Intervistë me artisten italiane Giuseppina Irene Groccia

Intervistë me artisten italiane Giuseppina Irene Groccia

Intervistë me artisten italiane Giuseppina Irene Groccia

 

Intervistoi Angela Kosta

 

Sot sjellim për lexuesit e Revistes Orfeu.AL poeten, shkrimtaren dhe artisten në art, pikturë dhe fotografi Giuseppina Irene Groccia e lindur në Calopezzati (Kozenca). Groccia aktualisht jeton dhe punon në Mirto Crosia (Kosenca). Një nga librat e saj të rinj me poezi MENDJA SYTË ZEMRA është përkthyer nga poetja Anila Dahriu në gjuhën shqipe dhe është botuar nga Shtëpia Botuese “Ada”, (Tiranë - Shqipëri). Në këtë libër, (shumë i vlerësuar nga lexuesit shqiptarë dhe komunitetet arbëreshe), përmes vargjeve të saj të thella, duke ndërthurur çdo poezi me pikturën, autorja na çon në një oaz të mrekullueshëm me njëmijë ngjyra dhe nuanca, ku, optika e personifikuar me shumë dritë dhe shkëlqim reflekton në çdo fjalë. Ndaj lexuesi mbetet i magjepsur teksa shfleton faqe pas faqeje, poezitë në simbiozë të përsosur me artin.
Le ta njohim më mirë nga afër, përmes intervistës, artisten shumëplanëshe Giuseppina Irene Groccia…

Pyetje: Kur filloi pasioni juaj për artin dhe poezinë?

Përgjigja: Frymëzimi artistik ka qenë shoqëruesi im i jetës që nga fëmijëria, duke ushqyer vazhdimisht krijimtarinë time. Në rrugëtimin tim të karakterizuar nga kërkime dhe eksperimente të vazhdueshme, kam eksploruar teknika të ndryshme, duke përfshirë pikturën, artin dixhital dhe fotografinë. Përmes këtyre gjuhëve të ndryshme shprehëse, përpiqem t'i jap formë një dimensioni introspektiv dhe personal, duke përdorur media të ndryshme si mjet për reflektimet e mia më të thella. Në të njëjtën kohë, shpesh e gjej veten të zhytur në krijimin e “mendimeve të mia të shkruara”. Qëllimisht shmang t'i quaj poezi, pasi ato janë reflektime të ngulitura në letër, pa ngarkesa të formave apo metrikave të paracaktuara. Këto shkrime prekin thellë emocionet dhe ndjenjat, duke përcjellë një ndjenjë historie, nostalgjie dhe kujtese. Ndjej se këto kompozime po evoluojnë gjithnjë e më shumë në një dialog intim me thelbin tim. Disa prej tyre janë botuar dhe përfshirë në koleksione editoriale, duke ndarë kështu botën time të brendshme me një audiencë më të gjerë. Dashuria për artin në të gjitha format e tij dhe predispozicioni për hapje ndaj një krahasimi artistik, më ka lejuar shumë shpesh të kthej vështrimin dhe vëmendjen time drejt kërkimit të shumë kolegëve artistë, pa u izoluar asnjëherë dhe pa u kufizuar ekskluzivisht në timin. Kjo më ka lejuar të rritem artistikisht në një mënyrë të mëtejshme dhe të vazhdueshme e të mësoj të vlerësoj dhe të kuptoj cilësitë e pafundme artistike me të cilat kam mundësinë të përballem çdo ditë.
Nga ky pasion i imi, mori formë Blogu im "L'ArteCheMiPiace", ku publikoj periodikisht artikuj dhe intervista kushtuar artit dhe kulturës. Ky Blog lindi nga dëshira ime për të qenë në gjendje të krijoj një përfshirje pjesëmarrëse të interesave të përbashkëta dhe nga nevoja për t'i dhënë pasionit tim më të madh, një mënyrë të re për të treguar vetveten, një hapësirë ​​online kjo, ku mund të mbledh tema për të cilat kam ndier gjithmonë interes dhe kuriozitet dhe të cilat tani po përpiqem t'i eksploroj më tej. “LArteCheMiPiace” dëshiron të jetë një hapësirë ​​ku ne mund të flasim për tema që janë në zemrat tona, por në të njëjtën kohë dëshiron të kontribuojë në mbështetje konkrete, duke u dhënë mundësinë artistëve të rinj apo edhe atyre të njohur, të përfitojnë nga një vitrinë në të cilën mund të prezantojnë talentin e tyre nga shërbime të ndryshme mbështetëse të disponueshme për ta. Revista ContempoArte lindi nga Blog i cili është botim i pavarur, fillimisht i disponueshëm në versionin dixhital dhe tani edhe në botim letre. Përzgjedhjet dhe zbatimi trajtohen nga unë personalisht. Aktualisht bashkëpunoj me Blogun Art&Investments, Blog The Art Post, Elapsus Cultural WebZine dhe me revistën mujore ExitUrbanMagazine.
Në vitin 2021 pata rastin të jem e pranishme si autore dhe bashkëredaktore editoriale në projektin periodik të përmbledhjeve poetike “Poetë në Rrugë”. Në vitin 2020 redaktova projektin e revistës artistike “XartMagazine”, duke pasur mundësinë të fitoj përvojë si bashkëredaktore editoriale. Në janar të vitit 2022, bëra një hap të rëndësishëm në publikimin e artit me botimin e librit tim të parë, të titulluar "MENDJA SYTË ZEMRA". Kjo vepër përfaqëson një përzgjedhje të kujdesshme të krijimeve të mia, në të cilat harmonia e përsosur midis fjalëve dhe imazheve u shndërrua në historinë time artistike. Ja çfarë thotë poeti, romancieri dhe eseisti Dante Maffia në lidhje me këtë vepër:

