Biografia dhe bibliografia e artistit Rasim Maslić

Biografia dhe bibliografia e artistit Rasim Maslić
RASIM MASLIĆ
 
Rasim Maslić ka lindur më 01 gusht të vitit 1954 në Visnjevo, afër Travnikut, në Bosnje-Hercegovinë. Prej shumë vitesh ai jeton dhe punon në Freiburg në Breisgau (Gjermani)
Maslic është një kaleidoskop kulturash dhe aftësish artistike. Në një botë ku kulturat përzihen dhe koha bëhet një thesar i çmuar, Rasim Maslić dallohet si fener i përkushtimit dhe i pasionit i cili dëshiron të kapë thelbin e njerëzimit nëpërmjet artit të tij. Artist dhe udhëtar poliglot, Maslić i ka mbledhur gjuhët e huaja si xhevahirë të çmuara dhe i konsideron ato si shprehje të gjeniut njerëzor dhe veglave të komunikimit ndërkulturor. 
Jeta e Maslićit është një ndërthurje e pasur e përvojave dhe profesioneve, e cila pikturon portretin e një individi me shumë aspekte. Që nga këndimi popullor e deri tek aftësitë manuale, nga sekretar privat e deri te mësimdhënia dhe gazetaria - Maslić ka pasuruar çdo fushë me perspektivën e tij unike. Rruga e tij e çoi edhe në mjekësinë alternative, ku u bë terapist dhe kujdestar i mençurive të lashta. 
Përveç kësaj, Maslić debutoi me ekspozitën e tij të parë në vitin 1985 në botën e e mrekullueshme të artit. Sot e dedikon pasionin e tij të pakufishëm për artin në kërkimin profesional, jo vetëm si artist dhe dizajner mode, por edhe si kritik arti dhe shkrimtar me përvojë, si dhe organizator vizionar i ekspozitave dhe festivaleve ndërkombëtare. Predileksioni i tij për dizajnin oriental shërben si një urë midis traditave të ndryshme dhe artit modern, duke bashkuar njerëzit dhe kulturat në një sintezë të bukurisë dhe mirëkuptimit. 
Arti i Rasim Maslić pasqyron shpirtin e tij të zhdërvjellët dhe dinamik, duke ofruar një optikë në logjikën, estetikën dhe lidhjet e thella midis njerëzve dhe botës përreth tyre. Maslić aktualisht i vendosur në Freiburg, vazhdon pa u lodhur udhëtimin e tij, duke frymëzuar brezat e ardhshëm dhe duke sjellë vizionet e tij të pafundme dhe dashurinë për artin në një dialog të pa kufi kohe, e cila kapërcen kufijtë dhe bashkon njerëzimin nën qiellin e përbashkët të krijimtarisë. 
Si një artist i njohur viziv, Rasim Maslić ia doli mbanë në skenën e artit me qasjen e tij unike, e cila kombinon traditën e pasur të artit oriental me një perspektivë moderne dhe novatore. Rrugëtimi i tij artistik filloi duke eksploruar, gjatë udhëtimeve të tij të shumta, thellësitë shpirtërore dhe estetikën unike të traditave artistike lindore. Krijimet e tij janë një nderim për trashëgiminë e pasur kulturore dhe tradicionale të Lindjes, duke riinterpretuar në mënyrë gjithmonë të re motivet tradicionale dhe filozofitë shpirtërore. 
Qasja novatore e Maslić shtrihet edhe në dizajnet e tij të modës: çdo pjesë bëhet një zgjerim i artit të tij, duke sjellë hijeshi orientale dhe guxim bashkëkohor në jetën e përditshme. Nëpërmjet shkencës së ngjyrave dhe përzgjedhjes së kujdesshme, dizajnet e tij ngjallin ndjenja specifike dhe transformojnë zgjedhjen e ngjyrave në një narrativë e cila komunikon gjendje shpirtërore, ndjenja dhe koncepte. 
Për ata që janë të interesuar në pjesë unike që pasqyrojnë sinergjinë midis artit dhe modës, veprat artistike dhe koleksionet e modës të Maslić do të jenë në dispozicion në dyqanet online duke filluar nga ky vit. Ky bashkim harmonik i artit oriental dhe modernnizmit është një celebrim i ndryshimeve kulturore dhe një shprehi e bukurisë pa përkufizim kohe. 
Në sintezë, bota shumëpanëshe e Rasim Maslić ofron një kombinim të përsosur të përsosmërisë artistike dhe respektit kulturor, duke i ftuar të gjithë të përjetojnë udhëtimin magjepsës përmes kaleidoskopit të shprehjes dhe të bashkimit njerëzor. 

