Ismail Ismaili - Çfarë kuptimi ka të qash?

Ismail Ismaili - Çfarë kuptimi ka të qash?
ÇFARË KUPTIMI KA TË QASH?
 
Lady Gaga njihet për veshjet e saj ekstravagante, por më 14 qershor 2016, ajo veshi një fustan të thjeshtë të zi. Ajo doli përpara bashkisë së Los Anxhelosit për të lexuar një tekst në nderim të 49 viktimave të vrarë dy ditë më parë nga një vrasës homofobik në Orlando, në Shtetet e Bashkuara. Dhe befas, në mes të fjalës së saj, emocioni e tradhton: ajo shpërthen në lot. Këngëtarja, e cila zakonisht e kontrollon në mënyrë të përsosur pamjen e saj, do ta ketë të vështirë të tërhiqet dhe të vazhdojë fjalimin e saj... E tillë është fuqia e lotëve: kur na kapin, është shumë e vështirë tu rezistosh.

Pas stresit, lotët na ndihmojnë të rifitojmë ekuilibrin
Ky është padyshim një efekt i evolucionit. Në paraardhësit tanë të largët, u krijua një lidhje neuronale, duke lidhur gjëndrat e lotit me rajonet e trurit përgjegjës për emocionet. Pse ? Nëse lotët kanë lindur nga evolucioni, çfarë nevoje korrespondonin? Përgjigja qëndron në sistemin nervor qendror. Kur na duhet të përballemi me rrezik ose një emocion të fortë, sistemi ynë simpatik na përgatit për të reaguar, duke stimuluar për shembull gjëndrat që sekretojnë adrenalinën. Rrahjet tona të zemrës përshpejtohen, shqisat tona janë në gatishmëri. Pastaj, kur stresi nuk ekziston më, sepse rreziku ka kaluar, sistemi nervor parasimpatik merr përsipër nga sistemi simpatik dhe aktivizon hormonet që synojnë të na qetësojnë. Një ribalancim i tillë është thelbësor, përndryshe, për shembull, zemra jonë do të vazhdonte të rrahte egërsisht, duke na vënë në fund të fundit në rrezik vdekjeje. Megjithatë, duket se lotët shkaktohen gjatë kësaj faze: ato nxisin rikthimin tonë në normalitet.
Prandaj do të qanim për të rifituar qetësinë, pas stuhisë. Kjo është arsyeja pse, ndoshta, e qara na jep një ndjenjë të tillë qetësie. Mbetet për t'u parë se si na lehtësojnë lotët, cili është sekreti i veprimit të tyre të dobishëm... Për të zbardhur këtë mister, biokimisti William Frey, nga Universiteti i Minesotës (Shtetet e Bashkuara të Amerikës), kishte idenë të studionte kimikatin e tyre. përbërjen. Ai vuri re se lotët e lidhur me emocionet janë më të pasura me proteina dhe kalium sesa ato për shkak të pluhurit ose qepëve. Ato mbartin gjithashtu adrenokortikotropinë (ACTH), hormonin e stresit dhe prolaktinën, një hormon tjetër të sistemit nervor. Frey më pas sugjeroi që duke qarë trupi eliminon molekulat përgjegjëse për ankthin.
Por kjo hipotezë, në pamje të parë tërheqëse, nuk qëndron mirë për kundërekspertizën. Në fakt, sasia e lëngut të kripur që evakuojmë duke qarë nuk kalon kurrë më shumë se një mililitër. Shumica e shkencëtarëve besojnë se kjo është shumë pak për të pastruar trupin nga hormonet tona të prodhuara më tepër nga stresi. Megjithatë, një studim mahnitës, i kryer në vitin 2015, konfirmon fuqinë e dobishme të lotëve. Studiuesit nga Universiteti i Tilburgut (Holandë) kërkuan 60 vullnetarë të shikonin dy filma melodramatikë: Hatchi, nga Lasse Hallström dhe Jeta është e bukur, nga Roberto Benigni.
Shikuesve iu kërkua të vlerësonin gjendjen e tyre para, gjatë dhe pas shfaqjes. 28 që qanë gjatë filmit përjetuan trishtim shumë më të fortë se 32 që mbetën me bebëza të thata. Nga ana tjetër, një orë e gjysmë pas seancës, i pari tregoi moral më të mirë se i dyti. Më mirë: vajtuesit ndiheshin më të qetë se përpara se të kishin parë filmin. Prandaj lotët duket se kanë, në terma afatgjatë, një veprim euforik, madje edhe antidepresiv. Në përfundim të këtij studimi, doktori i psikologjisë Asmir Gracanin, i cili e drejtoi atë, sugjeron se lotët rrisin prodhimin e oksitocinës, një hormon që nxit lidhjen.