"Hyrja në këtë libër është si të hysh në një magji situatash që shfaqen dhe ikin për të ndjekur ëndrrat që hapen me çdo imazh, me çdo fjalë. Nuk është rastësi që Autorja bën një thirrje evokuese: “Më kërko / të mbyllur / në emocione / fjalë të bëra... / gjemë shpirtin tim / të çliruar / nga çdo ligj”.
Emocione që i ndjeva tronditshëm, duke parë një shqetësim të përgjithshëm që na bën të kuptojmë se sa shumë jetë ka pas saj, sa shumë impulse nuk kanë marrë rrugën e duhur dhe janë përmbytur në paqartësi".

Pyetje: Çfarë mund të na thoni për librin tuaj të dytë të ri…

Përgjigja: Në LENS - VISIONS, libri i dytë i publikuar në janar 2023, botova një koleksion të përzgjedhur veprash që përfshin rezultatin e rrugëtimit tim të eksperimentimit dhe studimit të thelluar kushtuar pikturës njëngjyrëshe të së zezës në artin fotografik.

Risjellim këtu atë çka thotë Alessandro Binotti për këtë libër:
"Në këtë propozim të dytë editorial, Giuseppina Irene Groccia i rikthehet dialogut me bashkëjetesën e njëkohshme të imazhit dhe fjalës, duke propozuar një qasje narrative tashmë të eksperimentuar me mjeshtëri dhe efektivitet në botimin e mëparshëm "MENTE, OCCHI, CUORE - MENDJA SYTË ZEMRA", por me një qasje akoma më sintetike dhe pa paragjykime”.

Pyetje: Le të kthehemi te libri me poezi MENDJA SYTË ZEMRA. Ne e dimë se është i suksesshëm dhe është përkthyer edhe në shqip. Çfarë mund të na thoni më shumë për këtë?