 

EKSPOZITA TË RËNDËSISHME: 
 
Viti - 2024 
- Ekspozita BIEAF, Busan Art Festival, (Koreja e Jugut)
- Art World Virtual Gallery, (Kanada)
- Ekspozitë arti Casa de la cultura, Obera, Argjentinë) 
 
Viti - 2023 
-Art World Virtual Gallery - (Kanada) 
- Ekspozitë arti në Casa de la cultura, Obera, (Argjentinë) 
- Ekspozita BIEAF, Busan Art Festival, (Koreja e Jugut) 
- Gjyqtar jurie për BIEAF, Busan Art Festival, Koreja e Jugut 
- Ekspozitë arti në Qytetin Metropolitan të Incheon, Incheon, (Koreja e Jugut) 
- Ekspozitë me rastin e Ditës së të Drejtave të Njeriut, Islamabad, (Pakistan) 
- FiAG Festival of Gangneung City, (Koreja e Jugut) 
- Anëtar i FIAG - Fantapia International Art Group, (Koreja e Jugut) 
- Art World Virtual Gallery - (Kanada) 
- Victorios Art Studio, Fort Lauderdale, SHBA
- Niğde Art Gallery, Cappadocia, (Turqi 
- Art-Quake -12 International Group Exhibition) 
 
Viti - 2022 
- Ambasadori i INDAIT, (Kanada) për Gjermaninë dhe Bosnje-Hercegovinën 
- Ambasador i Karvanit Ndërkombëtar të Artit. 
- Gjyqtar jurie për Festivalin e 8-të Ndërkombëtar të Artit Geoje, (Kore e Jugut) 
- Festivali i 8-të Ndërkombëtar i Artit Geoje, (Koreja e Jugut) 
- Queen Art Studio Gallery, (Padova, Itali) 
- Art3f, Ekspozita Ndërkombëtare e Artit Bashkëkohor, (Strasburg, Francë) 
- Art3f, Ekspozita Ndërkombëtare e Artit Bashkëkohor, (Paris, Francë) 
 
Viti - 2021 
- Festivali i 7-të Ndërkombëtar i Artit Geoje, (Koreja e Jugut) 
 
Viti 2020 
- Art Travelers the World, Victorios Art Studio, Fort Lauderdale, (SHBA), Arte Internacional 
 
Viti - 2015 
- Muzeu i Artit Bashkëkohor "Ngjyrat dhe linjat për të ndërtuar paqen", (Neiva, Kolumbi) 
- Ekspozitë personale në Shtëpinë e Kulturës Bihac, (Bosnje-Hercegovinë) 
- Ekspozitë personale në Shtëpinë e Kulturës Bosanska Krupa, (Bosnje-Hercegovinë) 
- Ekspozitë personale në Shtëpinë e Kulturës Maglaj, (Bosnje-Hercegovinë) 
- Ekspozitë në Reumal Fojnica, (Bosnje-Hercegovinë) 
- Art Help Bosnia, ekspozitë në Shtëpinë e Kulturës Maglaj, (Bosnje-Hercegovinë) 
- Art Help Bosnia, ekspozitë në Qendrën Kulturore boshnjake (Tuzla, Bosnje-Hercegovinë) 
- Art Help Bosnia, ekspozitë në Shtëpinë e Kulturës Zepce, (Bosnje-Hercegovinë) 
- Art Help Bosnia, ekspozitë në Doboj Jug, (Bosnje-Hercegovinë) 
- Art Help Bosnia, ekspozitë në Shtëpinë e Kulturës Tesanj, (Bosnje-Hercegovinë) 
- Art Help Bosnia, ekspozitë në Muzeun e Qytetit të Zenicës, (Bosnje-Hercegovinë) 
- Art Help Bosnia, ekspozitë në Shtëpinë e Kulturës Bugojno, (Bosnje-Hercegovinë) 
- New Art, Kontraste Art Gallery, Erwitte-Horn, (Gjermani) 
 
Viti - 2014 
- Nuancat e Amerikës- me talent latin. Qendra Kulturore Raza, San Diego, Kaliforni, (SHBA) 
- Art Help Bosnia, ekspozitë në Shtëpinë e Kulturës të Travnikut, (Bosnje-Hercegovinë) 
- Art Help Bosnia, ekspozitë në Shtëpinë e Artit Sevdah, Sarajevë, (Bosnje-Hercegovinë) 
 
Viti - 2007 
- Ekspozitë kaligrafie në muzeun Travnik, (Bosnje-Hercegovinë) 
 
Anno 2006 
- Ekspozitë individuale kaligrafie në Universitetin e Mannheimit 
- Ekspozitë kaligrafie në BKC në Tuzla të (Bosnje-Hercegovinës) 
- Ekspozitë individuale kaligrafie në Shtëpinë e Kulturës në Banovici, (Bosnje-Hercegovinë) 
- Ekspozitë individuale kaligrafie në mjediset e Rilindjes së Gradacac, (Bosnje-Hercegovinë) 
 
Viti - 2005 
- Ekspozitë kaligrafie personale në Volksbank në Freiburg, (Gjermani) 
 
Viti - 1986 
- Ekspozitë individuale e kaligrafisë arabe në Qendrën Islamike të Mynihut 
- Ekspozitë individuale e kaligrafisë arabe në Qendrën Islamike në Linz, (Austri) 
 
Viti - 1985 
- Ekspozitë individuale e kaligrafisë arabe në Muzeun e Koperit, (Slloveni)
..............................................................

 

Përgatiti Angela Kosta Akademike, Drejtore e revistës fizike MIRIADE, gazetare shkrimtare, poete, eseiste, redaktore, kritike letrare, botuese, promovuese