobia (pakënaqësia patologjike me trupin ose një pjesë të tij) kanë qenë shpesh viktima të ndezjes së gazit që në fëmijëri. E njëjta gjë vlen edhe për shfaqjen e aleksitimisë (vështirësi në të kuptuarit dhe përshkrimin verbal të gjendjeve të dikujt).
Ndezja e gazit përforcon zakonin e shtypjes dhe injorimit të emocioneve në vend që t'i përpunojë dhe përjetojë ato. Kjo krijon mungesë vetëbesimi, sepse nëse nuk mund t'i besojmë vetes, varemi nga vlerësimi i të tjerëve. Kjo çon në një varësi nga mendimet e të tjerëve dhe në pamundësi për të formuar mendimin e vet. E cila nga ana tjetër nuk inkurajon marrjen e përgjegjësisë. Është e pamundur të jesh i sigurt dhe i përgjegjshëm në të njëjtën kohë.
Fraza tipike nga një prind manipulues:
 
A nuk është turp të qash për gjëra të parëndësishme?!
Nuk është serioze. Mos i shpik gjërat. E ke keqkuptuar.
Mos u shtirni.
Ju nuk jeni shumë të zgjuar.
Kjo nuk ndodhi kurrë / Unë kurrë nuk e thashë atë. Ju i shpikni të gjitha.
Askush përveç meje nuk do t'ju tregojë të vërtetën.
Mos me turpero.
Ishte thjesht një shaka.
 
Si të ndaloni ndezjen e gazit?

Nëse vëreni se jeni duke ndezur gazin dhe dëshironi të bëni diçka për këtë, hapi i parë është të punoni për të kuptuar pse po ndodh. Identifikoni se çfarë i shkakton këto reagime tek ju. Sapo të filloni të njihni ndriçimin me gaz, do të keni aftësinë ta shmangni atë dhe madje ta zëvendësoni me diçka më të shëndetshme:
 
Fraza "Unë të besoj" hap të gjitha dyert.
 
Besoni fëmijës tuaj. Mos i vini në dyshim fjalët e tij se si ndihet.
Bëni pushime për të vlerësuar situatën. Më mirë të mos thuash asgjë, thjesht të përqafohesh.
Përjetoni emocionet.
Flisni më shumë me fëmijën tuaj.
Lëreni fëmijën tuaj të qajë aq sa ka nevojë.
 
Përgatiti Ismail Ismaili