Përgjigja: MENTE OCCHI CUORE është ekspozuar aktualisht në mesin e finalistëve të edicionit të katërt të çmimit "Le immagini rilegate" si pjesë e edicionit të tetëmbëdhjetë të Milan Photofestival 2023. Ekspozita është duke u zhvilluar në Kasa të Librave në Milano, e cila propozon librat më të mirë  me fotografi për vitin 2022. Ky event ofron një panoramë interesante të këtij segmenti specifik editorial, domethënë të librit fotografik të autorit. Në maj të këtij viti u botua libri im MENTE OCCHI CUORE - MENDJA SYTË ZEMRA, version i përkthyer në gjuhën shqipe falë angazhimit dhe punës së jashtëzakonshme të shkrimtares dhe poetes shqiptare Anila Dahriu. Një botim ky, i menaxhuar profesionalisht nga Shtëpia Botuese e njohur ADA, drejtuar nga Roland Lushi me qendër në Tiranë.

Pyetje: Dimë që disa poezi janë botuar edhe në revista dhe gazeta prestigjioze shqiptare. Cilat janë ato?

Përgjigja: Në korrik 2023, dhjetë poezi të marra nga "MENDJA SYTË ZEMRA" gjetën hapësirë në Revistën Akademike Shqiptare "Gazeta Nacional", një media mjaft e njohur ndërkombëtare e përhapur për krijimtarinë letrare dhe artistike e cila bën pjesë në Grupin "Nacional Group" drejtuar me profesinalizëm  nga Drejtori Mujo Bucpapaj. Ky botim është redaktuar edhe në mënyrë profesionale nga Anila Dahriu, e cila së bashku me Drejtorin bënë të mundur hapjen e vizionit tim artistik dhe botës time poetike për një audiencë akoma më të gjerë. Një botim tjetër që vlen të përmendet është ai i tetë poezive, sërish të marra nga botimi i librit të përkthyer MENDJA SYTË ZEMRA, të përfshira në revistën prestigjioze letrare OBELISK, organ i shtëpisë botuese ADA me botues Roland Lushin.

Pyetje: Si u njohët me Anilën dhe si lindi bashkëpunimi juaj?

Përgjigja: Takimi me Anilën, shkrimtare shqiptare, poete dhe përkthyese e librit tim, u bë disa vite më parë në të cilin lindi menjëherë një vlerësim i ndërsjellë artistik që rezultoi në një bashkëpunim interesant. Rasti ishte ribotimi i librit të saj “Mes brinjëve të mëkatit” për të cilin ajo zgjodhi një nga pikturat e mia për t’u përdorur në kopertinë. Në fillim të këtij viti, me mjaft entuziazëm ajo më propozoi mundësinë për të përkthyer, në gjuhën e saj amtare, librin tim "MENTE OCCHI CUORE", i cili i kishte bërë shumë përshtypje të mira. E pranova me kënaqësi ofertën, duke u mbështetur plotësisht në aftësitë dhe kompetencat e saj.

Pyetje: Çfarë mendoni për Shqipërinë?

Përgjigja: Unë besoj me bindje të plotë se kultura shqiptare është një përzierje magjepsëse e traditave të lashta dhe ndikimeve më moderne pasi ndodhet në një rajon gjeografik që është ndikuar nga kultura të ndryshme. Në trashëgiminë e saj artistike, arti dhe poezia luajnë një rol të rëndësishëm, që është ruajtja dhe përcjellja e trashëgimisë së pasur kulturore, duke ndihmuar në përfaqësimin e identitetit dhe interpretimit artistik të popullit shqiptar. Përsa i përket turizmit, shumë turistë nga e gjithë bota, kanë filluar të zbulojnë sharmin e këtij kombi të vogël ballkanik, i cili premton dhe synon të bëhet një nga destinacionet më të kërkuara të udhëtimit për ata që kërkojnë autenticitetin dhe një kombinim të historisë, kulturës, natyrës dhe bukurisë natyrore.

Pyetje: Çfarë mendoni për komunitetet arbëreshe në Kozencë dhe Kalabri?

