Danaé Tourrand-Viciana - "LETËRSIA, NJË MËNYRË PËR TË JETUAR NJË MIJË JETË"

Danaé Tourrand-Viciana - "LETËRSIA, NJË MËNYRË PËR TË JETUAR NJË MIJË JETË"
"LETËRSIA, NJË MËNYRË PËR TË JETUAR NJË MIJË JETË"
 
Nga Danaé Tourrand-Viciana
 
Kisha përshtypjen se ishte shumë e mrekullueshme për të qenë një profesion i vërtetë”, entuziazmon Danaé Tourrand-Viciana, drejtore editoriale në grupin Leduc për shtëpitë botuese Charleston, Alisio dhe Nami. Pasi mbërriti e vetme në moshën 17-vjeçare në Paris nga ishulli Reunion, ajo u integrua menjëherë në kryeqytet: “E doja Parisin, madhështinë e qytetit, anonimitetin dhe ofertat e mëdha kulturore që ofroheshin”, në kontrast me ishullin e saj të lindjes. Ajo studion shkenca politike që nuk korrespondon me pasionin e saj kryesor: letërsinë. "Kjo do të ishte e trishtueshme, do të përpiqem përpara se të filloj një karrierë të gjatë dhe të mërzitshme." Ky kapërcim drejt së panjohurës dha rezultat, pasi hyri në botën e botimeve në Belfond, më pas pesë vjet në HarperCollins, Danaé Tourrand-Viciana iu bashkua grupit Leduc në 2018 në Charleston.
 
Për të jetuar një mijë jetë
 
"Më pëlqeu dinamizmi i shtëpisë, gjithçka është e mundur, më pëlqeu shumë kjo energji," siguron ajo. Charleston, i fokusuar në letërsinë femërore, mbron dhe supozon se dëshiron t'u japë shumë më tepër vende krijueseve gra dhe si subjekte të krijimeve letrare. Më pas ajo u bë drejtore editoriale e koleksioneve të grupit Leduc në vitin 2020. Redaktori dhe lexuesi i zjarrtë, me rreth njëqind vepra të lexuara në vit, i pëlqen të udhëtojë kur zhytet në një libër: “Letërsia është një mënyrë për të jetuar një mijë jetë, me çdo histori e re është një përvojë shtesë”, thotë ajo e gëzuar.
Danaé Tourrand-Viciana identifikon saktësisht kriteret e kërkimit për botimin e një vepre. “Kuptimi i tregimit më përcakton leximin e një teksti, dua të them me vete “nuk e kam lexuar kurrë atë” dhe të gjej përshtypjen e origjinalitetit. Përvoja duhet të jetë shumë e orientuar nga lexuesi, një libër ekziston përmes leximit të një personi, ndërsa një tekst mund të ekzistojë i vetëm edhe nëse është cilësor. » Charleston boton veçanërisht shkrimtaren e suksesshme irlandeze Lucinda Riley ose Marie Vareille dhe romanin e saj të ardhshëm The Last Match që do të botohet më 5 mars (autori ka shitur më parë më shumë se 150,000 kopje për Désenchantées). Në shtëpinë botuese Alisio botohen ese dhe dokumente mbi shkencat humane dhe vetë-zhvillimin. Titulli, Robert Greene dhe Fuqia e tij, 48 ligjet e pushtetit shitën disa milionë kopje, si dhe një titull të ri të planifikuar për vitin 2025.
 
Në zhvillim të vazhdueshëm
 
Por botuesi nuk ka ndërmend të ndalet me kaq dhe vazhdon të eksplorojë horizonte të reja për Leduc me krijimin, në vitin 2022, të shtëpisë botuese Nami, të fokusuar në letërsinë intime. “U dashurova me një roman shumë të bukur, intim japonez me një zhvillimi i bukur i personazheve, Biblioteka e ëndrrave sekrete nga Michiko Aoyama, thotë botuesi nga Reunion, por në të vërtetë nuk ishte atmosfera e Charleston, kështu që fillova të filloj krijimin e kësaj shtëpie të re. »
Romani do të bëhet titulli i parë dhe suksesi i parë i Namit me 20,000 kopje të shitura në format të madh dhe gati 50,000 në letër. Dëshira e Namit: të fokusohet në emocionet dhe jetën e brendshme të personazheve. Ndjenjat që synojnë të arrijnë te lexuesi: “Mund të them vërtet se e doja një libër nëse qaja”, rrëfen ajo.
Ndër projektet e tjera të tij: “Les Indomptées”, bibliografitë e fiksionalizuara të personazheve femra të së kaluarës, si Amazone verte nga Élise Thiébaut duke ritrajtuar jetën e Françoise d’Eaubonne dhe Dora Maar dhe minotaurit nga Slavenka Drakulić. Dëshira për të nxjerrë në pah letërsinë e huaj është afër zemrës së redaktorit që u rrit duke folur Reunion Creole. Ajo studion gjithashtu spanjisht, italisht, arabisht dhe rusisht: "Po përpiqem të kuptoj spiunët në Byronë e Legjendave pa titra," qesh ajo.
Danaé Tourrand-Viciana gjithmonë në zhvillim ka ide të shumta në mendje dhe mjetet për t'i sjellë ato në jetë. “Ne kemi liri të madhe në Leduc, nëse duam të krijojmë një projekt, mund ta zbatojmë. » Një etiketë e re jo-fiction është gjithashtu në punë, me një nisje të planifikuar për vitin e ardhshëm shkollor në shtator 2024.

Shqipëroi Ismail Ismaili