Si të sinjalizoni shqetësimin pa paralajmëruar grabitqarët? pa qarë, me lot
Megjithatë, kjo është vetëm një hipotezë, siç mund ta shohim, roli i lotëve mbetet i paqartë. Studiuesit e kanë parë problemin ndryshe. Po sikur të qanim për të tjerët dhe jo për veten tonë? pyesnin veten. Robert Provine, psikolog në Universitetin e Maryland (Shtetet e Bashkuara), zhvillon një skenar mahnitës mbi gjenezën e lotëve. Sipas tij, ato u shfaqën për herë të parë tek disa njerëz kur sytë e tyre ishin të irrituar. Kjo do të tërhiqte vëmendjen e bashkëmoshatarëve të tyre, duke parë më nga afër këto pika uji të çuditshme, që u rrahin qerpikët. Njeriu atëherë do ta kishte kuptuar dobinë e të qarit, për të thënë se ne jemi të pambrojtur pa bërtitur... pra pa rrezikuar të paralajmërojë grabitqarët. Kjo është se si lotët do të ishin bërë simptomë e çdo shqetësimi - dhe jo më vetëm të shqetësimit okular.
Ky është gjithashtu mekanizmi që përsëritet në fazat e hershme të jetës. Kur nuk keni mënyrë tjetër për t'u shprehur, lotët janë një mënyrë e shkëlqyer për ta kuptuar veten. Prindërit e rinj dinë diçka për këtë!
 
Foshnjat i shqiptojnë fjalët e para vetëm rreth 10 muajsh. Më parë, foshnjat nxjerrin të gjitha llojet e të qarave, me kuptime të ndryshme: uri, parehati, dhimbje, etj. “Tek foshnjat, të qarat i lënë vendin lotëve kur të parët nuk dëgjohen. Ata na thonë se ai ka nevojë për ne, "vëren Isabelle Filliozat, psikoterapiste, autore e "At the Heart of the Child's Emotions" (ed. Marabout, 2013). Kjo do të shpjegonte pse e qara na bën të ndihemi mirë: jo aq shumë sepse nxit këtë apo atë hormon, por thjesht sepse i sjell të dashurit tanë të na ngushëllojnë!
 
Një studim e tregon këtë: një fytyrë na prek më shumë nëse qan

Randolph Cornelius, profesor i psikologjisë në Kolegjin Vassar dhe autor i librit Adult Crying: A Biopsychosocial Approach (d.m.th. "të qarat e të rriturve: një qasje biopsikosociale", ed. Routledge, 2012, në anglisht), gjykon se dy fenomene sigurisht që plotësojnë njëra-tjetrën. “Lotët me siguri kanë një funksion të brendshëm: ata mund të na ndihmojnë të kthehemi në një gjendje nervore të qëndrueshme. Por është e vështirë të demonstrosh sepse kur qajmë zakonisht ka njerëz rreth nesh që na ngushëllojnë, gjë që gjithashtu na bën të ndihemi më mirë. »
 
Pse jemi të lodhur kur kemi qarë?
E qara është shprehje e një reagimi ndaj stresit (trishtim, frikë, zemërim, gëzim). Këto emocione shkaktojnë lirimin e hormoneve, duke përfshirë oksitocinën, të cilat rregullojnë sjelljen tonë; vazopresina, e cila vepron në menaxhimin e presionit të gjakut dhe ankthit; dhe veçanërisht kortizolit dhe adrenalinës.
 
Si pas ushtrimeve fizike
Kortizoli i jep energji trurit, rregullon presionin e gjakut dhe funksionin kardiovaskular. Adrenalina rrit rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut dhe zgjeron bronket. Prodhimi i këtyre hormoneve nga gjëndrat mbiveshkore shkakton një kërkesë të shtuar për adenozinë trifosfat (ATP), molekulën e energjisë që përdoret nga organet. Prandaj, rezervat e ATP-së ulen si pas ushtrimeve fizike. Ndërsa niveli i kortizolit bie, trupi