Përgjigja: Në kulturën arbëreshe admiroj krenarinë dhe lidhjen e fortë me rrënjët dhe gjuhën e tyre. Ky komunitet përfaqëson një nga dëshmitë më të vjetra dhe magjepsëse të vendbanimeve shqiptare në Kalabri. Unë jam shumë e mahnitur nga traditat e tyre kulturore të cilat i kanë ruajtur prej shekujsh me mjaft kujdes. Veshjet e tyre tradicionale, muzika dhe vallet popullore gjatë dasmave, mbeten trashëgimi e një feste unike, domethënëse dhe për mua shumë tërheqëse.

Këtu e mbyllim intervistën tonë me artisten dhe poeten Giuseppina Irene Groccia. Kushdo që dëshiron të kontaktojë me të mund të konsultoheni në kontaktet e mëposhtme:

FAQJA WEB:
www.gigroart.com
E - MAIL:  [email protected]

BLOG:  www.lartechemipiace.com
...............................................................................................................................


Oggi portiamo ai lettori della Gazeta Destinacioni la poetessa, scrittrice e artista in arte, pittura e fotografia Giuseppina Irene Groccia nata a Calopezzati (Cosenza). Attualmente Groccia vive e lavora a Mirto Crosia (Cosenza). Uno dei suoi nuovo libri di poesie, è stato tradotto dalla poetessa Anila Dahriu in lingua albanese e pubblicato preso la nominata Casa Editrice “Ada”, (Tirana - Albania).

In questo libro, (molto apprezzato dai  lettori albanesi e le Comunità di Arbereshe), tramite i suoi versi profondi, affiancando ad ogni poesia anche la pittura, l’autrice ci porta in un meraviglioso oasi di mille colori e sfumature, ove, l’ottica personalizzata con tanta luce e splendore riflette in ogni singolo parola. Perciò il lettore rimane incantato sfogliando pagina dopo pagina, le poesie in perfetta simbiosi con l’arte.

Conosciamola meglio da vicino tramite l’intervista, l’artista poliedrica Giuseppina Irene Groccia…

 

D: Quando iniziò la tua passione per l'arte e la poesia?

 

R: L'ispirazione artistica è stata la mia compagna di vita fin dall'infanzia, alimentando costantemente la mia creatività. Nel mio percorso, caratterizzato da una continua ricerca e sperimentazione, ho approfondito diverse tecniche, tra cui la pittura, l'arte digitale e la fotografia. Attraverso questi vari linguaggi espressivi, cerco di dare forma a una dimensione introspettiva e personale, utilizzando i vari media come strumento per le mie riflessioni più intime.

Parallelamente, mi ritrovo spesso immersa nella creazione dei miei "pensieri scritti". Evito deliberatamente di definirli poesie, poiché sono riflessioni impresse sulla carta senza l'ingombro di forme o metriche predefinite. Questi scritti attingono profondamente alle emozioni e ai sentimenti, trasmettendo un sentore di storia, nostalgia e memoria. Sento che queste composizioni stanno sempre più evolvendo in un intimo dialogo con la mia essenza. Alcune di esse sono state pubblicate e inserite in raccolte editoriali, condividendo così il mio mondo interiore con un pubblico più ampio.

L’amore per l’arte in ogni sua forma, e la predisposizione all’apertura verso un  confronto artistico, mi ha permesso molto spesso, di rivolgere lo sguardo e l’attenzione in direzione delle ricerche di tanti colleghi artisti, senza mai isolarmi o confinarmi esclusivamente nella mia.

Questo mi ha permesso di crescere artisticamente in ulteriore modo e di imparare ad apprezzare e cogliere le infinite qualità artistiche con le quali quotidianamente ho modo di confrontarmi.

Da questa mia passione ha preso forma il mio Blog “L’ArteCheMiPiace”, dove pubblico periodicamente articoli e interviste dedicati all’arte e alla cultura. Il Blog nasce da un mio desiderio di riuscire a creare un coinvolgimento partecipato di interessi condivisi  e dall’esigenza di dare alla mia più grande passione un nuovo modo di raccontarsi. Uno spazio online dove raccogliere argomenti verso i quali ho sempre provato interesse e curiosità e che ora cerco di approfondire.

