Louise Bourbonnais - MIRËQENIA... (Përktheu Ismail Ismaili)

Louise Bourbonnais - MIRËQENIA... (Përktheu Ismail Ismaili)
MIRËQENIA: TË MËSONI TË KONTROLLONI EMOCIONET TUAJA
 
Thonë se gjithçka varet nga emocionet. Të lumtur apo të pakënaqur, të trishtuar apo të gëzuar, të dëshpëruar apo euforikë, janë emocionet tona ato që drejtojnë lojën. Lajmi i mirë është se ne kemi kontroll të plotë mbi emocionet tona. Për të arritur atje, ju vetëm duhet të ndryshoni mentalitetin tuaj. Edhe nëse nuk është gjithmonë e lehtë për ta bërë, ne do të pajtohemi, mjete të caktuara janë ende brenda mundësive tona për të lehtësuar kalimin nga emocionet negative në dashamirës.
Fillimi i ditës me këmbën e gabuar, shpesh për një çështje të parëndësishme, fatkeqësisht mund të ketë një ndikim negativ në pjesën tjetër të ditës përveçse të ndikojë tek ata që ju rrethojnë. Për të ndryshuar gjendjen tuaj mendore kur gjithçka shkon keq, autorja sugjeron të integroni në jetën tuaj disa nocione nga libri i saj, i cili është ndërtuar në disa kapituj praktikë për t'u asimiluar. Me sa duket, trajnimi ditor për një muaj mund të ndihmojë në përmirësimin e disponimit tonë. Thonë se e keqja lind të keqen dhe e mira lind të mirën. Ne mund të pajtohemi ose të mos pajtohemi me këtë, por mund të pajtohemi që nëse dikush sapo ka dëmtuar automjetin tonë, do të kemi të drejtë të jemi të mërzitur, të tronditur apo edhe agresivë dhe të fajësojmë gjithë tokën për të jetuar në një botë të çmendur. Pastaj efekti në atë që do të ndodhë më pas do të jetë top bore. Gjithçka do të bëhet e errët dhe e pakuptimtë. Fjalët e njërit, idetë e një tjetri. Duke qenë se ne nuk mund t'i ndryshojmë ngjarjet e kaluara, ideja është të shikojmë përpara dhe të zgjedhim t'i shohim gjërat ndryshe duke filluar duke qetësuar emocionet tona dhe duke mos parë të keqen kudo. Një incident negativ nuk sundon ditën ose javën tuaj ose më keq.
 
FITUESIT
Thuhet shpesh se fituesit e mëdhenj në shoqërinë tonë, ata që kanë sukses financiarisht apo në dashuri, janë pikërisht ata që kanë mësuar të kontrollojnë emocionet e tyre. Personi që do të ankohet gjithë ditën në zyrë sepse i ka vdekur kafexhiu, zakonisht nuk do të bëjë miq. Askush nuk i pëlqen inatçinjtë, përveç vetë inatëve. Pra, përveç fatkeqësive të tij të vogla, ai do të tërheqë njerëz në të njëjtën gjendje shpirtërore si ai. Nëse disa njerëz gjejnë njëfarë ngushëllimi në të në afat të shkurtër, nga ana tjetër është edhe më negative që ju tërhiqni drejt jush.
Edhe njerëzit që kanë gjithmonë emocionet e tyre në teh, që nuk i mbajnë dot lotët gjatë shikimit të një filmi dramatik, mund t'i përdorin emocionet në favor të tyre duke parë gjërat e bukura të jetës dhe duke i vlerësuar ato. Kjo gjeneron mirësi dhe dashamirësi. Bukuria është kudo, thjesht duhet të gjesh kohë për ta vlerësuar atë për të lulëzuar.
 
PËR TE MUNDUR DHIMBJEN
Shumë njerëz që vuajnë nga dhimbje kronike nuk dinë më ku të drejtohen për lehtësim pasi mjekësia tradicionale shpesh ka pak mjete efektive për të zgjidhur këto probleme. Fibromialgjia, dhimbja e shpinës, migrena janë disa shembuj të sëmundjeve që helmojnë jetën e atyre që vuajnë prej tyre. Por tani ka një fije shprese. Hulumtimet e fundit të neuroshkencës kanë zbuluar se dhimbja kronike në shumicën e rasteve krijohet nga qarqet e shkurtra neuronale. Kështu, autorët propozojnë një terapi rindërtuese të trurit duke përdorur teknika të përdorura në psikologji për të ndalur ciklet e sëmundjeve fizike. Një mënyrë e shkëlqyer për të zbutur sëmundjen.
 
ZGJIDH LUMTURINË
Të jesh i lumtur është një zgjedhje e jetës, thonë autorët që kanë shkruar bestsellerin ndërkombëtar “Të kesh guximin të mos jesh i dashur”. Bazuar pjesërisht në studimet e Frojdit dhe Jungut, ne zbërthim nocionet e lirisë dhe guximit. Sipas autorëve, njëri prej të cilëve është filozof, lumturia ndërtohet çdo ditë duke bërë zgjedhjet e duhura, ndërkohë që rrethohemi me njerëz që na përshtaten. Të mësosh të jesh i lumtur do të thotë gjithashtu të jesh në gjendje të rindërtosh stilin e jetës sipas nevojave të tua, edhe nëse kjo mund të mos i pëlqejë disa njerëz përreth jush.
 
AKTIVITETET KRIJUESE
Në këtë libër të ilustruar bukur, ne diskutojmë një mori aktivitetesh që duhen praktikuar për të jetuar në paqe dhe harmoni. Përveç kësaj, ajo ndjek ritmin e stinëve. Joga, meditim në ambientet e jashtme, receta kulinarie, ka një mori sugjerimesh që do t'i përshtaten shijeve të të gjithëve. Gjithashtu ka shumë citate, duke ofruar ushqim për mendim. Në veçanti, ne sugjerojmë të jetoni në momentin e tanishëm. Kur ndiheni të dëshpëruar, veçanërisht në mes të dimrit, kur shumë shpesh, nuk guxojmë gjithmonë të dalim jashtë, ky libër padyshim do t'ju japë shtysën që ju nevojitet për të ringjallur shpirtin tuaj dhe për të jetuar në qetësi të plotë.
 
KUNDËR MUNGESËS SË MOTIVIMIT
Rrjetet sociale kanë avantazhin që na njohin me njerëz krejtësisht të panjohur. Ky është rasti i autores së këtij libri, një psikologe me 20 milionë pëlqime dhe më shumë se tetë milionë abonentë në llogaritë e saj. Ajo është një nga psikologet e para që përdor TikTok për të shpjeguar se si është e mundur të ruash shëndet të shëndetshëm mendor përveç korrigjimit të sjelljeve që e pengojnë njeriun të jetë i lumtur. Libri i tij, i cili është shitur më shumë se një milion kopje në gjuhë të ndryshme, ofron zgjidhje të mundshme për të luftuar mungesën e motivimit, ankthit, frikës apo edhe trishtimit, si dhe problemeve të vetëbesimit.

Përktheu Ismail Ismaili