“LArteCheMiPiace” vuole essere uno spazio dove parlare di argomenti che ci stanno a cuore, ma allo stesso tempo vuole contribuire ad un supporto concreto, dando l’opportunità ad artisti emergenti ed affermati di usufruire di una vetrina in cui proporre il proprio talento mettendo a disposizione per loro vari servizi di supporto.

Dal Blog è nato il Magazine ContempoArte. Una pubblicazione indipendente, disponibile inizialmente in versione digitale e ora anche in Edizione cartacea. Le selezioni e la realizzazione sono curate da me  personalmente.

Attualmente collaboro con i Blog Art&Investments, The Art Post Blog, Elapsus Cultural WebZine e con la rivista mensile  ExitUrbanMagazine.

Nel 2021 ho avuto modo di essere presente come autrice e co-redattrice editoriale nel progetto periodico di raccolte poetiche "Poeti di Strada".

Nel 2020 ho curato il progetto della rivista d’arte “XartMagazine”, avendo modo di acquisire esperienze in qualità di co-redattrice editoriale.

Nel gennaio del 2022, ho compiuto un significativo passo nella editoria artistica con la pubblicazione del mio primo libro, intitolato "MENTE OCCHI CUORE". Quest'opera rappresenta una attenta selezione delle mie creazioni, in cui la perfetta armonia tra parole e immagini si è trasformata nel mio racconto artistico.

 

Ecco cosa dice il poeta, romanziere e saggista Dante Maffia:

Entrare in questo libro è come entrare in una magia di situazioni che s’affacciano e fuggono lontano per rincorrere i sogni che si aprono ad ogni immagine, ad ogni parola. Non è casuale che l’Autrice faccia una invocazione perentoria: “Cercami / rinchiusa / in emozioni / fatte parole… / trovami l’anima / liberata / da ogni legge”.

Emozioni che io ho provato come scossoni intravedendo nell’insieme un’inquietudine che fa comprendere quanto di vita c’è dietro, quante pulsioni non hanno preso la strada giusta e sono naufragate nell’indistinto.

 

D: Cosa ci può raccontare del suo secondo nuovo libro…

R: In LENS - VISIONS, secondo libro uscito a Gennaio 2023, ho pubblicato  una selezionata raccolta di opere che comprende il risultato di un mio percorso di sperimentazione e approfondimento dedicato alla monocromia del nero nell’arte fotografica.

 

Riportiamo cosa dice Alessandro Binotti riguardo a questo libro:

In questa seconda proposta editoriale, Giuseppina Irene Groccia torna a dialogare con la simultanea convivenza di immagine e parola riproponendo un’impostazione narrativa già abilmente ed efficacemente sperimentata nella precedente pubblicazione “MENTE, OCCHI, CUORE” ma con un approccio ancora più sintetico e spregiudicato.

D: Ritorniamo al libro di poesie MENTE OCCHI CUORE. Sappiamo che sta avendo successo ed è stato tradotto. Cosa ci può dire di più riguardo a ciò?

 

R: MENTE OCCHI CUORE è attualmente esposto tra i finalisti della quarta edizione del Premio “Le immagini rilegate” nell’ambito della diciottesima Edizione del Milano Photofestival 2023. L’esposizione è in corso presso la Kasa dei Libri di Milano e propone i migliori libri fotografici del 2022. L’evento offre una interessante panoramica su questo specifico segmento editoriale, quale il libro fotografico d’autore.

Nel maggio del 2023, viene pubblicato “Mendja Sytë Zemra”, versione tradotta in lingua albanese di MENTE OCCHI CUORE,  grazie all’ eccezionale impegno e lavoro della scrittrice e poetessa albanese Anila Dahriu. Una pubblicazione gestita con professionalità dalla rinomata Casa Editrice ADA, diretta da Roland Lushi e con sede a Tirana.

 

D: Sappiamo che alcune poesie sono pubblicate anche su riviste e giornali prestigiosi albanesi. Quali sono?

R: A luglio 2023 dieci poesie tratte da “Mendja Sytë Zemra” trovano spazio nella Rivista Accademica albanese “Gazeta Nacional”, nota pubblicazione internazionale aperta alla creatività letteraria e artistica facente parte del gruppo "Nacional Group", guidato dal Direttore Mujo Bucpapaj. Anche questa pubblicazione è stata curata con professionalità da Anila Dahriu, che insieme al Direttore hanno permesso di aprire a una platea più ampia la mia visione artistica e il mio mondo poetico. Altra pubblicazione da segnalare è quella di otto poesie, tratte sempre dall’edizione tradotta del libro e inserite nella prestigiosa rivista letteraria OBELISK, organo della casa Editrice ADA di Roland Lushi.

 

D: Come hai conosciuto Anila è come è nata la vostra collaborazione?

 

R: L’incontro con Anila, scrittrice, poetessa albanese e traduttrice del mio libro, avviene un po’ di anni fa e da subito nasce una stima artistica reciproca che sfocia in una interessante collaborazione. L’occasione fu la riedizione del suo libro “Fra le costole del peccato” per il quale scelse una mia opera pittorica da destinare alla copertina.

All’inizio di questo anno mi propone con entusiasmo l’opportunità di tradurre, nella sua lingua madre, il mio libro MENTE OCCHI CUORE del quale era rimasta profondamente colpita. Accettai con piacere affidandomi completamente alle sue capacità e competenze.

 

D: Cosa pensi dell’Albania?

 

 

R: Credo fermamente che la cultura albanese sia un affascinante intreccio di tradizioni antiche e influenze più moderne in quanto è situata in una regione geografica che ha subito l'influenza di diverse culture.

Nel suo patrimonio artistico, l’arte e la poesia giocano un ruolo significativo, che è quello di preservare e celebrare la sua ricca eredità culturale, contribuendo a rappresentare l'identità e l'espressione artistica del popolo albanese.

Per quanto riguarda il turismo, in molti stanno iniziando a scoprire l'incanto di questa piccola nazione balcanica, che promette di diventare una delle mete di viaggio più ambite per chi cerca autenticità e una combinazione di storia, cultura, natura e bellezza naturale.

 

D: Cosa pensi delle Comunità degli Arbereshe in Cosenza e Calabria?

 

R: Della cultura arbëreshe ammiro il loro orgoglio e l’attaccamento alle proprie radici e alla loro lingua. Questa comunità rappresenta una delle più antiche e affascinanti testimonianze di insediamento albanese in Calabria. Sono molto affascinata dalle loro tradizioni culturali che hanno preservato per secoli. I loro costumi tradizionali, la musica e le danze durante i matrimoni restano il patrimonio di una celebrazione unica, significativa e per me molto coinvolgente.

Chiudiamo qui la nostra intervista con l’artista e poetessa Giuseppina Irene Groccia. Chi vuole contattarla può consultare i link e i contatti qui sotto:

 

Sito Web www.gigroart.com

Email [email protected]

Blog www.lartechemipiace.com

 

Përgatitur nga Angela Kosta shkrimtare, poete, përkthyese, gazetare, eseiste, kritike letrare, bashkëpunëtore në Revistën Letrare Ndërkombëtare Orfeu dhe web Orfeu.al, Drejtoreshë në gazetën Dritare e Re dhe Zv.Drejtor & Zv.kryeredaktor. në gazetën Albania Press

 

Preparato da Angela Kosta scrittrice, poetessa, traduttrice, giornalista, saggista, critica letteraria, collaboratrice sulla Rivista Internazionale Letteraria Orfeu e web Orfeu.al, Direttore sul giornale Dritare e Re - Nuova Finestra e Vice Direttore & Vice Caporedattore sul giornale Albania Press